Újabb részleteket közölt a magyarországi közvilágítási projekteket vizsgáló Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentéséből.

A jászberényi projekt már akkor zajlott, amikor Tiborcz István, a miniszterelnök veje hivatalosan már eladta érdekeltségét az Elios Innovatív Zrt-ben, ezért egy kicsit másként alakult a beruházás: vetélytársakat kapott a korábban mindig egyedül induló cég, írja a 24.hu.

A jászberényi ügy azért is érdekes, mert ez az egyetlen dokumentált eset, hogy a miniszterelnökség közbeszólt, és nem hagyta jóvá az eredetileg kifejezetten az Eliosnak kedvező közbeszerzési kiírást. A megváltoztatott kiírásnak köszönhetően összesen három ajánlat érkezett a korszerűsítésre,

de a nyertes ilyen körülmények között is az Elios lett, mégpedig a legdrágább ajánlattal, hiszen a másik két ajánlattevőt különféle szabálytalanságokra hivatkozva kizárták.

Az OLAF-vizsgálók nehezen magyarázható kavarásra bukkantak a lámpák árazása körül. A hazai lámpanagyhatalom, a Tungsram-Schréder Zrt. három előzetes ajánlatot adott az Eliosnak 2789 darab lámpára, minden alkalommal 174 millió forint értékben. Ugyanettől a cégtől kért árajánlatot ugyanennyi lámpára az Elios versenytársa, a SAG Hungária Kft. is, ők azonban csak egy ajánlatot kaptak a Tungsramtól, 238 millió forintért.

Vagyis a Tungsram 90 millió forinttal drágábban szállította volna a lámpát a konkurenciának, mint az Eliosnak.

A SAG Hungária Kft. ezért a Tungsram helyett a TWEET Eclatec lámpákat választotta, és végül 215,5 millió forintos ajánlatot tett az önkormányzatnak. A harmadik pályázó, a Hungaro Lux Light Kft. Prolan lámpákkal 249 millió forintért vállalta volna el a munkát. De nem ezek a cégek futottak be, hanem az Elios nyert a már említett Tungsram-lámpákkal és a jóval drágább, 306 millió forintos vállalási árral.

Címlapkép: Pixabay

(24.hu)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Miért nem lepődök meg? Ellenben az egybites 300 forintos budiforradalmár minderről semmit sem fog megtudni. Előfordulhat, hogy mégis a tudumására jut, de ekkor majd elkezd sorosozni, esetleg gyurcsányozni.
lusta
Miért nem lepődök meg? Ellenben az egybites 300 forintos budiforradalmár minderről semmit sem fog megtudni. Előfordulhat, hogy mégis a tudumására jut, de ekkor majd elkezd sorosozni, esetleg gyurcsányozni.
kukac50
A Lámpákat is kicserélték vagy csak panelt cseréltek a régi lámpákban?
quadrocopter
"Nem tűröm a korrupciót!" ( by Geci) Az OLAF se!
Sámannus
Jó nyugdíjuk lesz a melósoknak is mert azt is sikerült szétlopni, amit előtte gyűjtöttek össze maguknak. Fussa ebből a POFÁTLANUL magas bevételből nekik remélem.
Az ukrán szavazó nyuggerok is röhöghetnek a pofánkba.
tudode
Bezzeg a "Repülős Gizi" fél életét börtönben tölti vicik vacakok eltulajdonításáért!
.
Az átkosban a KÖZVAGYON NYIRBÁLÁSÁÉRT nagyobb büntetés járt, mint ha valaki elcsente valakinek a magáncuccát!
kukac50
Már 2016-ban érkeztek a kormányhoz kifogások az Olaftól. Eddig miért nem adtak még hírt a nyomozás eredményéről?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.