Az LMP első útja kormányon Moszkvába vezet majd, hogy kiléptessék az országot a paksi bővítést megalapozó Orbán-Putyin paktumból, második útjuk pedig Brüsszelbe, hogy elérjék az unió vezetőinél az országunk számára hátrányos kétsebességes Európa víziójának elvetését.

"Magyarországnak Európa éllovasai között van a helye" – hangsúlyozta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Szél Bernadett társelnök, miniszterelnök-jelölt, aki Ungár Péterrel, a párt országos elnökségének tagjával ismertette pártja külpolitikai programját.

Kormánypártként az LMP első útja Moszkvába vezetne

MTI Fotó: Kovács Attila

Szél Bernadett kőkorszakinak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikai nézeteit, de, mint fogalmazott, az LMP a XXI. század körülményei között kívánja sikeressé tenni az országot. Nyugaton van a tudás, az innováció, a zöld gazdasági átalakulás – mondta, ezért szerinte nyugati nyitásról kell beszélni. A kormány által hirdetett keleti nyitás ugyanis bezárta az országot egy rossz helyzetbe – tette hozzá.

A kormányfő emellett mindent megtesz azért, hogy elszakítsa egymástól az unió magországait és a többi tagállamot. A kétsebességes Európa legfontosabb szószólójává vált, ezzel pedig kijelölte Magyarország számára a második sebességet – tette hozzá, de szerinte a miniszterelnök az ország diplomáciai erőforrásait is felszámolta, és aláássa a magyar érdekek képviseletét.

Ungár Péter a paksi bővítést nevezte a kudarcos külpolitika "ékkövének", mert az annak alapját jelentő hitel csak Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekét szolgálja, és nem a magyar emberekét. Felszólította a kormányt, hogy ne költsön további közpénzt a beruházásra, mondván: Ausztria ismét megtámadta azt – ezúttal az engedélyeztetést –, így szerinte kétséges a bővítés megvalósulása.

Bírálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is, amiért szerinte megengedhetetlen módon beszélt a luxemburgi külügyminiszterről. Kijelentette: a "furkósbotot" akkor kellett volna használni, amikor például Szlovákiában levetették a magyar nyelvű táblákat a vasútállomásokról, és nem akkor, amikor egy szövetséges ország kritikát fogalmaz meg velünk szemben.

95 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Kormánypártként?

Bernike nem vagy lázas? 5%-al akarsz kormányrakerülni? A fidesz ellenében? Egyedül?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
adrenalink
@Béla333: 07:49-re Szerintem Putyin már most cseréli maga alatt a Liberot, és rettegve várja az április 8.-ai eredményeket:-))
Madácsi Pali
@Béla333: az AB nem politikai szervezet! Döntést soha nem hozhatna pártalapon, csak szakmailaf, de nem ezt teszi. Azért nem jár dícséret ha valamit véletlenül szakmai alapon itélnek meg. A 10:09-es kommentjére 10:43-kor válaszoltam, 10:50-kor ezt íra "Az adott helyzetben ez volt a legtöbb, ami kihozható volt a dologból!" Na ez a totál kamu. Semmi nyilvános politikai alkut nem látni a behódolásért, amivel kisegiteték a fideSSt, igy ez pusztán, hogy szalonképes maradjak, kapitulációnak látszik.
advocat
Nem izgulok. Majd megy Viktor! Sajnos ez a valószínűbb, de ettől nem vagyok boldog.
Pálinkás Pál
@Béla333: Hogy te mekkora egy tuskó fideszk@cs@g vagy...leszarom az osztrák atomerőművet barom...kérdeztem valamit tőled [email protected] fájna nekünk a szerződésszegés? És büdös román legfeljebb te lehetsz,ha már a románcsicska bernikéért vagy oda-vissza!!!
Pálinkás Pál
@Béla333: Nem veszed észre hogy te mész forgalommal szembe???Még jó hogy ilyen kevesen vagytok!!
wagabund
@Béla333: Ha te valamiről nem tudsz, az a te bajod...méghogy hozzak példát..pfff.
kénytelen vagyok a te nevedet is indexre tenni, hogy ne lássam, ha válaszolsz...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.