Kőkemény nyilatkozatot adott ki az ENSZ menekültekkel foglalkozó szervezete, az UNHCR. Magyarország szerintük megszegi a nemzetközi kötelezettségeit. A Stop Sorost nem szabad elfogadni.

A hvg.hu írta meg, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) megdöbbent azon, hogy a magyar hatóságok már csak napi két ember belépését engedélyezik a tranzitzónába (korábban ez öt volt), az illegálisan, a kerítésen keresztül belépőket pedig visszadobják Szerbiába. Így fogalmaztak:

"Magyarország gyakorlatilag bezárta a határait azok előtt az emberek előtt, akik nemzetközi oltalmat keresnek, amivel egyértelműen megszegi a nemzetközi és az európai uniós jogból fakadó kötelezettségeit".

A Stop Soros törvénycsomag is aggasztja az UNHCR-t, mert az a menekülteken és menedékkérőkön segíteni vágyó szervezeteket büntetné nyíltan. „Menedékjogot kérni alapvető emberi jog. Az embereket nem szabad megfosztani a lehetőségtől, hogy oltalmat keressenek, és senkit sem szabadna megbüntetni azért, mert segíti a menedéket keresőket” – mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője.

Magyarország bezárta határait, az ENSZ menekültszervezete szerint teljesen megdöbbentek

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ahogyan a menedékkérőknek és menekülteknek nyújtott kormányzati támogatás az elmúlt időszakban mindinkább elenyészett, a civil szervezetek szerepe csak még életbevágóbbá vált.

„A civil szervezetek alapvető szerepet játszanak az emberi jogok és általában a jogrend védelmezésében, akárcsak a menekültekről és menedékkérőkről való gondoskodásban, beleértve az orvosi és pszichoszociális ellátást, a lakhatás biztosítását, az oktatást, a foglalkoztatás elősegítését, valamint a jogi segítségnyújtást. A civil szervezetek kiegészítik a kormányok munkáját. Kulcsfontosságú munkájukat éppen hogy elősegíteni kellene, nem pedig akadályozni”.

Az UNHCR sürgeti Magyarországnak, mint az EU egyik tagállamának a kormányát, hogy biztosítsa a nemzetközi oltalmat kereső emberek számára a belépést az ország területére, az Országgyűlést pedig arra szólítja fel, hogy ne fogadja el a Stop Soros-csomagot.

(hvg.hu)

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Amilyen gazemberül bánik a kormány a menekülő, menedékkérő emberekkel, ugyanolyan galád módon bánik el a hazai, útszélen hagyott, sőt árokba lökdösött emberekkel is. Ha ezek kereszténynek nevezik magukat, akkor az ő általuk definiált kereszténység valami egészen más, mint ami a bibliából következik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
peterkelemen
A migráns problémát nem a hazug és embertelen Orbán fogja megoldani hanem azok az országok, akik eleve emberséggel közelítenek a problémához. Most tegyük fel, hogy minden ország hermetikusan lezárja a határait kerítésekkel. Ki az a naiv ember, aki elhiszi, hogy ha valóban milliók jönnének, akkor a kerítések megállíthatják őket? Ilyen butaságot csak eleve tudatlan emberek hisznek el. Ha valóban milliók jönnének ott kerítések, de még fegyverek sem érnek szart sem. Ott bizony bemennének bárhová. Népvándorlás volt, van és lesz is amíg a világ világ. Itt azt kell megoldani, hogy ne legyenek háborúk legalábbis ne ennyire kiszélesedett és véres konfliktusok szerte a világon. Ebben pedig felelőssége van mindenkinek még a NATO tag országoknak is beleértve Magyarországot. Nem megy az úgy, hogy közben meg magyar csapatokat állomásoztatunk milliárdokát például Afganisztánban. Ilyen nincs. Vagy elhatárolódunk és nem veszünk részt semmilyen téren háborúkban vagy nem. Ha részt veszünk, akor ne csodálkozzunk ha ellenségekké is válhatunk.
1magyar
@papa.49: Van némi igazságod,de magyar ne legyen magyarnak farkasa se.
papa.49
@1magyar: Mond te nem érzed, hogy itt most pontosan ez van a kormány ,,farkasa,, az itt élő népnek, mert amit tesznek a közvagyonnal az bizony az, szórják szerteszét a világban, miközben az egészségügy, az oktatás, a nyugdíjas ellátás romokban van ???
1magyar
@papa.49: De, azt is érzem.De az adomány terén inkább a romániai magyaroknak mint az afrikai muszlimoknak, de a legfontosabb az itt élő magyarok lennének.
A sok szar közül a kevésbé szart választani.
papa.49
@1magyar: Ez így megint nem igaz miért kéne az államnak az erdélyieket választani az itthoniak helyet, MIÉRT ???
Ha nem a szavazatvásárlás lenne a cél !!!
Én nekem ezt nem tudják bemagyarázni az egyik fiamnak erdélyi lány a felesége, a nászasszonyunk aki szenet válogatott a bánya osztályozójában per pillanat magasabb az ottani nyugdíja, mint a nejemnek aki itt dolgozott és szült 4 gyermeket, akiket felneveltünk, mind dolgozik itthon !!!
Ez csak azért kell a fütyisznek, hogy hatalomban tudjon maradni, és minél tovább tudjanak lopni pofátlanul, az erdélyiek ezért olyan ,,fontosak így választások előtt !!!
Azt is megsúgom neked a nászomék nem fognak szavazni, mert még az állampolgárságot se kérték !!!
kukac50
Stop Soros nem létezik! Orbánnak fogalma nincs mi történik az országban! Nincsen elképzelése sem a jövőről, ezért van a Sorost ért támadások ideje. Nagyon várom,hogy Orbán mit fog bejelenteni mit tesz a szegény falusi emberek érdekében,mit ígér a rokkantaknak,mit ígér a fával fűtő embereknek? Migráns ügy nincs áll a kerítés! Januárban 100 migránst befogadtunk akkor ez már nem aktuális,hogy migráns mentes övezet leszünk!
Sorost azért veszik elő,hogy a lopásukról csalásukról az államtitkár 3,3 milliárdos bagatell csalásáról tereljék a figyelmet. Orbánnak üzenem Nézzen körül az országában beszéljen vidéki emberekkel, mert a tanácsadói nem érnek egy kalap szart sem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.