Nem nyert, hanem veszített a lakosság a rezsicsökkentett hatósági gázárral, állítja Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető.

Az MSZP szerint a Fidesz nyerészkedett a rezsicsökkentéssel, 2013 és 2017 között a becslések szerint összesen hetvenezer forintot vettek ki a magyar családok zsebéből azzal, hogy az indokoltnál magasabban határozták meg a gáz árát.

MSZP: 70 ezer forintos rezsinövelés volt a Fidesz rezsicsökkentése – Tóth Bertalan szerint ez a "rezsiblöff"

Tóth Bertalan, a párt parlamenti frakcióvezetője. MTI Fotó: Balázs Attila

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta:

a Fidesz éveken keresztül hazudott, a magyar embereknek sokkal magasabb összegű rezsicsökkentés jutott volna, ha a nagyobbik kormánypárt a valós piaci viszonyok alapján állapítja meg a hatósági árat.

Kifejtette:

2013-ban és 2014-ben, a rezsicsökkentéskor köbméterenként 6,5 forinttal mérsékelték a földgáz árát, miközben a gázbeszerzési átlagár köbméterenként 14,32 forinttal csökkent.

Ebben a két évben egy átlagos család zsebéből 11 300 forintot vettek ki – mondta.

Az ellenzéki politikus elmondta, 2014-ben kezdett el zuhanni az olajár és a tőzsdei gázár.

2016-ban már 22 140 forinttal fizettek többet a magyar családok az indokoltnál

- magyarázta.

Hozzátette:

a Fidesz 2013 és 2017 között így hetvenezer forinttal károsított meg egy átlagos magyar háztartást csak a gázszámlákban.

Tóth Bertalan szerint "ez a rezsiblöff".

Ismertetése szerint az adatokat a közérdekű adatigénylések nyomán megkapott dokumentumokból és abból az orosz gázszerződésből számolták ki, amelyet három év pereskedés után kapott meg az állami földgázkereskedőtől.

Az MSZP frakcióvezetője elmondta, igazságos árcsökkentést javasolnak, amelynek fedezete megvan, hiszen a földgázkereskedőnek a magas földgázár miatt közel 51 milliárd forintos extrabevétele keletkezett.

Hozzátette: sokadjára nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, miszerint átlagfogyasztásig 30 százalékkal csökkenne a gáz, 10-10 százalékkal a távhő és a villany ára. Ez egy valós és igazságos rezsicsökkentés lenne – értékelt a politikus, aki politikai kampánynak tartotta a kormány által végrehajtott rezsicsökkentést.

Tóth Bertalan szólt arról is, Németh Szilárd korábbi fideszes rezsibiztos a választásokba való beavatkozásnak tartja, hogy az E.ON, "egy csúnya, gonosz multi olcsóbban akarja adni a gázt Magyarországon". A szocialista képviselő szerint ez az árcsökkentés is azt bizonyítja, a magyar családok drágábban veszik a gázt, mint amennyibe az kerül.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleményük a "Stop Soros" törvénycsomagról, Tóth Bertalan azt mondta, megvizsgálják az előterjesztést, de nem támogatnak semmilyen megbélyegzést, sem egyházét, sem karitatív szervezetét.

Kérdezték arról, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal szerint összeférhetetlenség gyanúja merült fel Homolya Róberttel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárával szemben uniós projekteknél. Tóth Bertalan szerint ez is azt bizonyítja, hogy a kormány egy államilag szervezett korrupciós rendszert működtet. Ez is az adófizetőknek fog fájni – mondta, jelezve, hogy feljelentést tesznek az ügyben.

Fidesz: a szocialisták azt ígérték, hogy "nem lesz gázáremelés", aztán háromszorosára emelték a gáz árát

A Fidesz közleményben reagált Tóth Bertalan nyilatkozatára.

Ebben azt írják:

Azok a szocialisták beszélnek, akik a választási kampányukban azt ígérték, hogy "nem lesz gázáremelés", aztán kormányra kerülve háromszorosára emelték a gáz árát. A rezsicsökkentéssel a gáz ára átlagosan 25%-kal csökkent és a rezsicsökkentés eredményét ötödik éve megvédjük.

Hozzáteszik:

Ma Európában a magyar családok jutnak a harmadik legalacsonyabb átlagáron a gázhoz, és átlagosan évi 170 ezer forintot takarítottak meg. A fogyasztók minden egyes gázszámlán láthatják, hogy eddig mennyit spóroltak meg a rezsicsökkentéssel.

Forrás: MTI, OS

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
" Ma Európában a magyar családok jutnak a harmadik legalacsonyabb átlagáron a gázhoz, és átlagosan évi 170 ezer forintot takarítottak meg. A fogyasztók minden egyes gázszámlán láthatják, hogy eddig mennyit spóroltak meg a rezsicsökkentéssel."

Azt miért nem írja oda a FideSS,hogy Európában a Magyar családok keresete a leg alacsonyabb.Egész biztosan könnyebben kifizeti egy Osztrák,egy Német,vagy bár mely más Európai ország lakója a gáz árát,még ha magasabb is mint nálunk,ha nem havi 80- 90.000 ft-ot visz haza az aki dolgozik,vagy nem 60-70.000 ft-os nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok. Én sem bánnám a magasabb gáz árat,ha havi 400.000 ft lenne a nyugdíjam. A rezsicsökkentésről meg annyit,hogy pont karácsony előtt kaptam meg a végelszámolási számlát. 38.700 ft + pénzt kellett befizetnem a gázszolgáltatónak december 17-ig.Az,hogy még is volt ebéd a két karácsonyi napon az asztalon,nem a FideSSnek köszönhetem,hanem egy olyan embernek,aki maga sem dúskál az anyagiakban,de segített.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
peterkelemen
Eddig is tudta mindne értelmes ember, hogy SOHA nem volt rezsicsökkentés. Most már papírunk is van róla, ami bizonyítja, hogy hazudott a Fidesz ebben is. Napi szinten buknak le. Ha most például Gyurcsány lenne régen kint tüntetne a CÖF meg az összes neonáci fideszes-jobbikos csürhe.
vladimir putin
az idióták mennyire védik a rezsinövelést, csak mert az a nevet adta nekik Párt, hogy csökkentés.
Ott fennt, nédmá!
vadnarancs
Szocs Adolf te román faszkalap! A komcsi te vagy meg a csürhéd a román kurva anyádat! Oda pofázz, ahol a szarosnyelvű életedet éled, te román paraszt!
Sámannus
@peterkelemen: Ezek gyújtogatni is fognak, ha megbuknak.
Sámannus
A migrácóval akarják elnyomni a kritikát, de abban is sárosak, mert az ukrán maffia irányítja a keleti határon az ellenőrzést. Pintyő falkavezér csak herelógatásban jeleskedik a biztonságpolitikai tanácsadó meg csak ahhoz szól amit leírtak neki.
Magyarország az Unió beözönlési pontja, ami keletről jön

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél