Luxusterepjárókat vettek a nem létező diákok után kapott állami támogatásból.

Tizenhat szabolcsi tánctanárt vádolnak sokmilliós csalással
Illusztráció: Pixabay

Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádol a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség tizenhat pedagógust, aki két tánciskola több mint nyolcszáz nem létező diákja után az évek alatt 61 millió forint állami támogatást vett fel jogtalanul – közölte a főügyészség vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Zsíros Zsolt főügyész közleményében azt írta, a vádirat lényege szerint

egy – táncművészeti múlttal rendelkező – nyíregyházi házaspár 2008-ban alapította azt a korlátolt felelősségű társaságot, amely létrehozott két alapfokú táncművészeti iskolát a megyében.

Az ilyen iskolák az alapítójuktól és az államtól kapott normatív pénzügyi támogatásból működnek, amely akkor jár, ha a diákok valóban részt vesznek egész évben az oktatásban, tanügyi nyilvántartásaikat pedig megfelelően vezetik.

Az alapító vádlottak és a két iskola igazgatója 2011 és 2013 között

a tényleges oktatásban részesülő diákokon túl további több mint nyolcszáz olyan tanulóra is igényelt támogatást, aki nem járt tánciskolába vagy legfeljebb szalagavató táncot tanult egy-két hónapig.

Az igazgatók és a tanárok a ténylegesen nem tanuló diákok után is vezették az osztálynaplót és az egyéb nyilvántartásokat, ezekben azt tüntették fel, hogy a diákok a tanórákon jelen voltak és le is osztályozták őket – ismertette a főügyész.

A nem létező diákok után az iskolákat alapító házaspár

61 millió forint állami támogatást kapott jogtalanul, amit részben készpénzben felvettek, részben luxusterepjárók lízingelésére fordították.

Zsíros Zsolt megjegyezte, a vádirat szerint a házaspár a teljes összegért, míg a pedagógusok azon diákok után járó támogatásért felelnek, akiknek az iskolába járását valótlanul igazolták. A nyomozás során ingatlanokat zároltak, így van esély az okozott vagyoni hátrány megtérülésére – tette hozzá a főügyész.

Az alapítókra és az egyik igazgatóra az ügyész végrehajtandó börtönbüntetés, míg a többi pedagógus esetében felfüggesztett börtönbüntetés, illetve pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Az ügyész azt is kérte, hogy a bíróság tiltsa el a vádlottakat a pedagógus foglalkozástól.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@vladimir putin: Ettől Csizmás gumicsizmás lesz.
lópicigáspár
61 millió 16 főnek! Az 3 misi fejenként, abból nem lesz luxus terepjáró, max egy Dacia Duster! :))
papa.49
A baj ott volt a ,,részedést,, elfejetették átküldeni !!!
nezelodo
@papa.49: "részedést,, elfejetették átküldeni"
Pedig biztos küldött nekik Orbán koldulós csekket, mint a rokonságban a több éve meghalt családtagnak. Gondolom odaát, pedig simán leszavaznak a dakotákra a halottak is.
advocat
Hát? Én azt olvastam ki, hogy két tánctanárt és több tanárt akik igazolták, hogy a tanulóik ott voltak.
"Zsíros Zsolt megjegyezte, a vádirat szerint a házaspár a teljes összegért, míg a pedagógusok azon diákok után járó támogatásért felelnek, akiknek az iskolába járását valótlanul igazolták." Ők is tánctanárok? Bocsánat ha valamit rosszul értettem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.