Az elmúlt évben 14 389 új lakás épült, 4395-tel, 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tavalyi negyedik negyedévben 6408 lakás készült el, 35,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál és több, mint kétszerese a harmadik negyedévi 2977-nek. A tavaly átadott összes lakás 44,5 százaléka a negyedik negyedévre lett kész.

Budapesten 2761 lakást vettek használatba, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint 2016-ban, de az építési engedélyek (és egyszerű bejelentések) száma 56,3 százalékkal emelkedett.

44 százalékkal több lakás épült 2017-ben

Fotó: Pixabay

A használatba vett lakások száma 50,7 százalékkal nőtt a megyei jogú városokban, 69,2 százalékkal a többi városban és 64,8 százalékkal a községekben. Az engedélyezett és bejelentett lakásépítések száma a megyei jogú városokban 9,0 százalékkal csökkent, a többi városban 9,2 százalékkal, a községekben 26,6 százalékkal nőtt.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 6 négyzetméterrel 100 négyzetméterre nőtt.

A lakásépítés változatlanul közel fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között. A budapesti növekedés megtorpanását az értékesítésre és bérbeadásra épített lakások számának 8,6 százalékos csökkenése okozta.

Az építtetők az esetek 36 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 10 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb. A községekben az esetek háromnegyedében egyszerű bejelentéssel kezdeményezték az új lakások építését.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
@Shikari: Biztosan. De az ország többsége belerokkan.
Egyébként nem irigyellek, sőt sajnállak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Persze bmeg mert a kurva csok feltolta az ingatlanárakat...
Eladott Ország
Mi kell az egyszerű bejelentéshez?
A 456/2015 (XII.29.) Korm.rendelet azt is meghatározza, hogy mit kell tartalmazzon az egyszerű bejelentés.
Ennek praktikusan két része van:
– maga a bejelentési kérelem,
– az ennek mellékletét képező dokumentáció. (2016. január 1-től bejelentési dokumentáció kellett – de május 13-tól ez változott, immár kivitelezési dokumentációra van szükség!
Nézzük először a kérelmet!
Ennek legfontosabb adatai:
– A telek címe, helyrajzi száma – ez elég evidens.
– Az építészeti-műszaki tervező (beleértve a szakági tervezőt is) neve, elérhetősége, kamarai névjegyzéki bejegyzésének száma.
Családi ház esetében ez az építész-tervezőt mindenképpen jelenti, de kérdés, hogy mi van a zárójelben szereplő szakági tervezőkkel?
Szakági tervező bevonása azt jelenti, hogy bizonyos esetekben szakági kiviteli terv kell készüljön – erre jogosult szakemberek bevonásával.
Ezek után felmerül a kérdés miért egyszerűbb az egyszerű bejelentés. Nő ami nő, kérdés, hogy mi volt az előző évi bázis, az meg meddig süllyedt. Nem mindegy hogy volt egy dióm, vagy száz dióm.
Eladott Ország
@Hellcat: Meg sok minden, így az anyagár, a tűrhetetlenül alacsony munkabér, a pártok finanszírozása, mivel az építőipar továbbra is a pártok kifizetőhelye maradt stb. Mára már nincs is szakember idehaza, de ha így marad a helyzet nem is lesz.
görbetükör
@Shikari: Eredményes gazdaság? Fejlődő Magyarország?
Hogy hány lakás épül és hányat vesznek meg, az két különböző dolog. A két forintos fizetésemelésből nem nagyon futja az épülő lakás megvételére és nehezen érezhető a fejlődő ország is. De legyen neked ennyi fizetésemelésed - és meglátjuk, kit is fogsz sározni!
Hellcat
@Shikari: AZ építőipart lehet a legjobban szétlopni...
kereső
2008-ban 36 ezer új lakás kapott használatbavételi engedélyt, és közel 44 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A felépített lakások száma 0,2%-kal, a kiadott engedélyeké 0,9%-kal kevesebb volt az előző évinél.
görbetükör
@Shikari: Biztosan. De az ország többsége belerokkan.
Egyébként nem irigyellek, sőt sajnállak.
papa.49
Szép szám a 44 % csak az nem mindegy mennyinek a 44 % mert ugye a végeredménnyel inkább ne dicsekedjünk azzal 14 ezer lakással, voltak évek mikor ennyi Pesten épült 1 év alatt nem országosan !!!
Eladott Ország
@papa.49: Az ideális az volna, ha évente legalább 40 ezer új lakás és ház épülne Magyarországon.
nevemnick
Három hete volt egy járási fórum a lakhatással kapcsolatban.
Egyebek mellett szóba került, hogy a járásban 2017-ben 210 új lakás épül, 140 családi házat, 230 lakótelepit vásároltak és újítottak fel. Jelenleg 49 új lakóházra van benn kérelem.
Hozzáteszem, hogy a kisfalvas járás lélekszáma közel ötvenezer fő. A 2016-oshoz képest a 2017-es év eredménye az új és lakótelepi összességében: -24,9%
A magyarok fizetése jól teljesít...
verőce21
@Eladott Ország: (11:33) "...az egyszerű bejelentés" -sokkal bonyolultabbá tette az építéseket.
Mint pl. a példádban is, a szakági tervezők megnevezésével. Nagyon egyetértek a beírásoddal.

