A kiskereskedelmi láncokban főleg hazai tejet árulnak, ugyanakkor a sajtból még mindig a külföldiből van több az áruházakban.
Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta:
a piacon kilencven százalékban hazai előállítású tej van forgalomban,
ami annak is köszönhető, hogy két évvel korábban hét kiskereskedelmi lánccal bővült a terméktanács tagsága.
Hozzátette:
ezzel szemben a nagykereskedők, a minél nagyobb profitra hajtva, importáruk tömegét hozzák az országba,
és ezek minősége igencsak megkérdőjelezhető. A nagy tejtermelő országok ugyanis jellemzően a felesleges árut zúdítják a magyar fogyasztókra, diszkontáron. A sokszor irreálisan olcsón piacra kerülő termékek ugyanakkor nagy kárt okoznak a hazai feldolgozóknak.
A szakember arra figyelmeztetett, hogy
az enyhe tél miatt uniós és hazai szinten is nőtt a tejtermelés, és emiatt a következő hónapokban újra problémát jelenthet, hogy a csehek, a németek vagy a lengyelek nálunk próbálják meg olcsón eladni a termékeiket.
Ez a tendencia a sajt piacán is érezteti hatását, ugyanis az unióban általában a megtermelt tej 37 százalékából készül sajt, a megszokottnál magasabb hozamok miatt azonban ez az arány is emelkedhet.
(MTI)
még akkor is, ha a pártlap nem egészen ezt szerette volna sulykolni
A derék portál „FOJTOGATJÁK A NAGYKERESKEDŐK A MAGYAROSZÁGI TEJPIAC SZEREPLŐIT” címmel jelent meg egy írást, aminek – szerintük is – legfontosabb gondolata, hogy „Míg a kiskereskedelmi láncok döntő többsége már a hazai termelésből származó tejet részesíti előnyben, sajtból még mindig a külföldiből van több az áruházakban.”
Nos a helyzet az, hogy ha és amennyiben sajtot szeretnél venni, s nem valami ízetlen, rosszminőségű rágógumi állagú vackot, akkor jobban teszed, ha kerülöd a magyar termékeket. Amik tegyük hozzá nem csak rosszabbak a lengyel és német társaiknál (az igazsághoz tartozik, hogy sajnos ezekből is újabban gyengébb minőséget hoznak be), de lényegesen drágábbak is.
S ha már sajtokról beszélünk, nálunk van egy másik érdekes jelenség, amiről azt is mondhatnók: nem akarjuk az európai kultúrát. Legalább is a sajtban „vezető” országoktól eltérő. Akár az angolokat, akár a hollandokat, akár a franciákat vagy a svájciakat nézzük a piacokon és vásárokon igencsak kiváló- most úgy nevetnénk – kézműves sajtokat lehet kapni, meglehetősen kedvező áron. Nos a hazai gyakorlat szerint, ha a minőség belátható közelségben sincs az európaiakhoz, de az árak messze meghaladják azokét! =))