A vád 770 millió forintos költségvetési csalásról szólt.

Uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt bűnösnek mondott ki két vádlottat első fokon a Fővárosi Törvényszék kedden – közölte a fővárosi főügyész szerdán.

Ibolya Tibor közleményében azt írta, hogy:

a Fővárosi Főügyészség az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult bűnügyben 770 millió forintos uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot tavaly februárban.

Az ügyben szereplő cégcsoport főtevékenységként papír csomagolóeszközöket gyártott. A vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja – a cégcsoport tényleges irányítója – elhatározta, úgy vesz igénybe hazai és uniós forrásból származó, vissza nem térítendő támogatást, hogy a cégcsoport üzemeiben már évek óta működő papírzacskógyártó gépeket – az ilyen tárgyú uniós pályázati felhívások feltételeinek megfeleltetve – újonnan beszerzett gépként tünteti fel.

Az elsőrendű vádlott 2005 és 2010 között négy – technológiai korszerűsítésre kiírt – uniós pályázatot nyújtott be új gépsorok beszerzésére. A gépek megvásárlása azonban nem állt szándékában, célja csak a támogatási összeg jogosulatlan megszerzése volt.

Ennek érdekében a pályázati eljárásokban – a vád szerint a másodrendű vádlott közreműködésével – az új gépek beszerzését alátámasztó, valótlan tartalmú okiratokat (árajánlatot, vállalkozási szerződést, számlát, átadás-átvételi jegyzőkönyvet) készített és használt fel. A vád szerint a harmad- és a negyedrendű vádlott az egyik pályázatban szintén valótlan tartalmú okiratok benyújtásában működött közre – írta a főügyész.

A vád szerint az elsőrendű vádlott mintegy 770 millió forint vagyoni hátrányt okozott, amelyből több mint 630 millió forinttal az uniós, csaknem 140 millió forinttal a magyar költségvetést károsította meg.

A Fővárosi Törvényszék az elsőrendű és a harmadrendű vádlottat bűnösnek mondta ki különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében.

Előbbit 3 év 6 hónap börtönre, utóbbit 6 hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és a harmadrendű vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő jogkövetkezmények alól. A másodrendű és a negyedrendű vádlottat a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette.

Az ítélet nem jogerős, mert a Fővárosi Főügyészség fellebbezett az elsőrendű és a harmadrendű vádlott büntetésének súlyosbításáért, a másik két vádlott esetében pedig bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Na, most szivhatja a fogat az orbani propaganda, ha 770 millaert ekkora a ceco,...Es sokkal, nagysagrendekkel kisebb a bunteny... Ha egyaltalan megtortent a bunteny... Ilyen nev nelkuli, altalanosito sztorikat en is ki tudnek talalni, hogy a higfosast rahozzam orbanra, de majd meglatjuk, mi sul ki belole... Igaz, ez sokkal egyszerubb ugynek nez ki, mint orbane, de ott mar minden fel van deritve, polt keszen kapta az egesz vizsgalati anyagot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
De miért felfüggesztett börtönt kapnak, miért nem letöltendőt?
Ekkora suska ellopása után?
Madácsi Pali
@Béla333: még ez is csoda a vejkó tevékenységének tükrében!
csipetke
Kiváncsi vagyok,hogy Tiborcnak hány év néz ki,miután az elios sokkal többet nyúlt le,mint ez a nyomdaipari cég a cikkben.Bár érdekes,a nyomdaipari cég esetében se említenek vagyonelkobzást,ezekszerint lopok 770 milliót,ülök 3 évet,szabadulok,és költöm a lóvét?
iluminati
@csipetke: Ráadásul ki is piheni magát!!
karma1
Na, most szivhatja a fogat az orbani propaganda, ha 770 millaert ekkora a ceco,...Es sokkal, nagysagrendekkel kisebb a bunteny... Ha egyaltalan megtortent a bunteny... Ilyen nev nelkuli, altalanosito sztorikat en is ki tudnek talalni, hogy a higfosast rahozzam orbanra, de majd meglatjuk, mi sul ki belole... Igaz, ez sokkal egyszerubb ugynek nez ki, mint orbane, de ott mar minden fel van deritve, polt keszen kapta az egesz vizsgalati anyagot.
RonaGyuri
kezek a biliben, Őfeneségééknek a haja szála sem görbül
Equus
2005-2010 között... része a propagandának. Ki fog derülni, h ezt is a Czeglédy és Gyurcsány intézte. Ez csak a felvezető volt. az igazmondó MTI-től.
sokanvagyunk
Elnyerte végre... - ha most nem is az EU-s pályázatot -, és kedvére ragaszthat zacskókat is.
csipetke
@iluminati: 13:11 Milyen igazad van,ez eszembe se jutott.Elkezdtem gondolkodni,hogy honnan kéne lenyúlni valamennyit,de én nem mozgok olyan körökben,úgyhogy esélyem sincs rá,viszont nyugodtan alszom...
justhpeter
Tiborcz otthon ül a fotelkájában és kőműveskalapáccsal töri a fejét és a matekot:
- ezek a faszik 2005-től 2010-ig lenyúltak 700 millát és nyócév múlva lett ítélet.
- ezek szerint ha én 2015-ben loptam, még öt évig simán folytathatom.

Aztán majd tanítom a hatékonyságot a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.
nevemnick
Szerintem egyeseknek (és ketteseknek) kezdődő hasmarsuk van.
:D
Desischado
És a nevek hol vannak? Kicsit koncepciós dolognak tűnik nekem az egész.
kukac50
Melyik pártnak a tagjai és név szerint kik ŐK?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.