Szerintem, az építkezések teljes jogi felügyelete az ország elmúlt 25-30 éve, jogász túlképzésének a fényes bizonyítéka. A műszaki dokumentáció az építési napló "mellékletének" leminősítése az építőiparban dolgozó szaktervezők teljes degradálása, lealacsonyítása.
A mindenről kiviteli tervet készíteni egy családi háznál pl., teljesen fölösleges túráztatása a tervezőknek. A bádogos, vagy villanyszerelő, ács, stb. úgysem a terv szerint csinálja meg, hanem ahogy megszokta, képességei lehetővé teszik.
"Ezek után felmerül a kérdés miért egyszerűbb az egyszerű bejelentés?" - Valóban nem egyszerűbb, ez csak népbutítás, fordított beszéd! Egyrészről a nép felé lózungok, hitegetés, - a tervezők felé háromszoros munka, az építkezőknek majdnem dupla költség. A kötelező biztosítás a tervezőkre csak a biztosítási szektor (üzletkötőinek) bevételét növeli. (pl. tudnak egy harmadik lakást is venni Svájcban.)
És akkor csodálkozik a paraszt, hogy miért lett olyan drága az építkezés, hiszen csak be kell jelenteni? Ez a bejelentés csak a jogászok turkálását szolgálja és az építőiparban dolgozók minden szinten való büntetés kiszabásának céljait szolgálja! Nem csoda, ha a tervezők fele beadta, felfüggesztette tevékenységét, nem lehet tervezőt sem kapni, nemcsak burkolót, ácsot, vagy bádogost, stb. Az építőipari vállalkozók ma már túlnyomóan nem építési szakemberek, hanem jogászok, ügyvédek, sőt, ingatlanügynökök.

Ehhez már csak hab a tortán, hogy az energetikai megfelelőségi követelmények ez év jan. 1-től ~ 40%-kal szigorodtak. Újabb pénzcsapolás, és a hőszigetelőgyártók futtatása, "a hogyan adjunk el minél több hőszigetelőanyagot a parasztoknak?" - projekt keretében.
De sok visszásságot lehetne itt még felsorolni. A bankok futtatását az olcsó hitelekkel, stb.

"Ezek után felmerül a kérdés...
papa.49
@verőce21: Ebben igazat adok neked, jól látod ez semmi másra nem jó csak a nép butítására !
Eladott Ország
@verőce21: koos.hu/2016/12/17/mennyiert-tervezzunk-csaladi-hazat-a-kamara-szerint/
Mennyiért tervezzünk családi házat? A kamarák szerint …
… de előtte kérjük az öveket becsatolni!
[2016. diplomás minimálbár: 129 eFt] 1.179.543 Ft + Áfa, ha “részletes kiviteli tervet” is kérnek, azt már 50%-kal többért ajánlják, annak a díja 1.769.000 Ft (+27% áfa), azaz
2.247.000 Ft!
[2017. diplomás minimálbár: 161 eFt] 1.472.143 Ft + Áfa, ha “részletes kiviteli tervet” is kérnek, azt már 50%-kal többért ajánlják, annak a díja 2.208.214 Ft (+27% áfa), azaz bruttó
2.804.432 Ft!
Leírom számmal is, nehogy félreérthető legyen: bruttó kettőmillió-nyolcszáznégyezer-négyszázharminckettő forint!
Ez egy tök egyszerű, LAPRADIÁTOROS ház esetén elkérhető építész tervezési díj. Mármint a Magyar Építész Kamara ajánlása szerint. Ezek után kíváncsi lennék, hogy egy hőszivattyús passzívházért mennyi volna az ajánlott tervezési díj? Nem is merem kiszámolni.
És még nem is vettük ide a szakágakat, még nincs talajmechanikánk, de ezt már mintha írtam volna, tényleg …
static.koos.hu/2016/12/MMk-dijszamitas-665x676.png
verőce21
@Eladott Ország: (06:49) Nagyon jó a kiegészítés!
Ezért tartom demagóg, fordított beszédnek ami az építkezések körül zajlik.
Mert hogy magyarázod meg egy családiház építőnek, hogy összesen 2-3 millió Ft a tervezési díj, amikor azt hallja mindenhol, hogy "csak be kell jelenteni!” Akkor miért kér olyan sok pénzt, a tervező? Amit ráadásul egy kockás papíron maga is fel tud vázolni, hogy mit akar építeni.
A tervek csak építési napló mellékletei.(hogy a jogászok is értsék, mi történik.)

