Szakács László az MSZP frakcióvezető-helyettese perre ment, első fokon pedig úgy döntött a bíróság: ki kell adni a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a kért adatokat  – értesült a Népszava. A tárca vélhetően fellebbezni fog.

Döntött a bíróság: a Nemzetgazdasági Minisztériumnak ki kell adnia az OLAF jelentéseit

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) ki kell adnia azokat az összefoglaló jelentéseket, amelyeket az OLAF magyarországi koordinációs irodája 2007. január 1. és 2017. február 13. között küldött a kormánynak – döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék.

A pert, amelyben még január 11-én született döntés, dr. Szakács László MSZP-s képviselő indította, miután a politikus közérdekű adatigénylésére az NGM nem volt hajlandó kiadni ezeket az anyagokat. Szakács még tavaly februárban kérte ki a jelentéseket, amikor a 4-es metró beruházással kapcsolatos OLAF-jelentésről szóltak a hírek

- írja az Index.

Az MSZP-s Szakács László közérdekű adatigénylés keretében próbálta megszerezni azokat az összefoglalókat, amelyeket az OLAF magyarországi koordinációs irodája 2007 és 2017 között készített az Elios Zrt. ügyeiről

– írja a Népszava.

Szakács azt akarta megtudni, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium milyen információkkal rendelkezett az ügyről, milyen Magyarországot érintő OLAF-vizsgálatok vannak folyamatban és milyen intézkedéseket tett a kormány az érintett ügyekben, ugyanis ennek a koordinációs irodának a kötelezettsége, hogy az EU pénzügyi érdekeit sértő szabálytalanságokról és az OLAF hazánkat érintő vizsgálatairól tájékoztassa a nemzetgazdasági minisztert.

A tárca megtagadta az összefoglalók kiadását, mondván:

döntés-előkészítő adatok szerepelnek benne, de Szakács perre ment, és a bíróság első fokon úgy döntött, ki kell adni a minisztériumnak a kért adatokat. A tárca vélhetően fellebbezni fog.

Az OLAF Koordinációs Iroda, az EU csalás elleni hivatalának magyarországi kirendeltsége minden évben készít egy összefoglaló jelentést a magyar kormány részére arról, hogy milyen szabálytalanságok jutottak tudomására abban az évben.

Ez az összefoglaló személyes adatokat nem tartalmaz, ezért elvileg nyilvánosságra hozható

  – írja az Index.

Forrás: Népszava, Index, atv.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A Tiborcz ügy, csak a jéghegy csúcsa. Így megy ez már jó ideje. Szükség volna sűrgősen egy Stop Orbán csomagra. Meg is tesszük április nyolcadikán! Ameddig ez a kormány van hatalmon, azt tehetnek büntetlenül, amit akarnak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Zeta
Mikor fogja már valaki bíróságra vinni, hogy köztörvényes bűncselekményt nelehessen titkosítani?
Pl; olajszőkítés
Béla333
Ha a bíróság döntött, akkor már csak cca 3,5 évet kell várni, hogy ez meg is történjen.
Vagy ha április 9-én eltakarodnak, akkor lehet hamarabb is...
kokopelli
@peterkelemen: majd bedobják az "Orbáncnyaloncok,hogy az OLAF,az egy
libsi svéd család politikus fia,aki egyben a Soros keresztfia is! ...türelem! ;-))))
Eladott Ország
A Tiborcz ügy, csak a jéghegy csúcsa. Így megy ez már jó ideje. Szükség volna sűrgősen egy Stop Orbán csomagra. Meg is tesszük április nyolcadikán! Ameddig ez a kormány van hatalmon, azt tehetnek büntetlenül, amit akarnak.
wagabund
..."Döntött a bíróság: a Nemzetgazdasági Minisztériumnak ki kell adnia az OLAF jelentéseit"...

ajaj...a tárcától nem szólt senki a bíróságnak, hogy várjanak, mert a futár már úton van a felolvasandóval...addig ebédszünet...

ez a hanyagság, meg a kapkodás lesz a vesztük...
human
A 4-es metrós OLAF jelentést is úgy kellett kiperelni belőlük? Nem emlékszem ilyenre.
csipetke
Sajnos fellebbezhetnek,úgyhogy elhúzzák a kiadást a választás utánra,ha netán,Isten ne adja ők futnak be,akkor titkosítják 250 évre.
wagabund
@human: hátperszehogynem...ott lehetett gyurcsányozni... milyen szép is az...
human
@wagabund: Szerinted az MTI lehozta Gyurcsány nevét akkor az OLAF jelentéssel összefüggésben? Gyanítom még csak nem is rövidítették Gy. F.-re.
wagabund
@human: jaj neee..inkább hagyjuk...nem erre utaltam...
justhpeter
Csak egyet hiányolok, de nagyon: hogy a főlökött Tuzson, meg a többi majom egy kicsit "emútnyócévezzen mán", lécci, lécci.
De ez ma valamiért nem megy.
nevemnick
@justhpeter: messze van még az éjfél... :D
Zeta
@Eladott Ország: igen Polt előre megmondta , a nyomozás evekig elhúzódhat! Vajon most mért nincs pórázon vezetés? Mert a vezetést kellene pórázra venni?
kukac50
Jó lesz ha megtudhatjuk mind a 40 olaf jelentés által feltárt ügyet.
Ezek között olyan is van amiről már 1015-ben itt volt a jelentés.
Polt Péter tud e már valamit mondani róluk?
Farkas Flórián és a kaszinó ügye hol tart?
Eladott Ország
@kukac50: Amíg a fidesz nevű szarházi tolvaj, bűnöző bandát le nem váltjuk, változás nem lesz!
lusta
Azon csodálkozom, hogy az egybites 300 forintos budiforradalmárnak nem üti meg az ingerküszöbét az olyan egyszerű apróság, hogy a közpénz felhasználásának ellenőrzése egy liberális, demokratikus országban normális dolog és nem minden esetben bírósághoz kell fordulni.
Eladott Ország
@lusta: De itt ebben az illiberális hánydékban - kleptokráciában- bárhová fordulsz panaszra, telibeszarnak.
lusta
@Eladott Ország: Igen, és ez nem tűnik fel az egybites 300 forintos budiforradalmároknak. Egy tábla csoki ellopásáért simán lesittelik akár a kiskorút is, de 13 milliárd nem szúrja a szemüket.
kisrigó
Az jutott eszembe, hogy ha nem tartalmaz a jelentés személyes adatokat, akkor nem lehetne az OLAF-tól kikérni egy országgyűlési képviselőnek? Addig, amíg nem titkosítja ez a k...va nagyon pártatlan ügyészség!!
Eladott Ország
Igen szomorú, hogy bíróságnak kell dönteni , hogy a közérdekű adatokat kiadják, amikor a kormány és pártja lopja meg saját népét. Ezt a tetves fidesz bandát már rég a halál f*szára kellett volna elküldeni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.