A nagy vihart kavart ügyben rendőrségi nyomozás indult. Az azóta már törölt fotóról és a posztról kiderült, hogy teljesen más embereket ábrázolt, mint amit a határon túli magyarok szavazati joga ellen küzdő oldal állított. A jelek szerint az oldal lopott képpel és hazugságokat állítva használt fel kampányához egy öttagú erdélyi magyar családot. A fotót és az ahhoz kapcsolódó valótlan bejegyzést több ezren megosztották, illetve a közzététel után a család gyalázkodó üzeneteket kapott.

Jogtalanul használhatták fel egy erdélyi család fényképét online választási kampányhoz –  a család rengeteg gyalázkodó üzenetet kapott

A fotó illusztráció. Pixabay cco

Személyes adattal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendelt el az ügyészség egy erdélyi magyar család interneten közzétett családi fotója ügyében. Előzőleg feljelentés érkezett az ügyészséghez, hogy valaki a választási kampányhoz kapcsolódóan jogosulatlanul tette közzé a család fotóját egy közösségi oldalon úgy, hogy ahhoz a családot hátrányosan érintő, valótlan állításokat fűzött

– közölte a Fővárosi Főügyészség kedden.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményében az áll:

az ügyben tett feljelentés szerint egy ismeretlen olyan valótlan tartalmú bejegyzést tett közzé egy internetes közösségi oldalon, amely lényegében arról szólt, hogy egy Erdélyben élő család, amely soha nem élt Magyarországon, elmegy szavazni a 2018-as választáson csak azért, hogy továbbra is kapjon pénzt a magyar kormánytól.

Úgy folytatta:

az ismeretlen a bejegyzéshez feltöltött egy fotót is a családról azzal a szöveggel, hogy ez az a határon túli család, amelyről a bejegyzésben szó van, egyúttal arra buzdított, hogy minden olyan felhasználó ossza meg ezt a képet, akinek elege van a "szavazatvásárlásból".

Ismertette:

a feljelentés adatai szerint a bejegyzéshez feltöltött fotón egy Erdélyben élő panziótulajdonos és családja szerepel, a közzétett fénykép mellé írt bejegyzés pedig valótlanságokat állít róluk.

Az érintettek nem adták hozzájárulásukat a fotó közzétételéhez, azt tudtukon kívül tették fel az internetre.

A fotót és az ahhoz kapcsolódó valótlan bejegyzést több ezren megosztották, illetve a közzététel után a család gyalázkodó üzeneteket kapott

- tette hozzá a főügyész.

Mint írta, a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség értékelte a feljelentésben szereplő adatokat, és megállapította, hogy a fénykép felhasználásával, közzétételével kapcsolatban megállapítható a személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja, ezért elrendelte a nyomozást, amellyel a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg.

A Magyar Nemzet vasárnap írta meg, hogy szerintük a Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt elnevezésű Facebook-oldalon jelent meg Parajdi Kálmán Endre és családja fényképe azzal a kísérőszöveggel, hogy:

Levelet kaptunk a Pásztor családtól. Írásukban boldogan fejtik ki, hogy ugyan egy percet nem éltek Magyarországon, és nem is akarnak idejönni, mert jó nekik Erdélyben, de mégis el fognak menni szavazni a 2018-as választáson, hogy továbbra is kapják a pénzt a Fidesztől! Undorító, elég a szavazatvásárlásból! Lájkold és oszd meg a képet, ha te is elvennéd a Pásztor család szavazati jogát!

A poszthoz a Felsősófalván élő panziótulajdonos, Parajdi Kálmán Endre családi fotóját tették a következő felirattal:

Ez a határon túli család még sosem járt Magyarországon! A szülők mégis elmennek szavazni az én gyermekeim sorsáról!

