A Jobbik kormányra kerülése esetén megreformálná nyugdíjrendszert és érdemi finanszírozás-emelést hajtana végre az egészségügyi alapellátásban.

Vona Gábor, a párt elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Jobbik áttérne a magyar indexálásra, amellyel megőriznék a nyugdíjak reálértékét, emellett differenciált nyugdíjemelést vezetne be. Bevezetné továbbá a szülőknek adható nyugdíjkiegészítés intézményét és lehetőséget adna a férfiaknak is arra, hogy 40 év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba.

Vona bevezetné a differenciált nyugdíjemelés rendszerét

A pártelnök közölte: az egészségügyi alapellátás finanszírozását érdemben kellene növelni, mert jól látszik, hogy a kormányzati intézkedések ellenére sem vonzó a háziorvosi pálya.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Kovács Attila, archív

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
patyuka
@zildikó: Éppen annyira igaz minden mondat, mint az első, merthogy 11 éve nyugdíjas vagyok!
Leírtam szabatosan, hogy miért nem jogos elvárás a differenciált nyugdíjemelés, de az értelmezésével meg a felfogásával nehogy már nekem kelljen bajmolódni... Nem elég véleményt mondani, mert a/egy nyugdíjat nem a kívánalmak alapján állapítják meg, hanem egzakt módon cáfolni az állításaimat. Tudniillik azt, hogy a nyugdíj összegét az előzményei - a ledolgozott évek és a befizetések - alapozzák meg, így a kiszámításakor már semmi köze sincs annak, hogy azt bányászként vagy professzorként teljesítette bárki is. Azt ugyancsak leírtam, hogy szerintem "jogosan képezi vita tárgyát, hogy a kiszámítási módja mennyire igazságos és egzakt...", de attól még nem lett igaz @zildikó azon kitétele, hogy "mostani - hozzáteszem örömteljes - ugrásszerű fizetésemelések", merthogy még a nyugdíjak értékállóságát, azaz a valorizálását sem biztosították, nemhogy emelték volna a reálértékét. Ahhoz ugyanis minimum svájci indexszálás és nyugdíjas kosár szükségeltetne, és nem valami kiagyalt differenciálás, hiszen a keresetnövekményeket is követő százalékos emelés - ha az valóban növeli a nyugdíj vásárlóerejét és nem csupán a közölt/beismert inflációt kompenzálja - eleve és szükségképpen differenciál is.
zildikó
@patyuka: Köszönöm "kimerítő" válaszát.
Summa summárum nagyon ki lehet tolni a régi nyugdíjasokkal - akkor is azt mondom - ezekkel az ugrásszerű emelésekkel...
Én a Meggyesi-féle 50 %-os emelés előtt lettem nyugdíjba RÚGDOSVA, kötelezően.
!Akkor az volt a mantra, hogy jöjjenek a fiatalok " - nevetséges, inkább tragikumikus, hogy mikor én voltam fiatal, akkor a "nyugdíj előtt állóknak kellett kiemelt fiizetés emeléseket adni, hogy jó nyugdíjuk legyen. / kicsit több/
32 ezer Ft nyugdíjjal. 40 évi diplomás munkám után, amelyből 25 évig voltam középvezető.
Az eredmény, hogy aki emelés után ment nyugdíjba, annak ma 40 ezerrel több a nyugdíja...
És nem levegőbe beszélek. Családtagom aki jobban járt, nem irigylem tőle.
Csak ezért merészelem kijelenteni, hogy ezek az ugrásszerű f.emelések igazságtalanná teszik a járandóságokat.
Jó, hagyjuk is!
Úgyis a "Kutya ugat, a karaván halad" - ahogy drága édesapám mondotta volt életében.
patyuka
@zildikó: Nem kellene keverni a dolgokat!
Nem magyarázkodom, hisz világosan leírtam kétszer is: tudom, a nyugdíjak megállapításának szisztémája közel sem standard, tehát eleve nem tekinthető stabilnak, ergo ezt az ellentmondást fel kell oldani.
De ez a nyugdíjak megállapításának - benne a járadékfizetés - rendszerének tisztába tételét jelenti, nem pedig az inflációt kompenzáló évenkénti valorizálásra vonatkozik. Az utóbbi a bázisra százalékosan épülve mindenkinél "egyforma", így "igazságos", különösképpen akkor, ha a svájci indexálás és nyugdíjas kosár is része a rendszernek.
Más kérdés az előbb említett, a nyugdíjak megállapításakor keletkezett igazságtalanságok mértékének csökkentése. Illene emlékezni, hogy a Horn-kormány erre programot készített, de az őket követők, megfúrták; és majd csak Medgyessyék, illetve Gyurcsányék folytatták, de valamennyi évfolyamot illetően be nem fejezhették...
Mindezek működése szükségtelenné tesz bármiféle - emberek és/vagy munkájuk minőségén6minősítésén alapuló - önkényesen differenciáló nyugdíjemelési gyakorlatot!
zildikó
Nem csak az emeléseket, de a nyugdíj megállapításoknál is kellene egy felső határ!!!
Másfél milliós nyugdíjak???
Valóban ennyivel hasznosabb munkát végzett valaki, mint én, - már bocsánat a saját példáért - aki 6 generációnak voltam négy évig o.fője, minden jóra nevelve őket, 48 évig dolgoztam, ebből négy évben mellette - jól kitervelten - kaphattam a 32 ezer Ft-os nyugdíjam is, ami aztán jól visszavágott később
/Mi maradhatott meg ebből az összegből? /
Szóval, köszönöm, hogy próbál meggyőzni a meggyőzhetetlenről, hogy nem jó a diff. nyugdíjemelés, de nem hiszek ebben.
Sőt, abban hiszek, hogy bizony 10 évente rá kellene nézni ezekre a régi nyugdíjasokra, ill. a járandóságukra, hiszen max. 10-15 évük van még, és bizony nem dőzsölnek, noha ők voltak a nemzet "lámpásai" pl., vagy akár gyógyítói, és más hasznos építő munkásai. Se egy könyv, se színház, mert akkor nem jut az unokának...
A jövőre nézvést - remélhetően növekvő pályán maradunk - talán a megtermelt nemzeti jövedelem elosztásán is el kellene gondolkodni, jóléti v. luxus kiadásokra van szüksége az országnak a mai állapotában.
Nehogy félreértés legyen, minderről korántsem a jelenlegi kormány a felelős. Ők igyekeznek jót tenni nekünk, de sok a fék...
evacica
Nem értek egyet Vonával ebben sem, mint sok másban sem!Mi az, hogy differenciált nyugdíj emelés? Mindenki aszerint kap nyugdíjat, hogy mennyi a szolgálati ideje milyen végzettsége volt, mert ehhez nyilván a beosztása is kapcsolódott!i Azért már ne hozzuk egy szintre az egyetemi tanárt a takarítónővel!Mindegyikőjükre szükség van, de nem egyformán tesznek a kosárba!
nyanya001
Az ukrán nyugdíjat szüntesd meg mindenekelőtt !
Milyen jogon kapnak 2 - 300 ezres nyugdíjat ?
Aztán a leendő nyugdíjasokat differenciálhatod !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.