Magyarország a leghatározottabban támogatja Szerbia európai uniós csatlakozását, mert az több szempontból is megfelel a magyar érdekeknek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek.

A tárcavezető Szófiában részt vesz az európai uniós külügyminiszterek csütörtökön kezdődődött, kétnapos informális találkozóján, és egyeztetett Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel.

Szijjártó: Magyarország támogatja Szerbia EU-csatlakozását

MTI/AP/Valentina Petrova

A találkozóról beszámolva Szijjártó Péter úgy nyilatkozott, hogy Magyarország azért támogatja Szerbia EU-csatlakozását, mert ez jó lenne a vajdasági magyaroknak, továbbá biztonsági szempontból kifejezetten fontos Magyarországnak a Nyugat-Balkán stabilitása, és ennek Szerbia egyértelműen az egyik pillére. Emellett az EU annál erősebb, minél több tagállama van. 

A miniszter szerint fontos lenne Szerbia csatlakozási folyamatának felgyorsítása. Magyarország egyetért Szerbiával abban, hogy az ország 2022-re készen tud állni a csatlakozásra.

A külügyminiszter elmondta: április 1-jén át lehet adni a Rastina-Bácsszentgyörgy határátkelőhelyet. Ez a lépés nagyon lényeges a határ két oldalán élőknek, és fontos a gazdasági együttműködés szempontjából is – magyarázta. Hozzátette: ez az új átkelő lesz három éven belül már a második.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az uniós intézmény közleményében megerősíti, hogy Szerbia és Koszovó addig nem reménykedhet az EU-tagságban, amíg kapcsolataikat nem normalizálják egy átfogó, jogi erővel bíró megállapodásban. Minden bizonnyal a horvát-szlovén határvita keserű tapasztalatai alapján figyelmezteti a brüsszeli testület a nyugat-balkáni államokat arra, hogy két- és többoldalú nézeteltéréseiket — különös tekintettel a határvitáikra — jóval a csatlakozásuk előtt rendezniük kell. A mostani EU-n belüli banánköztársaságok kezdnek erősödni, nagyobb is a szájuk, össze is zárnak, kell az utánpótlás.
dodóka
Ki a fasz veszi komolyan ezt a kis köcsögöt ? Bármit beszél, bármilyen buzi módon is mosolyog hozzá mindenhol egy semmitérő kis balfasznak tartják.
1magyar
Szerbiának nagy árat kellene fizetni a tagságért, el kell ismernie Koszovót. A muszlimokkal.
Eladott Ország
@1magyar: Az ismeretlen nagyhatalom (Erdély történetével foglalkozó 1984-es román könyv melléklete) ... „Mi” alatt természetesen a románokat kell érteni. ... A románság körében uralkodó vélemény például, hogy a magyarok „mostanában” telepedtek be Erdélybe, így akár „haza is mehetnek”, ha nem tetszik nekik, ... Gyulafehérváron elfogadott határozatból a mai napig nem valósult meg semmi.
tortenelemportal.hu/2012/05/roman-tortenelemhamisito-mitoszok/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.