A migrációt támogató szervezetek működésének engedélyezéséről, a bevándorlási finanszírozási illetékről és az idegenrendészeti távoltartásról nyújtott be törvényjavaslatokat a kormány az Országgyűlésnek – a "Stop Soros" törvénycsomag egy részének elfogadásához kétharmados támogatás szükséges.

Benyújtotta a kormány a "Stop Soros" törvénycsomagot

Fotó: Facebook

A parlament honlapjára kedden felkerült három javaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyzi, előadója Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

A migrációt támogató szervezetek működésének engedélyezéséről szóló előterjesztés általános indoklásában azt írják: Magyarország "bevándorlási frontország", amelyet a migrációs hullám különösen érint.

Az indoklásban hivatkoznak a "Soros-tervvel" kapcsolatos nemzeti konzultáció eredményeire, amely szerint a magyarok erős határvédelmet, valamint határozott fellépést akarnak az illegális bevándorlás szervezőivel és segítőivel szemben, illetve nem szeretnék, ha Magyarország bevándorlóországgá válna.

A kormány által előkészített átfogó védelmi csomag, a "Stop Soros" ezt az akaratot tükrözi

- áll a javaslatban.

A migrációt támogató szervezetek működésének engedélyezéséről szóló javaslat szerint a jövőben migrációt támogató szervezetnek minősülne és csak engedéllyel működhetne az összes olyan egyesület és alapítvány, amely "nemzetközi védelem biztosítása érdekében harmadik országbeli állampolgárnak Magyarország területére biztonságos harmadik országon keresztül történő belépését vagy tartózkodását szponzorálja, szervezi vagy egyéb módon támogatja".

Ilyen tevékenységnek minősülne, ha a szervezet ezen célok érdekében érdekérvényesítő tevékenységet, kampányt folytat, a jogalkalmazói gyakorlat befolyásolására törekszik, határmegfigyelést tart vagy szervez, információs anyagokat készít vagy ilyenre megbízást ad, hálózatot épít, illetve önkénteseket toboroz, közvetlenül vagy közvetve külföldről származó pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatást használ fel, vagy pénzbeli, illetve vagyoni jellegű juttatást nyújt.

A javaslat szerint ez a tevékenységség a jövőben engedélykötelessé válik. Az engedélyt az idegenrendészetért és menekültügyért felelős miniszter, vagyis a belügyminiszter adja ki az érintett szervezet kérelmére. A belügyminiszternek az eljárás lefolytatására 180 napja lenne, de ezt indokolt esetben további 90 nappal lehetne meghosszabbítani.

A javaslat arról is rendelkezik, hogy ha egy szervezet engedély nélkül végzi ezeket a tevékenységeket, akkor a szervezet adószáma felfüggeszthető, bírság kiszabására kerülhet sor, valamint az ügyész a bíróságnál az egyesület vagy az alapítvány megszüntetését kezdeményezheti.

A javaslat kétharmados támogatást igénylő része a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995-ös törvény módosítására tesz javaslatot, annak érdekében, hogy az Információs Hivatal, Az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat elvégezhesse a migrációt támogató szervezetek kapcsán a nemzetbiztonsági kockázati tényezők vizsgálatát.

Benyújtotta a kormány a "Stop Soros" törvénycsomagot

MTI Fotó: Kovács Tamás

A javaslat emellett egy-egy ponton módosítja a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló 2011-es törvényt, az adózás rendjéről szóló 2017-es jogszabályt, valamint a menedékjogról szóló 2007-es és a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló szintén 2007-es törvényt is.

A törvénycsomag második javaslata a 25 százalékos bevándorlási finanszírozási illetékről szól, amelyet az előterjesztés szerint a migrációt támogató szervezeteknek kell fizetniük, közvetlenül vagy közvetve a külföldről származó pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatásaik után. Az illetékekből befolyt összeg a központi költségvetés része, melyet az állam határvédelmi feladatok ellátására fordít.

Az illeték alól mentesülhet az a szervezet, amely hitelt érdemlően igazolni tudja az adóhatóság felé, hogy a külföldről származó juttatásból humanitárius segítségnyújtást végez, illetve nem a migrációt támogatja. Ugyanakkor, amennyiben egy szervezet nem fizeti be az illetéket, akkor annak kétszeresével azonos összegű bírság megfizetésével sújtható.

Benyújtotta a kormány a "Stop Soros" törvénycsomagot

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a „Stop Soros” törvénycsomag benyújtásáról tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Kommunikációs Hivatal fővárosi székházában 2018. február 13-án. MTI Fotó: Kovács Attila

A "Stop Soros" harmadik eleme az idegenrendészeti távoltartásról szóló javaslat, amely lehetőséget ad a belügyminiszternek arra, hogy az ország határvonalának 8 kilométeres sávjától távol tartsa azokat, akiknek "Magyarországon vagy Magyarország meghatározott területén történő tartózkodása vagy tevékenysége Magyarország nemzetbiztonsági érdekeivel ellentétes vagy a közérdeket veszélyezteti".

