Aggodalmat okoz az Európai Bizottságban Lengyelország és Magyarország a menekültelosztási kvótával és a jogállamisággal kapcsolatban – mondta Günther Oettinger német uniós biztos egy pénteki lapinterjúban.

"Mindkét kérdésben arra építünk, hogy megtörténik a visszatérés az európai jogrend alapjaihoz" – mondta az Európai Bizottság költségvetésért, emberi erőforrásokért és költségvetésért felelős tagja a Süddeutsche Zeitung című német lapban közölt interjúban.

Oettinger uniós biztos szerint aggodalmat okoz Lengyelország és Magyarország

Günther Öttinger, a költségvetési és emberi erőforrások uniós biztosa közös sajtóértekezletet tart Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével az Európai Unió 2020 utáni keretköltségvetéséről szóló tanácskozás után 2018. február 14-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Elmondta, hogy a bizottság dolgozik egy javaslaton, amely szerint feltételekhez kellene kötni az európai uniós (EU-) beruházási programokat. A terv szerint a testület megvizsgálná az adott tagállam erősségeit és gyengeségeit, ajánlásokat dolgozna ki a szükségesnek tartott szerkezeti reformokról, és végrehajtásukhoz kötné az EU-s támogatások egy részének megítélését.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene további feltételekhez is kötni az EU-pénzek kiutalását, azt mondta, hogy a bizottság tanulmányozza a kérdést, és rámutatott, hogy egyes tagállamok a közös európai értékrend tiszteletével kötnék össze az EU-s költségvetés forrásainak elosztását. Kiemelte, hogy jó érvek szólnak a javaslat mellett, a megvalósítás viszont "jogilag nem túl egyszerű".

A legfőbb ellenérv az, hogy a vétlen állampolgároknak kellene megszenvedniük, hogy kormányuk megszegi a szabályokat. Ezzel szemben viszont fel lehet hozni, hogy az állampolgárok rendelkeznek választójoggal – fejtette ki Günther Oettinger, hozzátéve, hogy egyelőre nem akar állást foglalni az ügyben.

Azzal kapcsolatban, hogy Németország hajlandó növelni befizetéseit a közös EU-s költségvetésbe a Nagy-Britannia távozása miatti kiesés pótlása és az új feladatok finanszírozása céljából, kiemelte: meglehet, hogy elenyészik a hajlandóság, ha nem kötik a berlini vezetés javaslatának megfelelő feltételekhez az EU-s költségvetés forrásainak szétosztását.

Az ügyben jogi vagy politikai alapon lehet döntést hozni. Az is előfordulhat, hogy a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló uniós költségvetés, az úgynevezett többéves pénzügyi keret tárgyalása során a tagállamok képviselői "egymás szemébe néznek" és világossá válik, hogy "ha tartjátok ezt az irányt, akkor megszorítások lesznek az (EU-s) beruházásokban", de ha "beadjátok a derekatokat és bizonyíthatóan az értékrend és a jogállamiság parancsolata kerül ismét a középpontba, hajlandóak vagyunk szolidaritást vállalni" – mondta a német uniós biztos.

Arra a kérdésre, hogy a vázolt irányváltást tanácsolja-e az olyan tagállamoknak, mint Lengyelország és Magyarország, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa kijelentette, hogy ez "pragmatikus megoldás" lehet a "politikai Európai Unióban".

Hozzátette: reméli, hogy kibontakozik egy intenzív vita, amely olyan ügyekről is szól, amelyek nincsenek közvetlen kapcsolatban a közös költségvetéssel, de kapcsolódnak az EU-hoz mint értékközösséghez.

A korábbi Baden-Württemberg tartományi miniszterelnök a többi között arról is beszélt, hogy Németországban minden megtermelt 100 euróból elvonnak 45 eurót adók, járulékok, illetékek formájában, és ebből a 45 euróból csupán 1 eurót továbbítanak Brüsszelbe, a közös költségvetésbe, vagyis a közös európai beruházások nem tesznek ki számottevő nagyságrendet. Azt is figyelembe kell venni, hogy minden egyes euróból, amelyet Berlin kifizet Brüsszelnek, a bizottság pedig továbbít Varsóba, Budapestre vagy Vilniusba, akár 70 cent is visszaáramlik a német iparba megrendelések révén.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Kurva lassan ébredezik az EU, de legalább ébrednek. Orbánékat ki kell véreztetni. Be kell fagyasztani az összes uniós pénzt amíg Orbán és bűnbandája garázdálkodik és fosztogatja ezerrel az uniós pénzeket is Magyarországon. Az Unió nem támogathat egy kibaszott diktatúrát!!!
quadrocopter
@Shikari: Majom csicska!
Hol van az 1000 kopt keresztény és az 1300 kituggyakicsodák?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.