A kormány a családpolitikájában igyekszik azt a szempontot érvényesíteni, hogy a család és a karrier ne egymást kizáró, hanem egymást segítő, támogató elem legyen az emberek életében – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család és ifjúságügyért is felelős államtitkára csütörtökön egy a témában rendezett budapesti konferencián.

Novák Katalin: a kormány célja, hogy összeegyeztethető legyen a család és a karrier
Fotó: Soós Lajos/MTI

Novák Katalin az ezt segítő intézkedések között felsorolta a gyed extra bevezetését, a gyes harmadik évének a visszaadását, a bölcsődeépítési programot, a bölcsődei rendszer szabályozásának átalakítását, azaz az új típusú, rugalmasabb bölcsődei formák létrehozását, valamint a bölcsődei dolgozók béremelését.

Idéntől átálltak a feladatalapú finanszírozásra, amely azt jelenti, hogy a településeknek ma kevésbé vagy nem ráfizetéses egy bölcsőde működtetése. A költségeket finanszírozzák az önkormányzatoknak – tette hozzá az államtitkár.

Novák Katalin a Három királyfi, három királylány mozgalom által a házasság hetében, a Családok éve 2018 programsorozat keretében szervezett Család és karrier? című konferencián kiemelte azt is, hogy a bevezetett támogatásokkal kapcsolatban igyekeznek elérhetőbbé tenni az információkat és egyszerűbbé tenni az ügyintézést. Példaként említette, hogy a családi otthonteremtési kedvezménynél eddig 23 féle papírt kellett leadni az igényléskor, most akár 4-5 is elég lehet.

Beszélt arról is, hogy országszerte helyi központok segítik majd a nők rugalmas foglalkoztatását, ezek a következő hetekben nyílnak meg.

Novák Katalin kiemelte:

a család is lehet olyan életút, karrier, amelyet valaki magának választ. A főállású anyaság arról szól, hogy valaki úgy dönt: a családját tekinti a karrierjének

- mutatott rá Novák Katalin, hozzátéve: van még teendő azért, hogy a család valódi karrier lehessen, amikor az ember úgy tud kiteljesedni, hogy közben nem kell lemondania bizonyos dolgokról, illetve választását "a lehető legtöbb formában" ismerik el.

Spéder Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója előadásában azt mondta: manapság Európában azokban az országokban születik sok gyermek, ahol dolgoznak a nők.

Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy alapvetően a munkavállalók és foglalkoztatottak vállalnak gyereket, ugyanis ehhez kell anyagi stabilitás

- tette hozzá.

Spéder Zsolt szerint úgy tűnik, hogy azokban az országokban, ahol magas a nők munkavállalási aránya, előbbre tudtak lépni a család és a munka összeegyeztetésében.

Engler Ágnes, a Debreceni Egyetem oktatója vizsgálatokat ismertetve elmondta, a család nem biztos, hogy elveszi a karrierlehetőséget, azaz a család és/vagy karrier dilemma nem biztos, hogy annyira igaz, mint amennyire talán a mindennapokban érzékeljük.

Ugyancsak a kutatásokra hivatkozva nagyon jó hírnek nevezte azt, hogy a fiatal értelmiségi generáció értéknek tekinti a családot.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Ennek a spinének soha nem akad el a szava ettől a rengeteg, ordas hazugságtól ???
Itt ha nem vagy a fütyisz prominens tagja akkor ne számíts semmi jóra, csak, és kizárólag rábaszhatsz !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Ennek a spinének soha nem akad el a szava ettől a rengeteg, ordas hazugságtól ???
Itt ha nem vagy a fütyisz prominens tagja akkor ne számíts semmi jóra, csak, és kizárólag rábaszhatsz !!!
Eladott Ország
Bevallom, nekem Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára az egyik kedvencem. Amióta Selmeczi Gabriella eltűnt a színről (sajnálatosan a nyugdíjvagyonunkkal egyetemben), azóta Novák képviseli a nőiséget a kormányban. Szakmaiságot ugye nem nagyon tud képviselni, az értelem lángját se igazán tudja körbe hordozni. De kedves a mosolya és biztosan jó édesanya. Az sem mellékes, hogy nincs az az eszement baromság, amivel ne lenne hajlandó kiállni a kamerák elé és a kétség legapróbb jele nélkül felmondja a leckét. Teljesen függetlenül attól, hogy a józan ésszel, a realitással, de még a statisztikai adatokkal is szembemegy olykor a mondandó, neki a szeme sem rebben. Amióta a Fidesz NEM vezette be a tandíjat, amiért utcára vitte a híveit és gyakorlatilag megbuktatta az előző kormányt (és azóta szerencsére vizitdíj sincs. Meg szappan, bélvarrógép, vécépapír, tiszta ágynemű, kanál, pohár, fűtés, gyógyszer és ehető kaja se), a továbbtanulók aránya brutálisan zuhan. Tavaly alig többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint ahány fiatalt 2010-ben felvettek. Esetleg ezzel kellene valamit kezdeni. Például.
kamazuka
,,Idéntől átálltak a feladatalapú finanszírozásra, amely azt jelenti, hogy a településeknek ma kevésbé vagy nem ráfizetéses egy bölcsőde működtetése. A költségeket finanszírozzák az önkormányzatoknak – tette hozzá az államtitkár."

Miközben tervezik,hogy a 2000-es lélekszám alatti településeken megszüntetik az önkormányzatokat?
Az megértem hogy valaki érdekből lefekszik bárkivel.ez természetes,meg az ahogy Fletó reklámozza magát,ha Ő nyal,meghcsináljuk.

Milenne ha úgy húznátok el a búsba,amíg lehet,kéztenfogva mindannyian,mint a vadludak!
Lepényleső
Erre a jó példa a bán családja? Az ortodox matekot megalkotó família? A helikopteres esküvő
is erre minta? A nyugdíjas állattenyésző anyuka? A trafikokat,a földeket,a magánnyugdíjakat
a családtagoknak? Kisvasutat,stadiont,kishajót,repülőt,ez megillet egy családi szerelőt?
Stb.? Stb.? Stb.? Annyi hely itt létezik,hogy vázolni lehessen a jéghegyet,ami kilátszik?
Béla333
Család és karrier a Fideszes mocskoknál már össze van egyeztetve!
Annyit loptak, hogy még az ükunokáiknak sem kell dolgozni...
Azonkívül aki nem Fideszes, az nem tud a jólfizető állami állásokhoz hozzáférni.
Már meg is van a karrier, meg a lopott pénz!
Ez a Fideszes életpálya modell!
Eladott Ország
A fiatalok már rájöttek hogyan egyeztethető össze a család és a karrier. Elhagyják az országot.
b1.blog.hu/2017/06/18/magyarorszag_ilyen_jol_teljesit_egymillioan_tervezik_elhagyni_az_orszagot_aminek_eletszinvonalat_mar
A kormányzati propaganda csak a Fidesz talpnyaló sajtójában helyettesíti az igazságot. A valóság azonban nagyon másként néz ki: a magyar lakosság 15 százaléka lelépne innen. Nem is csoda, hisz a hazai életszínvonal éllovasból sereghajtó lett - már a románok is beértek bennünket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.