Egy tervezőnek sem érdeke, hogy mindenáron családi háza legyen a "pógárnak" és feljelentesse magát mondvacsinált apróságok miatt!
Tervezzék meg a jogászok és a biztosítási ügynökök az épületeket!
Eladott Ország
@verőce21: A biztosító társaságok "behozatalával" bizony egyre inkább céltáblává válnak a tervezők is. Korábban elegendő volt egy engedélyezési terv is. Nem kellett e-napló sem stb. Hogy ez kinek lesz jó kivéve a jogászokat és a biztosítót, nem tudni. Véleményem szerint az építés szereplőinek biztosan nem.
verőce21
@Eladott Ország: (14:38) "...egyre inkább céltáblává válnak a tervezők" - pontosan így van!

Az elmúlt 2-3 évben megjelent és folyamatosan zúdított építési jogszabályok között egyre nehezebb tájékozódni. Szándékos, ez a jogi összekavarás, hogy mindenkit meg lehessen büntetni valamiért! Tervezőt, építtetőt, kivitelezőt!
A tervezők bújják az internetet mégis bizonytalanok abban, hogy a talált információt:
• hogyan kell értelmezni (az egymásra hivatkozó szabályok dzsungelében),
• és hogy a szabályok hatályosak-e még egyáltalán.
Nyomulnak a jogászok, az ÉpítésiJog segédletekkel, "Önnek – építésügyi, építőipari szakemberként – nem kell úgy értenie az építési joghoz, mint egy szakjogásznak."

Nyomulnak a Biztosítók, az Iparkamara, a tervezői szoftverek árusítói, mindenki le akarja húzni a sápot.
Teljesen nyilvánvaló, hogy az az építész, aki pl. 2-3 családi házat tervezett meg becsülettel eddig évente, már beadta a jogosultságát, vagy szünetelteti, nem fog egy siserehadat eltartani. Sem megbüntettetni magát bármilyen okkal az építésügyi ellenőröknek, akik naprakész Google térképpel vadásznak a szabálytalan, vagy be nem jelentett, esetleg csak rosszul dokumentált építkezésekre. (Egy hiányosan vezetett építési napló büntetési tétele akár 1,5 millió Ft!)
Ebből a "vadászatból" már sokan nem kérnek.

Nem is mennek, csak az építési engedélyhez kötött telepszerű, vagy vagy tömbösített lakásépítések, amelyeket építési szakjogászokkal, költségvetéskészítőkkel, építési anyagismerettel (CPR) rendelkező tervezői team-ek koordinálnak. A számítógépes rajzkészítésről már nem is beszélek, mert ez az alap.

Összegezve, ez a "csak be kell jelenteni" dolog nem igazán működik, csak lózung.
verőce21
@Eladott Ország: (08:14) Kár pedig, hogy abbahagytad, ha csak átmenetileg is, a tevékenységedet. Most születnek újra az új Ybl Miklósok! - tette hozzá a Kamara.

És időt, pénzt, fáradságot nem kímélve, nem spórolva, eljárhatnál mérnöktovábbképzésekre! Ahol megtudhatnád, hogyan kell, még több hőszigetelőanyagot eladni a parasztoknak. :)
verőce21
@Eladott Ország: Erről írtam. Ma, ilyen építési jogszabályok mellett, nem éri meg egy tervezőnek a munka, hogy másnak lakása/háza legyen!
Eladott Ország
@verőce21: Elsősorban a legnagyobb gond, hogy nincs fizetőképes kereslet, kevés a magánerős építkezés ,másik, hogy kevés a fóka és sok az eszkimó. A jogszabályok Lázár féle lázálma a kisebbik gond.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.