Csütörtökön reggel nyolc órakor megkezdődött az önkormányzati köztisztviselők sztrájkja: 112 hivatalban 7312 munkavállaló tart munkabeszüntetést – közölte a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megkezdődött az önkormányzati köztisztviselők sztrájkja
Fotó: MTI

Boros Péterné elmondta, a sztrájk törvényesen zajlik; mindenki, aki a sztrájkban részt vesz, megjelent a munkahelyén, de a munkát nem vette fel.

Kiemelte, a sztrájk ellenére az ügyfelek minden halaszthatatlan ügyet el tudnak intézni a hivatalokban.

Nincsenek politikai követeléseik

Az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, hogy ez a sztrájk érdekvédelmi akció, a sztrájkolóknak nincs politikai követelésük és a sztrájknak nincs politikai célja.

Elmondta, a sztrájkot azért a több mint 18 ezer önkormányzati köztisztviselő érdekében hirdették, akiknek tíz éve nem emelkedett a keresetük, a kormány pedig nem ül velük tárgyalóasztalhoz. Azt szeretnék elérni, hogy a jelenlegi 38 500 forintos illetményalap 60 ezer forintra emelkedjen.

Kiemelte azt is, hogy 200 ezer közszolgálati dolgozó tíz éve nem részesült bérfejlesztésben. A közalkalmazotti bértábla szerinti bért kapnak a közalkalmazottak, a kormánytisztviselők, a közszolgálati jogviszonyban állók, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók, az egészségügyben műszaki-gazdasági területen vagy a felsőoktatásban dolgozók, és sokan 122 ezer forint nettót keresnek.

Boros Péterné véleménye szerint

a "kialakult helyzetért a kormány a felelős", amely nem ül tárgyalóasztalhoz a szakszervezettel.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a kormány megsérti a sztrájktörvényt azzal, hogy nem hajlandó tárgyalópartnert kijelölni a sztrájktörvényben foglalt kötelező egyeztetésre.

A sztrájk három munkanapot érint – csütörtök, péntek, hétfő –, de a közbeeső hétvégi napokkal ötnaposnak számítják.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, az ötnapos sztrájk után ismét kezdeményezni fogják a kormányfőnél, hogy jelölje ki azt a személyt, aki tárgyalóasztalhoz ül majd az érdekképviselettel.

Mint mondta, az MKKSZ meghozta a döntést a folytatásról, azonban ellenálltak annak, hogy bojkottálják a választás napját.

A sajtótájékoztatón Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke szolidaritásáról biztosította az MKKSZ-t, továbbá közölte, hogy mind az öt szakszervezeti konföderáció – Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, Magyar Szakszervezeti Szövetség, Munkástanácsok Országos Szövetsége és a SZEF – szolidáris az MKKSZ-sztrájkkal.

Mint mondta, támogatják az önkormányzati munkavállalók bérrendezési követeléseit, mert e követelések a helyhatósági szolgáltatások magas színvonalának biztosítását is szolgálják és a megfelelő munkakörülmények megteremtéséhez szükségesek.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nils Holgersson
Közeleg a választás! Most még ki lehet zsarolni egy kis alamizsnát! Aztán 4 évig KUSS!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
peterkelemen
Minden rétegnek sztrájkolnia, tüntetnie, tiltakoznia kell. Az a baj,hogy ezt nem egyszerre teszik, mert akkor lenne igazán hathatós.
X-ray
Nananana!!! A háverom közszolga, havi 300ezer nettóval, megyei XY irodában okmányokat csinálgat.
Másik ismerős öreglány tanárnő havi nettó 370 ezer, igaz, hogy a nyögdíj küszöbén áll, de akkor is túl szép ez a fizetés.
Ki keres manapság ennyi pénzt? Nem kell nyafogni, el köll menni közmunkásnak havi 57 ezerért aztán majd nem köll sztrájkolgatni.
sokanvagyunk
Biztos sikeres lesz... - 200 ezer közszolgálati dolgozó közül csak 18 ezer nevében 7312 fő, alig több mint az elégedetlenek 3,6 százaléka.
verőce21
Bizony, pénz nélkül a tisztesség mindössze betegség.
wagabund
..."200 ezer közszolgálati dolgozó tíz éve nem részesült bérfejlesztésben. "...

