A kis és közepes családi gazdaságok érdekeit kell képviselnie az új közös agrárpolitikának (KAP), a jelenlegi támogatási szint nem csökkenhet – szögezte le Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Brüsszelben, az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva hétfőn.

Fazekas Sándor felszólította az EU-t, hogy ne csökkentse az agrártámogatásokat
Fotó: MTI

A tárcavezető aláhúzta, a KAP keretében nyújtott területalapú támogatások elsődleges feladata, hogy jövedelempótló pénzügyi hozzájárulást nyújtsanak a gazdáknak, akiknek jövedelme továbbra is jócskán elmarad más ágazatokétól. Ezért Magyarország abban érdekelt, hogy a közös agárpolitika költségvetése és ezen belül a közvetlen támogatásokra fordítható összegek nagysága 2020 után is legalább a jelenlegi szinten maradjon.

Magyarország elkötelezett abban, hogy az agrártámogatás szintje ne csökkenjen, ha kell, hajlandó megemelni a tagállami befizetését is. Ez azt jelenti, hogy az ország a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1 százaléka helyett 1,2 százalékkal járulna hozzá az unió költségvetéséhez – tette hozzá.

A miniszter elmondta, az unió egy lépésre van attól, hogy a közös agrárpolitikára vonatkozó egyezség megszülessen, amely meghatározza, miképpen alakul 2020 után hét éven keresztül az európai unió agrárpolitikája.

Magyarország álláspontja az, hogy kiemelten fontos az agrárberuházások támogatásának fenntartása a vidékfejlesztésben, a vissza nem térítendő támogatások túlsúlyát meg kell őrizni. A tárcavezető szerint az egyik leghatékonyabb a termeléshez kötött támogatás, ezért kiemelten fontos azok 2020 utáni fenntartása. Ez a közvetlen támogatások egyetlen olyan eleme, amely az aktuális termelést, így az európai mezőgazdasági termelés fenntartását, továbbá versenyképességének megőrzését segíti

- húzta alá.

Fazekas Sándor elmondta azt is, a kormány számára a magyar gazdák az elsők, azonban fontos feladat ezzel egyidőben az unió belső piacának védelme is. Magyarország ezért ellenzi a dél-amerikai országokkal tervezett – az érzékeny ágazatokra további veszélyt jelentő – EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodás megkötését, mert annak köszönhetően olcsó tömegtermékek árasztanák el az uniós belső piacot.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfői közleménye szerint a miniszter az ülésen kijelentette, a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy a gazdákat megillető forrásokból egyebek közt a migrációs válság kezelését finanszírozná az unió. Az agrárpénzek a gazdákat illetik – húzta alá a tárcavezető.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
A bolha seggberúgta az elefántot. Aztán az elefánt leült...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
No és a Eu. meg leszarja a fazékvasat !!!
Csökkentse is nullára legalább a műkörmösök, meg társaik kiesnek a bizniszből !!!
Qqberci
A bolha seggberúgta az elefántot. Aztán az elefánt leült...
peterkelemen
Mi meg felszólítjuk az Uniót, hogy fagyasszák be az összes uniós pénzt. Az Unió nem támogathat tovább egy aljas, velejéig romlott diktatúrát!
peterkelemen
Lenyúlták a földeket kellene még több pénz a fideszes oligarcháknak. Kaptok ti a pofátokra akkorát, hogy a fal adja a másikat! Mocskos tolvaj népség!
karma1
Szemet egy banda az, amelyik a - vegre!- megallitott Brusszeltol keri az ellatmanyt a lopott holmi melle,... Olyan ez, mintha egy rablo ellopna a videodat, de bekopogna a'rame'rt a lakasba, hogy hasznalni tudja.
Ne adjon egy fillert se ennek a rablobandanak Brusszel, kerje vissza a mukormosoktol, levai anikotol azt is , amit eddig adott. Fo"jjo"n a feje azoknak, akik eddig jogtalanul vettek fel ezeket a tamogatasokat.
A ravasz maffiozo belerakatta az alapkatyvaszba azt a torvenyt, hogyha a kormany valamilyen rossz dontese miatt az orszagot buntetes sujtja, akkor azt egyszeri, vagy hosszan kirott adobol az adofizetok penzebol kell visszafizetni, es nem annak a rablonak kell visszaadni a penzt, aki azt tenylegesen lenyulta.
Kitalalta a szemet rabloja meg idoben, hogy a kozpenzt hogy teszi a magan-zsebebe, es utana - ha kiderul a balhe - hogy valtoztatja ismet vissza kozpenzze, legalabbis a nep adossagava...
cs.n.
A migráncsokat említetted, ügyes vagy, de Sorost kihagytad, ezért majd lesz egy kis ejnyebejnye.
quadrocopter
Ó, hát a Geci tele óbégatta a vilgot, hogy hipp-hopp az unió nélkül is önjáróak vagyunk!
Mégsem?
maszk
fazekas sándor 1970-re emlékeztet.
fazekas sándor a retusált (ön)kép.

