Aranykezű tamarin (Saguinus midas) született a Nyíregyházi Állatparkban, a másfél éve együtt élő tenyészpárnak ez az első utóda.

Gyermekáldásnak örvendhetnek az aranykezű tamarinok Nyíregyházán
Fotó: Balázs Attila/MTI

A szülőállatok 2016-ban, a nemzetközi törzskönyvi program keretében érkeztek angliai és egy másik magyarországi állatkertből. Az apa és az anya is gondos szülőnek bizonyul, hiszen probléma nélkül növekszik a jelenleg egyhónapos kölyök – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője, szóvivője szerdán az MTI-vel.

A karmosmajom-félékhez tartozó állatok igen apró termetűek, mindössze húsz centiméter nagyságúak és csak fél kilogramm súlyúak. A szülők méreteihez viszonyítva viszont az utód minden esetben igen nagy méretű – születéskor körülbelül tíz dekagramm – , ezért a kölyök hordozásában mindkét szülő kiveszi a részét. Az apró testméretnek nagy előnye van, a dél-amerikai esőerdők legvékonyabb ágaira is kimerészkedhetnek, ahova a rájuk fogukat fenő ragadozók nem tudják követni őket, ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek. A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat.

A fák lombkoronaszintjén élő állatok madárcsicsergésre emlékeztető hangja messzire elhallatszik, vokális jelzéseik mellett szaganyagokkal is kommunikálnak fajtársaikkal.

A furcsa kinézetű állatok kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább: a tamarinok testét hosszú fekete szőrzet borítja, végtagjaik narancs-vöröses színűek. Arcuk sötét színű, szőrtelen és kissé elálló fülük van. A faj tudományos neve utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midas királynak a legenda szerint minden arannyá változott a kezében.

A Nyíregyházi Állatpark jelenleg a karmosmajmok öt faját tartja, melyek mindegyike a tenyészprogram keretében érkezett. A természetben élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket, a fajok közül több a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent populációikra, ezért az európai állatkertek összefogtak a megmentésük érdekében, koordinált programokban szaporítják őket.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Ez a politika tisztára meghülyít! A címről azt hittem, hogy a nemzet gázszerelőjének születik gyermeke, vagy unokája...:)))))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
Ez a politika tisztára meghülyít! A címről azt hittem, hogy a nemzet gázszerelőjének születik gyermeke, vagy unokája...:)))))
simmering73
Hát nem tündérek? Inkább ilyen cikkeket, mint hogy hová csöngetett be az a "jóbarát".
Dr plágium
@namihami: Nem volt esküvő "csak" együtt élnek :) Azért remélem apuci a nevére veszi...
karma1
Valamit nagyon jol csinalnak a nyiregyhazi allatkertben: a budapesti allatkertben - ami azert kicsit nagyobb - soha nem hallottam ennyi bebi-szuletesrol, raadasul nagyon ritka fajta allatoknal... Tovabbi jo munkat kivanok nekik, dolgozzanak ugyanugy, mint eddig: sok sikerrel...:o))))
csipetke
Beadom az igénylést oda föntre a nagy "Csúcsgórénak",hogy a következő életemben állatkertben szeretnék ilyen kisállatok mellett dolgozni.Eldajkálnám őket egész nap

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.