Hétfőn derül ki, melyik országos nemzetiségnek hány aláírást kell gyűjtenie ahhoz, hogy országos nemzetiségi listát állíthasson az áprilisi országgyűlési választáson. A listával kedvezményes mandátumot lehet szerezni az Országgyűlésben, de a legutóbbi választáson egyik nemzetiségi önkormányzatnak sem sikerült.

Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzat jogosult országos nemzetiségi listát állítani. A nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása szükséges.

A Választási eljárásról szóló törvény (Ve.) rögzíti, hogy a szükséges ajánlások számának meghatározásakor azt kell figyelembe venni, hány, az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal nemzetiségi választópolgárként regisztrált választó van az adott nemzetiség névjegyzékében a szavazás előtti 48. napon, azaz február 19-én.

Az országos lista állításához szükséges ajánlásszámot a hétfői adatok alapján a Nemzeti Választási Iroda állapítja majd meg.

A 13 országos nemzetiségi önkormányzat mindegyike jelezte a Nemzeti Választási Bizottságnál, hogy indulni kíván a választáson.

A vasárnap reggeli adatok szerint eddig a legtöbben, 21.809-en a németek közül vetették magukat a nemzetiségi névjegyzékbe az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal. 20.193-an szerepelnek a roma névjegyzékben, 2060-an a horvát, 1640-en a szlovák, 1003-an a ruszin, 813-an a román, 513-an az ukrán, 398-an a szerb, 275-en az örmény, 239-en a görög, 229-en a lengyel, 206-an a szlovén, 157-en a bolgár névjegyzékben.

Mivel az országos lista állításához szükséges számú aláírást csak akkor tudják összegyűjteni az országos nemzetiségi önkormányzatok, ha tudják, hogy kik regisztráltak a nemzetiség választópolgáraként a központi névjegyzékben (hiszen csak őket érdemes felkeresniük), ezért a választási iroda az adott nemzetiség tagjaként regisztrált választópolgárok nevét és lakcímét átadja a nemzetiségi jelölőszervezeteknek.

Az országos nemzetiségi önkormányzatoknak március 6-áig kell összegyűjteniük a szükséges számú aláírást és bejelenteniük az országos listájukat.

A nemzetiségek listájukkal kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben. A kedvezményes országgyűlési mandátumhoz a "normál" országos listás mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatszám negyede kell. Becslések szerint egy országos listás képviselői mandátum elnyeréséhez legalább 80-100 ezer szavazat szükséges, a nemzetiségek kedvezményesen, ennek negyedéért juthatnak képviselői helyhez.

A kedvezményes mandátumot szerző képviselőknek ugyanolyan jogaik vannak, tehát ugyanannyit ér a szavazatuk, mint az egyéniben vagy pártlistáról mandátumot szerező képviselőtársaiknak.

A 2014-es országgyűlési választás idején 22.022 szavazat kellett a kedvezményes mandátumhoz, ezt egyik nemzetiségi önkormányzat sem tudta elérni.

A nemzetiségi listát állító, de azon mandátumot nem szerző nemzetiséget nemzetiségi szószóló képviseli az Országgyűlésben. A nemzetiségi szószóló a nemzetiségi listán első helyen szereplő jelölt lesz.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.