Plagizálással vádolja az Index Tolvaly Ferencet, akinek 2016-ban jelent A Zsolnay-kód című könyve.  A „magyar Coelho”-ként számon tartott Tolvaly regénye ezoterikus mellékszállal dúsította fel a Zsolnay család történetét. A könyv 470 oldalnyi, több idősíkon játszódó történet. Az Index szerdán megjelent cikke szerint a Zsolnay-kódban hosszú részek bukkannak fel egy angol regényből. Tolvaly Ferenc tagadja a plagizálást, és közleményben hangsúlyozta: "A Zsolnay-Kód című regény önálló, eredeti műalkotás, nem egy másik regény fordítása, átdolgozása".

A szóban forgó 470 oldalas könyv nagyrészt a Zsolnay-család egy kevésbé ismert tagjának, Mattyasovszkyné Zsolnay Teréznek a 19. századi naplóján alapszik, egy kisebb része pedig egy magyar műgyűjtő („Vay Ferencz”) és egy német egyetemista lány találkozásáról szól a hetvenes évek Budapestjén.

Az Index azt állítja, hogy

ez a második szál a problémás jogilag a könyvben

Az Indexet egyik olvasója értesítette arról, hogy kiszúrta, hogy

egy teljes cselekményszál egy 80-as években megjelent angol regényből lett lefordítva és átemelve Tolvaly 470 oldalas könyvébe.

Bruce Chatwin Utz című regénye egy műgyűjtő és egy egyetemista lány kapcsolatáról szól a kommunista Prágában, ez került át A Zsolnay-kódban pár apró változtatással a 70-es évek Magyarországjára az Index cikke szerint.

A lap számításai szerint

a magyar könyv 10 százaléka kvázi fordítása Bruce Chatwin Utz című regényének. De mivel a magyar mű hosszabb, a Chatwin-mű 70%-a található meg a magyar regényben.

Az Index ennek bizonyításául be is fotózta A Zsolnay-kód és az Utz egymásnak megfeleltethető oldalait, és ezek alapján valóban úgy tűnik, hogy sok mindenben egyezik az angol könyv és Tolvaly könyvének vonatkozó része.

A fotók ITT láthatóak.

Az Index hozzáteszi:

 Az átvétel sehol sincs jelölve a könyvben, és a szerző az interjúkban sem utalt rá.

Az angol kiadó megkeresésre azt mondta a lapnak, hogy nem tudtak az egyezésről, és tőlük senki nem kért engedélyt Chatwin regényének felhasználására.

Plágiumgyanúba keveredett Tolvaly Ferenc  –  A Zsolnay-kód egy angol regényre hajaz?

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Alexandra az Index megkeresésére azt válaszolta, ők nem tudnak semmi ilyesmiről, de várják a szerző állásfoglalását is.

Az Index Tolvaly Ferencet is megkereste az üggyel kapcsolatban, aki elmondta, hogy nem is olvasta az Utzot, csak egy filmfeldolgozást látott belőle – ebből, és ennek forgatókönyvéből merített ihletet a mellékszál megírásához.

Megkértem szakértőket, hogy nézzék meg a filmet, és nézzék meg az ön által említett regényt. Megvárom a szakértők értékelését. Abban az esetben, ha tényleg van egy jogos felvetés, azt azonnal közlöm a jogtulajdonossal. Szakértők fogják megállapítani, hogy az ihleten túlment-e az írói hév

– mondta az Indexnek az író, akinek 15 könyve jelent meg eddig.

Állítása szerint soha nem akarta eltitkolni, „hogy ez egy ihletett anyag a mellékszereplő tekintetében".

Kiemelte:

a 479 oldalas könyvemnek csak kb. 5 százaléka lehet, amit a filmből merítettem.

Tolvaly Ferenc ezt követően közleményében azt írta

A sajtó megkereséséig senki nem állította, hogy a 2016-ban megjelent, A Zsolnay-Kód című regényem egy eleme hasonlóságot mutat Bruce Chatwin, „Utz” című művével. A regény eredeti változatát nem ismertem.

A Zsolnay-Kód megírásakor – egyebek mellett – ihletet merítettem az „Utz” című, 1992-ben, német koprodukcióban forgatott filmből, és annak forgatókönyvéből. Egy mellékszereplő alakjának megjelenítéséhez nyújtott többek között háttéranyagot. Alkotás közben elsősorban a film hangulatát szűrtem át magamon.

Bruce Chatwin „Utz” című eredeti, angol nyelvű alkotását beszerzem, szakértők segítségével áttanulmányozom, és ha szükségesnek ítélem, felveszem a kapcsolatot a szerző jogutódjával.

Hangsúlyozom ugyanakkor, hogy a Zsolnay-Kód című regényem önálló, eredeti műalkotás, nem egy másik regény fordítása, átdolgozása.

Forrás: Index

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Tuti fidesznyik, azoknál megszokott a szellemi alkotás tolvajlása!
nemkati
@lampa laz: Nem tudom, mi a hír abban, hogy egy tolvaly(!) lop?! :DD

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.