Én ezt nem akarom látni!
Eleget tanultam a régi rendszerről, hogy ne akarjam vissza.
Ezek meg visszahozzák...

Aki orbánra szava, az az oroszokra szavaz, meg az 1970-es retusált képekre, amin a fekete-fehér apu szája ki van rúzsozva.

orbán beteg világa.

Bakker!
kereső
Drága! Fazekas úr, nem tetszik tudni,hogy azt a pénzt amit eddig az átkozott,állitsuk meg! szervezet betolt támogatásként a mezőgazdaságba,azért tette,hogy a tőkeszegény gazdálkodók
beruházni,fejleszteni tudjanak-nem azért,hogy feléljék azt,akik kapták-sokszor luxus fogyasztás legyen belőle.Igy jártak.Lehet faekével is szántani.A pofátlanság netovábbja,hogy az akit nem tudtunk megállitani,nem fog tovább olyanokat finanszirozni,aki nem tudja megkülönböztetni a tehén elejét a hátuljától.
Egyébként is orbánék voltak ,akik ezt a csatlakozási fejezetet is letárgyalták anno.Kéretik ott reklamálni.Betegek vagytok.
justhpeter
Kampány van, ilyenkor a szélhámosok előbújnak. Érthető, hiszen a nemrég uniós pénzből vett városi terepjáró elkopott a sok "földmunkán", így szükség van egy újra, amiben GPS is van, hogy a szomszéd Szabadságharc utcai maffiagyűlésre a sok fogyatékos újgazdag odataláljon.
bakegya
@Horizont: szecskavágóba ezzel a fideSS FAZÉK TÖLTÖGETŐ SZEMÉT FAZEKASSAL-ez is csakkk egy végrehajtó szemlétláda mint a mészáros,habony,vajna sorolhatnám holnapig ---be kell gyújteni rólok a listát aztán kalap kabát,lakat alá velük egyszerre,HAMAR HAMAR ,MÍG ELÉRHETŐK.
Clavigo
Menjél Kínába tarhálni,Sutykókám.
Hellcat
Ja nehogymár csökkentsék hát a fidesz azt lopja szét!!!
kukac50
Felszólítom Fazekas Sándort,hogy azonnal intézkedjen a gazdák érdekében,hogy a traktorra szerelhető permetező gépeket le tudják vizsgáztatni!
Mert az uniós vizsgálatok hamarosan következnek,de vidéken nincsenek olyan helyek ahol vizsgáztatni lehet! Városok ahol autókat vizsgáztatnak azt megtudnák csinálni,ha egy szakembert oda küldenének! Ne Mészáros Lőrinc cégein keresztül tegyék ezt hanem a városok 30 kilométeres körzetében is lehetnek olyan szakemberek.
Miért mindent csak Mészáros Lőrincen keresztül csinálnak mindent? A vidékiek meg csak alvállalkozóként dolgozhatnak a fele bérérért? Akiket alkalmaznak azoknak is kevesebb bért tudnak fizetni! Így generálják tovább a szegénységet a kisnyugdíjasokat!
Mészáros Lőrinc sok pályázatot nyert de 70 % -át vidéki alvállalkozók végzik, és van,hogy ki sem fizetik az elvégzett munkáért a bért!
Figyelmébe ajánlom Fazekas Sándornak,hogy ne a gazdáknak odaítélt támogatásból vonják le a büntetést hanem a minisztérium fizesse azt mivel nem teremtett lehetőséget a permetezők vizsgáztatásához! Még a saját pénzükért sem elérhető a vizsgáztatás!
Orbán olyan szorgalmasan levelezik értelmetlen ügyekben az emberekkel,minden gazdának levélben küldjön tájékoztatást arról,hogy melyik városban hol mikor tudnak vizsgáztatni,kb 30 kilométeres körzetben,ugyanis traktorral nem mindenütt lehet közlekedni a törvények szerint.
simmering73
Beszarok. A lekvár el akarja tenni a nagymamát. Felszólította az EU-t ez a szarjankó fideszcsicska.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.