Indul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legújabb szolgáltatása; már nemcsak az adótraffipaxot jelenti be, hanem azt is, hogy az adott hónapban milyen adózó kör számíthat kiemelt ellenőrzésre – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az MTI-nek.

Tállai András tájékoztatása szerint az úgynevezett utólagos adótraffipax több mint egy átlagos szolgáltatás, az adóhivatal ugyanis az ellenőrzés megkezdése előtt egy hetet biztosít a hibák javítására, illetve a bevallani elmulasztott adó összegének a megfizetésére. Februárban a közösségi beszerzéseiket bevallani elmulasztó kereskedőket vizsgálja kiemelten a NAV – ismertette Tállai András.

A NAV ezután bejelenti, hogy kikre szállnak rá a revizorok: most ők következnek

Kiemelte, hogy az EU-ban is egyedülálló szolgáltatás lényege az önkéntes jogkövetésre ösztönzés. Az utólagos adótraffipax bejelentése után a NAV egy hetet biztosít az önellenőrzésre. Aztán viszont a kockázatelemzők kiválasztása alapján a revizorok már megbízólevéllel keresik fel az érintett adózókat. A rendelkezésre álló egy hetet érdemes kihasználni, mert ez alatt a hét nap alatt még szankciómentesen a hibajavíthatás. A meg nem fizetett adón kívül csak – a jegybanki alapkamattal megegyező mértékű – önellenőrzési pótlékot kell megfizetni.

Februárban az EU-ban kereskedő vállalkozásokat veszi górcső alá a NAV. Az utólagos adótraffipax rostáján azok az adózók akadnak fent, akik közösségi beszerzéseiket elmulasztották bevallani. Az áfabevallásokban szereplő EU-s beszerzéseiket a kockázatelemzők már összevetették a tagállamok adóhivatalainak adatszolgáltatásaival – hangsúlyozta Tállai András.

Az eltérés nagyságát, a tévesztés súlyosságát mérlegelve az adóhivatal dönt a további eljárásról. Szándékos adóeltitkolás esetén ellenőrzésre, kisebb hibák esetén támogató eljárásra számíthatnak az érintettek. A csalárd, adókijátszást bűnszervezetten űző adózók esetében a pénzügyi nyomozók az adóigazgatási eljárással párhuzamosan a költségvetési csalás tényállásának megalapozottságát vizsgálják – tette hozzá a NAV vezetője.

Mindhárom eljárás (az ellenőrzési, a támogató, illetve a bűnügyi) február 26-án indul, addig még minden érintettnek lehetősége van arra, hogy bevallja, illetve megfizesse az államkasszát megillető adóbevételt – húzta alá Tállai András. A jövő héten elküldött önellenőrzéssel a vállalkozó mentesülhet a szigorú adójogi szankciók alól. Amennyiben ugyanis a revizorok a február 26-án kezdődő ellenőrzés során állapítják meg a bevallani elmulasztott adó összegét, akkor nemcsak az adóhiányt kell megfizetni, hanem az adóbírságot is, amelynek mértéke szándékos adóeltitkolás esetén akár az adóhiány 200 százaléka is lehet. Az adóhiány után pedig a jegybanki alapkamat kétszeresére rugó késedelmi pótlékkal is számolhat az érintett.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kukac50
Oké,hogy vizsgálnak, de a kaszinókat mikor kötik be pénztárgépeken a NAV-hoz?
Olaf jelentés is van a kaszinókkal kapcsolatban annak mikor tudhatunk az eredményéről?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus
nagyon egyetértek az önkéntes jogkövetéssel, de mi lesz a visszamenőleges hatályú jogszabályokkal? Azokra rá kell érezni?
És van vmi biztosíték arra, h a ma este még érvényes előírás holnap reggelre nem változik meg?És kell-e a cipőjavító mesternek, közönségesebben suszternek irattárost, adminisztártort, jogi képviselőt kötelezően foglalkoztatni. irattárat fenntartani, ahol az egerek nem rágják meg 6 évig a papírokat, nem ázik be és földrengésbiztos
És az ideiglenes biztonsági intézkedés folyamán eszközölt számlaletiltás, ingó- és ingatlan zár alá vételével okozott kárt ki téríti meg, ha kiderül, h a NAV árnyékra vetődött és mégsem igaz, amit a névtelen feljelentés tartalmazott? Ki fogja a gyerek iskolából kimradását, az elmaradt családi eseményeket (pl. esküvő, temetés etc) újból megrendezni?
human
@kukac50: A kaszinókat természetesen NEM kötik be az online kassza rendszerbe.
Tállai elvtárs válasza:
„szerencsejáték szolgáltatás áfa-mentessége, az asztali élőjáték és a pénznyerő automaták eltérő játékjogszerzési és kifizetési módszere miatt a játékkaszinók forgalmának napi szintű nyomonkövetéséhez nem az online pénztárgép a legmegfelelőbb eszköz”.
Tállai szerint a „játékkaszinó pénztárának forgalmi adatainál teljesebb képet adnak a játékkaszinók jelenleg is alkalmazott részletes, játékszervezési eseményeket tartalmazó bizonylatai és a játékkaszinókban üzemeltetett videorendszernek a bizonylatokat alátámasztó képi és hanganyagai”.
444.hu/2016/04/18/tallai-andras-elarulta-a-kaszinokba-miert-nem-kell-online-penztargep