...ennek ellenére kedvesek is szoktak lenni...
Csizmás Kond
Ma már a közszolga meg akármilyen szolga csak hazug szlogen. Ma már senki nem szolgál hanem fizetésért dolgozik.
Nils Holgersson
Közeleg a választás! Most még ki lehet zsarolni egy kis alamizsnát! Aztán 4 évig KUSS!
görbetükör
@Csizmás Kond: Te nagyon buta, a szolga is fizetésért dolgozik. Csak a rabszolga nem. De még annak az élelmezését is ellátják, különben felfordulna.
Csizmás Kond
@görbetükör: ..te nem érteni fogalmak...
quadrocopter
Gyanús, hogy egy erősen centralizált és Orbán-felügyeltetett szervezetben óbégatni mernek a gazdi trehánysága miatt, lehet, hogy a Horda Központi Bizottsága rendelte meg a háborgást, hogy aztán mutogathassa, no lám, Gecosztánban tiltakozni és követelőzni is lehet, majd nagy kegyesen odaszór néhány morzsát választás előtt, orientációnak?
lópicigáspár
"meghozta a döntést a folytatásról, azonban ellenálltak annak, hogy bojkottálják a választás napját."
Pedig ennek örülnének csak igazán a fityeszben!
justhpeter
Nehezen tudom komolyan venni. 7312 dolgozó sztrájkol és emellett mindenki el tud intézni mindent. Mire a kormányt elkapja a röhögés. Mert ha ennyivel kevesebbel is elmegy minden, akkor ez már ok a létszám leépítésére. valóban ennyire amatőrök ?
Equus
és minden órában legyen 30 perc kávészünet és boltba is lehessen elmenni kétszer egy napon és szolgálati autót a polfármesterek feleségének is és ingyen tüzelőt és 6 havi szabadságot a nemzet napszámosainak... ja... és légkondit az irodákba és IKEA bútorokat és ingyen munkaruhát, olyan magyarosat egyenesen Hugo Bosstól és vám- és adómentességet és ülőhelyet a templomokban, névreszólót ám! És 4 szobás + cselédszobás lakást, cselédtartással!
Illő megszőlítást: nagyságos, méltóságos, tekintetes, kegyelmes tisztviselő úr/hölgy... semmi tintanyaló büdös kurva vagy ilyesmi...
cikicakk55
@justhpeter: Teljesen igazad van. Ezzel csak felhívják a kormány figyelmét arra,hogy bő 7000 dolgozó fizetédét is ellehet lopni,mivel a hivatalok így is működnek. Épp így az egészégügyi dolgozók sem tudnak sztrájkolni,hisz így is kevesen vannak és még közveszélyokozásért és a betegek magára hagyásáért a törvény szerint meg is bűntethetik őket. Ugyan így a rendőrök,tűzoltók, mentősök sem tudnak sztrájkolni,mert emberek életébe kerülhet. A kormányt meg pár napos teljes munkabeszüntetéssel a többi szakma dolgozói nem tudják megzsarolni,hisz nekik mindenből bőven van tartalékuk. Mindig ugyan az a végeredmény jön ki: Az ellenzéknek kéne összefognia a népet és mindenkinek aki akar biztosítani,hogy a Parlament elé,vagy Orbán rezidenciája elé vonuljanak. Országosan a Budapesti emberekkel közösen már ijesztő méretű tömeg gyűlhet össze,ami már a diktátort is megijesztené. Nem beszélve azokról,akik ottho maradnak a szavazás helyett,arra hívatkozva,hogy nincs helyettük másik. Talán a tömeg látványa még tv- keresztül is kirángatná őket a foteljaikból. A szakszervezetekről: Kiállunk a sztrájkolók mellett. Igen, láttuk a " feketeruhás nővérnél" Úgy kihátráltak mögüle és hagyták a meghurcoltatását, a munkája elvesztését,ahogy azt megszoktuk az utolsó 28 év szakszervezeti támogatásaitól

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.