Öt éve folyamatosan nő a reálbér Magyarországon, a múlt év egészében a reálbér-emelkedés elérte a 10,3 százalékot; tavaly decemberben a bruttó átlagkereset már meghaladta a 300 ezer, míg a nettó átlagbér a 200 ezer forintot – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

NGM államtitkár: öt éve folyamatosan nő a reálbér Magyarországon – a családok "nemcsak megtakarítani tudnak, hanem fogyasztani is"

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. MTI Fotó: Illyés Tibor

Cseresnyés Péter emlékeztetett:

tavaly csökkentek a munkabért terhelő adók, és ez a folyamat a szociális partnerek és a kormány megállapodásának nyomán a következő években is folytatódik. Emellett a reálbér-emelkedést számos további kormányzati intézkedés is segítette, így a foglalkoztatás- és a bérpolitikai intézkedések, valamint a gazdaság élénkítését segítő kormányzati tevékenységek.

Az államtitkár hangsúlyozta:

az előrejelzések azt mutatják, hogy Magyarországon a reálbér-emelkedés a következő időszakban is folytatódik jelentős mértékben.

Hozzátette:

a családok így nemcsak megtakarítani tudnak, hanem fogyasztani is. Ez utóbbit alátámasztják az emelkedő kiskereskedelmi forgalomról szóló adatok.

Az NGM az MTI-hez eljuttatott közleményében mindehhez hozzáfűzte:

a kétszámjegyű reálbér-emelkedésnek köszönhetően tavaly átlagosan több mint egyhavi keresettel többet vittek haza a munkából élő emberek, mint a megelőző évben.

A családi kedvezmény figyelembevételével 2010 óta 36 százalékkal emelkedtek az átlagos reálkeresetek, több mint kétszer akkora mértékben, mint 2002 és 2010 között, a szocialista-liberális kormányok alatt.

A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodásnak és a közszféra béremeléseinek köszönhetően nemzetgazdasági szinten 12,9 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó bérek egyaránt 2017-ben, amelyre 2002 óta nem volt példa.

A közszférában a keresetek reálértéke – a közfoglalkoztatás hatását kiszűrve – tavaly átlagosan 10,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, tehát folytatódott a közszférának a versenyszférához történő bérfelzárkózása. A versenyszférában is érdemi, 9 százalékos reálbér-növekedés volt tavaly.