Bemegy a képviselő a kaszinóba 50 ezerrel és kijön 1 millióval. Tisztára mosott vesztegetési pénz.
Nessy
A "nem manipulált" videorendszer! Ne nevettessenek,cserepes a szám!
Eladott Ország
Itt emlékeztetnék mindenkit Szentesi Kálmán esetére, akinél 2016 októberében szakadt el a cérna annak okán, hogy az adóját felesleges, értelmetlen baromságokra költik, ezért visszakérte a NAV-tól. Azóta tudjuk, hogy ilyet nem lehet tenni. Egy olyan jogállamban, ahol a törvények csak az egyszerű emberre vonatkoznak, ott nem. Akkor sem, ha az egyszerű ember minden adóját az utolsó fillérig befizette. Ugyanis ez egy jogállamban automatikusan jogosulatlan visszaigénylésnek számít (az adó mértékének 200 százalékos büntetését vonja automatikusan maga után) tekintettel arra, hogy az adó esetében értelmezhetetlen ama fenntartás, miszerint nem arra költik, amire kellene. Jelentése: a polgárok a kormányokat felhatalmazzák az adó elköltésére, az állam dönti el, mire költ, és általában arra költ, amire akar. És akkor most már tényleg nézzük meg, mire költ például az ausztrál kormány:
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/02/ado2.jpg
Ausztráliában a polgár éves adójának (esetünkben körülbelül 2,8 millió forint) közel 40%-át jóléti kiadásokra (nyugdíjak, családtámogatások, fogyatékkal élők, munkanélküliek ellátása, stb.), nem egészen 20%-át egészségügyre, közel 9%-át pedig oktatásra fordítják. Az arányok beszédes és tanulságos jellegéből nem von le semmit, hogy Ausztráliában – a magyar kormány egyik nagy példaképe a migrációs politikát illetően – hogyan viszonyulnak egymáshoz a honvédelemre és a bevándorlásra fordított összegek, illetve az, hogy a honvédelmi kiadások elenyésző mértékben ugyan, de meghaladják az oktatásra szánt kiadásokat. Hogy Tállai Andrásnak, vagy a kormánynak mikor lesz ideje ilyen típusú tájékoztató levelekkel zaklatni a polgárokat, azt nem tudjuk, bár sejtéseink azért vannak. Ám az biztos, hogy ha már úgyis arra költik a befizetett adókat, amire akarják, és abba senkinek beleszólása nincs, akkor legalább néha nem ártana megsimogatni a keményen dolgozó kisember fejét. Hogy kösz, ennyiből stadion lett, annyiból meg luxusingatlan a haveroknak.
kereső
@Eladott Ország: egy ország adórendszere sok mindent kell,hogy közvetitsen az állampolgárok felé.Többek között azt is,hogy az államnak milyen prioritásai vannak a gadaságpolitikában,a szociál politikában,családtámogatásokban.Mennyire tartja prioritásnak az oktatást, az egészségügyi ellátást,az egészségmegőrzést.Adópolitika során mindezeket figyelembe kellene venni.Nos,az hogy kormányunk a TAO törvény beterjesztése során azt találta prioritásnak,hogy a számitott adó 70%-a összegéig lehet az adót látványcsapatsport támogatására forditani,30% megy a költségvetésbe-és ezt a törvényhozók/parlament megszavazta, mutatja nagyon jól ,hogy mi az elsődleges! ebben az országban.
Ezt még úgy is megindokolták,hogy ez elsősorban egészségügyi kérdés.
Azt,meg hogy Vajna A.nagykorú magyar állampolgár miért kap évente 7,2 milliárd forintos adókedvezményt a vállakozásaira-nincs is indoklás.Illetve van: CSAK.

Az ország megtermelt jövedelmével való ilyesféle "gazdálkodást"-nem hűtlen kezelésnek hivják,jobb helyeken?
Eladott Ország
@kereső: Most elsődleges prioritást kell hogy "élvezzen" a csúti csüngőhasú leváltása és börtönbe zárása, ellenkező esetben tovább fognak lopni, és gátlástalanul telibeszarnak mindent. A megélhetési ellenzék meg el lesz mint a befőtt.
cdn.blog.hu/sa/sajathir/postimage/253278_188748234610238_805708157_n_1368442808.jpg?width=600
pctrs.network.hu/clubpicture/2/2/3/_/orban_viktor_kotel_alatt_2023461_2112.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.