A Magyar Nemzet információja szerint a fotóra tett felirat viszont többszörösen is hazudik:

Parajdi Kálmán Endre családjával együtt hét évig Zalaegerszegen élt és dolgozott (és fizetett adót), ráadásul mindhárom gyereke a zalaegerszegi kórházban született. Tíz éve költöztek vissza a székelyföldi Felsősófalvára, ahol egyrészt utazási irodát és szálláskereső oldalt visznek, valamint a Sóvidék Panziót és Vendégházat üzemeltetik. Kálmán és felesége egyébként nem regisztrált a választásra, és ez azt jelenti, hogy nem is szavazhatnak. Az előző ciklusban sem éltek e jogukkal.

Parajdi Kálmán hiába írt levelet a Facebook-oldal tulajdonosának, az nem reagált.

A Facebook pedig azt válaszolta, hogy az uszításra hivatkozó bejelentést megvizsgálták, de az nem sérti a közösségi alapelveiket.

Forrás: MTI, Magyar Nemzet

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Rogán-Habony párosból simán kinézem a provokációt!-IS
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
Ezért kizárólag a csuti rémnek kell "hálásnak" lenni, mert az indulatot, gyűlöletet ez a patkány szította fel, határon innen és túl...
human
Így lesz szerintem: Az ügyészség már elkezdett nyomozni az ügyben. Bár szerintem csak nyomozgatni. Elnyomozgat a választásig, aztán szép lassan csendben lezárják az ügyet. Az egészet rátolják a bal oldalra, de valódi elkövetőt nem fognak találni.
Béla333
Azért csak úgy halkan jegyzem meg, hogy a választási kampány témájának a DK tette azt, hogy a határon túliak szavazati joga...
Még ha van is igazság abban, amit mondanak, de ez ennyivel a szavazás előtt csak az indulatok felszítására volt jó, megoldást Gyurcsány úgysem tud ezzel elérni!
kereső
Rogán-Habony párosból simán kinézem a provokációt!-IS
justhpeter
@kereső: Rezsi Szilárdból nem ? Igaz nem az esze végett pártalelnök.
human
@kereső: Nekem is provokáció gyanús a dolog.
nevemnick
Ennyit elviselhetnek az adóforintjainkért.
kereső
@justhpeter: Nem,belőle nem.Ő csak felolvasója a Rogán prop.minisztérium által megirt szövegeknek.Erre képes.,bár fene se tudja,hogy mi lenne,ha nem lenne fideszes.Főiskolai diplomája van.
koszpeko
@Béla333: Mi van fóbiás?
Már megint nem vetted be a gyógyszert?
Te megálltál valahol 2010 előtt akkor volt mindenért Gyurcsány Ferenc a hibás.
Legalább Sorosoznál együtt a többi narancsködös birkával.
Ezzel nem juttatod be a leszbernit a Parlamentbe.
Csak mindenki megállapitja, hogy mennyire sötét vagy.
Vagy ál LMP-s fizetett troll.
Aki a fityfaszt szopja.
ittott
attól még igaz a dolog. lehet, hogy nem ezekre, hanem a többi román, magát magyarnak mondó megélhetési élősködőre.
Béla333
@koszpeko: 18.54
Eddig is hülye voltál és ez az állapot a jelek szerint nem változott...
kereső
@Béla333: Gyurcsánynak 2004-ben is ez volt a véleménye,meg 2011-ben is,amikor a kettősök szavazati jogát a parlament megszavazta.Miért is ne kampányolhatna vele.Egyébként meg teljesen jogosan.Amikor indult a téma,azt mondtam -és nagyon sokan mások is:jog-és kötelesség!
,ha már az az indok,hogy nincs kétféle állampolgárság.Ugye milyen szépen meg van magyarázva?Meg most jönnek a szerzett joggal! Mivel szerzett egy kettős állampolgár jogot a szavazásra, aki nem él Magyarországon? Nem csak kapta a jogot?Aztán miért is kapják a családtámogatásokat-hiszen Romániában is a saját hazájától is megkapja.
Az meg,hogy mit ér el vele? Majd az idő eldönti. Egyenlőre a felnőtt lakosság 70%-a nem támogatja a szavazati jogot,a családtámogatást, az ingyenes eü.ellátást,etc...
Eriksson
Szaralak, aki ilyen aljasságot megenged magának, bárki legyen is az!!! Örökre letiltanám a fészbúkról és minden más közösségi oldalról.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.