A tél legerősebb lehűlése közelít – hívta fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat. Sok helyen napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjjel több helyen mínusz 10, helyenként mínusz 15 Celsius-fok alatti minimumokra kell készülni. Az ország nyugati felében, a dunántúli megyékben már hétfő este óta havazik. A következő napokban akár 20-30 centiméternyi hó is eshet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel 10 megyére adott ki figyelmeztetést. Országszerte csaknem kétezer tűzoltó van készenlétben, több operatív törzs is megkezdte működését a havazás miatt.

Kezdődik a káosz a havazás miatt – csúszós, jeges utak, lezárt útszakaszok, forgalomkorlátozás, balesetek – a tél legerősebb lehűlése közelít

MTI Fotó: Komka Péter

OKF: az országos és több megyei operatív törzs is megkezdte működését

A havazással kapcsolatos beavatkozások irányítására a katasztrófavédelemnél országos szinten és több megyében is megkezdte működését az operatív törzs – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője.

Mukics Dániel azt mondta:

mostanáig a havazással leginkább érintett megyékben, Somogyban, Vasban, Zalában és Baranyában állt fel az operatív törzs a hóhelyzettel kapcsolatos információk összegyűjtésére, a mentés irányítására.

A helyettes szóvivő megismételte:

ha szükséges, növelik a bevethető tűzoltók számát, illetve átcsoportosítják az embereket.

Korábban az OKF azt közölte: az országban csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben mintegy ötszáz technikai eszközzel.

A havazás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre Budapestre, és Pest, továbbá Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

OKF: országszerte csaknem kétezer tűzoltó van készenlétben

A várhatóan egyre intenzívebbé váló havazás miatt az országban csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben mintegy ötszáz technikai eszközzel – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd reggel az MTI-t.

Közleményükben kiemelték:

csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról.

Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra.

Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre

– kéri az OKF.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a www.met.hu oldalon, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, (www.utinform.hu) lehet tájékozódni. Ajánlják továbbá a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t.

Aki bajbajutott járművet lát vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Kezdődik a káosz a havazás miatt – csúszós, jeges utak, lezárt útszakaszok, forgalomkorlátozás, balesetek – a tél legerősebb lehűlése közelít

Fotó: MTI

Még több hó lesz

Kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken (nagyjából 250-300 méter felett) jellemzően gyenge vagy közepes intenzitású havazás, havas eső várható. Kedd éjfélig akár 12 centiméternyi friss, tapadó hóréteg is kialakulhat, (délnyugaton és a Dunántúli hegyekben a legnagyobb értékkel). Emellett kisebb körzetekben akár 15 centiméter körüli vagy azt meghaladó hó is hullhat.

A Dunától keletre, síkvidéken inkább az eső, havas eső lesz jellemző, amely időnként havazásba válthat. Ezeken a tájakon kedd késő estig inkább csak néhol lehet maximum 1-2 centiméteres hóréteg. Napközben a lehulló hó a legtöbb helyen olvadni fog.

Várhatóan péntekig folytatódik a vegyes csapadék, a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken gyakran havazással, ott szombat reggelig több helyen jelentős vagy vastag (akár 20-40 centiméternyi) hótakaró is kialakulhat.

A tél legerősebb lehűlésére figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

A tél legerősebb lehűlése közelít – hívta fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 1 Celsius-fok között alakul, napközben mínusz 1 és plusz 5 fok között lesznek a maximumok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint – nagyrészt kontinentális eredetű – fagyos levegő árasztja el több hullámban Európa legnagyobb részét, ezzel – viszonylag szokatlan módon – február utolsó, illetve március első napjaiban lehet Magyarországon a szezon leghidegebb időszaka:

egyre több helyen napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjjel több helyen mínusz 10, helyenként mínusz 15 Celsius-fok alatti minimumokra kell készülni.

Ezen a télen eddig hivatalos mérőállomáson még nem mértek mínusz 15 foknál hidegebbet.

A lehűlés előtt mediterrán ciklon okoz jelentős csapadékot, amely délnyugaton, nyugaton döntően hó lesz, ott a hétvégére jelentős hótakaró is kialakulhat.

Kezdődik a káosz a havazás miatt – csúszós, jeges utak, lezárt útszakaszok, forgalomkorlátozás, balesetek – a tél legerősebb lehűlése közelít

Fotó: MTI

Balesetek az utakon

Szombathelyen már hétfő este óta esik a hó. Az M1 helyszíni tudósítója a Híradónak azt mondta, hogy közel 100 géppel dolgoznak Vas megyében.

Már hajnalban balesetek történtek a megyében, egyik sem járt súlyos sérüléssel: a 87-es úton Gyöngyösfalu környékén, Nádasd térségében, a 86-os úton, Szombathelyen is két koccanás is volt, valamint Tompaládony környékén is egy kisebb baleset történt – írja a hirado.hu oldal.

Forrás: MTI, hirado.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Vazze agyam eldobom...elkorcsosul az emberiség??? Egy ekkora havazáskát az átkosban meg sem említettek,mert általános volt!!!Persze ,értem én,belénk akarják szugerálni hogy gondoskodnak rólunk...és nélkülük nem megy...leesik 10 cm hó és összedől a világ??? Röhejesek vagytok
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
36
@Pálinkás Pál: Így van. Ez a táposítás. A nyavalygás tanítása.
nyanya001
Az " aperitif bizottság " felkészült a télre.
Vagy mégsem ? Meglepetés februárban egy nagyobb havazás ?
kissé felnőttem
Akkor most melyik autóba üljönk át ??? ha még valaki emlékezik a viktoriánus tanácsra ! ha kifogy a benzin üljünk át másik autóba. ja a felkészüléskor nem volt ugye arról szó hogy lesz hóóóó is meg mennyi... hát aki még hisz a mesékben ... megérdemli
hogy hülyitsék A Haveroknak van helikopterük az a hóba nem akad el csak a hébe
papa.49
A fene se gondolta, hogy így télen még hó is eshet ))))))))))))))))))
desiro
viktor a qrva anyádat tél van vazze mit csináltatok eddig , fogalmaztátok az sms-t?
Vas megyében ali g látni gépeket .
cikicakk55
@Pálinkás Pál: ma 10:45.
Teljesen igazad van.Gyerekkoromban a 60-as években novemberben leesett az első hó és márciusig hol több,hol kevesebb,de mindig volt. Emlékszem néha akkora hó volt,hogy az udvaron tudtunk szánkózó dombot építeni. Jézuskáztunk a hóba. Ezt az idősebbek ismerik.Akkoriban 130-160 cm közt voltam magasságban,de volt,hogy nem látszottam ki a járdáról a kocsiútra annyi havat lapátoltak halomba a járdákról.Ez Szegeden volt,ahol csak a főutak voltak macskakövesek, az kisebb utak földesek voltak,még sem volt fennakadás.Igaz,akkor még rengeteg helyen voltak lovak,így lovas kocsival is takarították az utakat. Most Hódmezővásárhelyen ahogy esik a hó úgy olvad is.Ilyen latyakos,mint havas az út.Az aszfaltok minősége miatt a nedves utak nyáron is életveszélyesek,nem kell ahhoz hó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.