A miniszter különösen indokolt esetben harmadik országbeli állampolgárt Magyarország egész területéről távol tarthat.

Az idegenrendészeti távoltartás a javaslat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején rendelhető el hat hónapra, de legfeljebb a válsághelyzet idejére, a határozatot közigazgatási perben nyolc napon belül lehet megtámadni.

Az idegenrendészeti távoltartást nem lehetne alkalmazni ugyanakkor országgyűlési és európai parlamenti képviselővel, határ menti települések önkormányzati képviselő-testületének tagjaival szemben, valamint diplomáciai képviselővel, illetve a menedékjogi törvény szerinti eljárásokban jogi képviseletet ellátó személlyel szemben, illetve a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés elleni egyezmény szerinti nemzeti megelőző mechanizmus feladatait ellátó személlyel kapcsolatban sem.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Shikari: Nem négyötöd ,hanem hatökör lesz az ellenzék , ha megszavazza a "Stop Soros" törvénycsomagot. Mivel csak az Orbán-rezsim azonosítja a menekülteket az illegális migránsokkal, ezért az “illegális migráció támogatásában résztvevő szervezetekről” szóló “Stop Soros”-törvény fantomokról szól, mert illegális migrációt támogató szervezetek nincsenek Magyarországon.

A gyűlöletpolitikát a végletekig kijátszó kormányzat odáig megy, hogy nem létező NGO-k ellen fogad el törvényt, amelyekkel részben a menekültek, részben a menekülteket segítő tisztességes civilszervezetek ellen kelt gyűlöletet, és kriminalizálja őket. Belekeveri ebbe is Soros György nevét, aki soha életében nem támogatott illegális bevándorlást (ezt még a sajtótájékoztatón is elismerte Pintér Sándor belügyminiszter).
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
" Az illetékekből befolyt összeg a központi költségvetés része, melyet az állam " (a folytatás igazából így az igaz) szépen el osztja a FideSS tagság magánbankszámlái közt. A FideSS birkákon kívül ki az aki elhiszi,hogy ide egyetlen migránsnak is célja lenne jönni? Életük kockáztatásával megteszik eddig az utat,aztán majd pont Europa legszegényebb országában akar új életet kezdeni.Ugye? Ennyire ne nézzék már se a migránsokat hülyének,se bennünket a népet. A 20.000 letelepedési engedélyest ki engedte be? Az ellenzék? A nép? Az 1300 sumákul behozott migránst ki hozta ide és ki adott nekik menekült státuszt,ami azzal is jár,hogy oda megy Európán belül ahová akar.? Az ellenzék,vagy a nép? Azok közül hány van még Magyarországon? Lázár a kormányinfón újságírói kérdésre bevallotta,hogy egy sem,mert mind elhagyta Magyarországot,hisz a menekült státusz jogot nyújt nekik a szabad mozgásra az Uniós országok közt. A Magyar nép legnagyobb ellensége, a jövőnk legnagyobb veszélye,pont a most hatalmon lévő kormány.Nem soros Stop kell,hanem FIDESZ STOP!!! amennyiben sikerül ezt a gárdát elzavarni,egyből béke lesz az országban. Egyébként sem értem miért baj az,ha Magyarországon kívül segítik a jelenleg még embertelen körülmények közt lévő embereket? Én sem vagyok híve a gazdasági menekülteknek,de az legyen azon országok problémája,ahová igyekeznek.
quadrocopter
Стоп! Орбан - преступник!
Eladott Ország
@Shikari: tegnap 15:31; Ebből az országból nem csak a migráns de saját állampolgára is elmenekül olyan szociális biztonságot/ellátást/életminőséget nyújt neki a fidesz nevű bűnöző, kleptokrata banda, de nem csak a migránsoknak hanem saját állampolgárainak ,a keményen dolgozó kisembernek is.
http://cdn.blog.hu/ma/marhak/image/89043301.j...
Shikari
@Eladott Ország: A magasabb bérek reményében mennek külföldre, pont úgy, mint a környező országokból. Mélyszegényék is megindultak, lopni, rabszolgát tartani, csalni és a jó szociális hálón élősködni! Tényleg szörnyű, hogy nem tartunk el minden megélhetési gyerekgyártó, munkakerülő ingyenélőt! Ez a Fidesz bűne!
nevemnick
@Shikari: (07:55) nem érek rá, de azért megkérdezem tőled, hogy stadionok (+elsíbolt TAO pénzek) helyett esetleg a vállalkozások, a mezőgazdaság (ahol az aluliskolázottak is munkát, becsületes (?) bérért végezhetnének) fejlesztése lett volna a nyolc éves terv legsürgetőbb része? Mert azért a nyolc év alatt a minimálbér nettó 20-25 ezer forintos ,,növelése" (a bruttó 47%-os adóztatásával) kissé nevetséges... már ha különböző pótlékok elvonásával nem csökkentik ezt is...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.