A 2018. január elsejétől 8 százalékkal emelkedő minimálbér, a 12 százalékkal növekvő garantált bérminimum és a munkáltatói adók folytatódó érdemi csökkentése tovább segíti a magyar bérek régiós felzárkózását – olvasható az NGM tájékoztatásában.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
...igen fogyasztunk,s abból 27%-ot önként,és dalolva néktek felajánlunk,amit aztán soha többé
mi már nem láthatunk. (Egyéb járulékokkal,szja.-val,áfa-val együtt 61%,ami üti markukat,s nekünk
valójában a 39% marad)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Hát...az én bérem a kurva biztos, hogy nem azért nőtt mert NGM ben csináltak valamit. Egyébként a 200 ezres nettó átlagbér az...szar...a BKK ennyiért keres sofőrt...
namihami
Szóljon neki valaki, hogy a bérek mellett az ÁRAK is nőttek. És azok még nagyobb mértékben.
Az a szép a dologban, hogy ezeken a ""közmédiumokban"" csak alákérdezni lehet, kérdezni nem. Mondjuk, ekkora fizetésért ez érthető is.
papa.49
Vajon az ,,ügyeletes felmondó gép,, tudja is hogy miről is beszél ???
quadrocopter
Ez a barom alkalmatlan volt polgármesternek is, ezért gyorsan államtitkárt csináltak belőle, mielőtt a nagykanizsaiak megskalpolták volna a tiltakozás ellenére odatelepített nevelőintézetért!
human
Egyes családokban kastélyokban mérhető a gyarapodás.
Lepényleső
...igen fogyasztunk,s abból 27%-ot önként,és dalolva néktek felajánlunk,amit aztán soha többé
mi már nem láthatunk. (Egyéb járulékokkal,szja.-val,áfa-val együtt 61%,ami üti markukat,s nekünk
valójában a 39% marad)
simmering73
Varrja már be valaki a száját ennek a hazug trógernek.
kereső
@Tavryni őrnagy: ezek,ha rajtam múlna még józanul se vezethetnének.
human
Tegyük hozzá, hogy a fideszes alkotmányból már törölték az egészségügyi járulék és a nyugdíj járulék fogalmát. Azaz ez már nem jár a lakosságnak ezekért cserébe szolgáltatás, csak adható olyan mértékben amilyenben nekik tetszik.
kereső
@human: Az alaptörvényből a "Társadalombiztositást" törölték 120 év után./még Horthyéknál is létezett/.-ezzel együtt ki szeretnék törölni a társadalomból,a "társadalmi szolidaritást" is.Ez egy atomjaira hulló társadalom képe-ezt célozza a civilek elleni támadás,és a kormány "könyörtelensége" a legvédtelenebbekkel -idősek,betegek,gyermekek nagy csoportjaival szemben.Sokkal nagyobb a bűnük,mint csak a lopás!!!
nyanya001
Nő az anyád retkes 3,14csája te gané !
Az árak nőnek lassan égig csak menj vásárolni, ne a bejárónőtök vásároljon !
creativehun
Nos...ezek szép számok...csak egy baj van velük...tartalmazzák Mészáros Lölő..és Habony Árpi mértéktelen gazdagodásának adatait is.Egy korrigált adat amely az un. felső tíz ezer számait nem tartalmazza sokkal reálisabb képet festene az egyre inkább elszegényedő országról! Mellesleg...miképp is gazdagodhatnánk Mi egyszerű csóró polgárok...ha szeretett vezérünk és sleppje is gyakorlatilag semmit nem gazdagodott az elmúlt évben. Az az irreális gondolat meg sem fordul a fejemben,hogy a képviselői vagyon nyilatkozatok hamis adatokat tartalmaznak...hisz ...mivel ez köz okirat...így az ezt szándékosan családr módon kitöltő személy közokirat hamisítást követne el...ez meg ugye távol áll ettől a talpig becsületes társaságtól!
human
@kereső: Míg az ellenzék fejlettebb oktatás és egészségügyet tervezget Orbánék már beárazták a jövőt. Azzal számolnak, hogy tovább fog nőni a szakadék a gazdagok és a szegény közt. Egyre többen fognak munkaadójuknak kiszolgáltatva, létminimum alatt élni. Ehhez készítik elő a jogi terepet. A jövőben első lépésük lesz a bírók önállóságának csorbítása. 2019-ig tovább fogják csökkenteni az önkormányzatok önállóságát is, hisz helyben az ellenzék erősebb, mint országos szinten. Utána következik az erőszakszervezetek megerősítése és hűségük erősítése a kormánypárt felé kedvezményekkel, támogatásokkal. Aztán belecsaphatnak a lecsóba. Elviszik a jogvédőket, oknyomozó újságírókat, politikai aktivistákat.
cs.n.
A nagy lelkendezés és önvállveregetés közepette elfelejtette megemlíteni az egyik legfőbb okot, a kivándorlás miatti munkaerőhiányt.
kokopelli
@nyanya001: Most képzeld el,hogy az Aldiban,Lidlben 310 Ft-s €-val átszámít-
va minden ugyanannyiba kerül azottani átlagbérek négyszeresénél! A minimál ó-
rabér 8,84€,ami 2740 Ft/óra!168 óra/hó (átlag) 460 390 Ft/hó! Miért is mennek el
a fiatalok? Egy rendes munkás akár a dupláját is megkeresi!A szabi-és a kará-
csonyi különpénzről nem is írok!! Jónapot M.o! ;-)
F_Viktor
"... a családok így nemcsak megtakarítani tudnak, hanem fogyasztani is."

Mondja, vagy tudatosan hazudja, miután olvashattuk az Eurostat adatait, hogy 23016-ban az EU-ban Magyarországnál csak Bulgáriában költöttek kevesebbet ruházkodásra az emberek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.