Diákok tüntettek az oktatási rendszerváltásért a budapesti Kossuth téren pénteken. A szervezők bejelentették, hogy három miniszterelnök-jelölt elfogadta meghívásukat az oktatásügyről szóló nyilvános vitára.

Az oktatás rendszerváltásáért tüntettek Budapesten, a kormány képviseletében senki nem jelent meg
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament képviselője közölte: miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem válaszolt a legutóbbi tüntetésükön megfogalmazott követeléseikre és Orbán Viktor miniszterelnök nem vitázott velük, úgy döntöttek, hogy nyilvános vitára hívják minden parlamenti frakció miniszterelnök-jelöltjét.

Mint mondta, három frakció jelöltje, Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd), Vona Gábor (Jobbik) és Szél Bernadett (LMP) elfogadta felkérésüket, a vitát március 12-én tartják.

Bognár András diák bejelentette:

Diák vagyok néven új mozgalmat indítanak.

Célja az, hogy közösen gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra az oktatási rendszerváltás érdekében.

Tóth Laura diák, a tüntetés első felszólalója szerint európai színvonalú, modern oktatásra, a teljes oktatási rendszer újragondolására van szükség.

"Váltsunk rendszert az oktatásban!"

- hangsúlyozta.

Koszta Amina diák azt mondta, az oktatási rendszer nem tud elbukni, mivel már elbukott, egyebek mellett azért, mert az állami iskolákban kétszer kevesebb támogatás jut egy tanulóra, mint az egyházi intézményekben.

A jelenlegi rendszert nem érdekli az oktatás jövője – tette hozzá.

Balla István tanár úgy fogalmazott:

a jelenlegi oktatási rendszer rohad, az elmúlt száz évben nem változott semmi az oktatásban, a finn iskolák viszont nyitottak, az ő módszerük átvételére lenne szükség.

Bradánovics Bendegúz diák közölte: azért jöttek el, mert párbeszédet szeretnének, hogy jobbá tegyék az oktatást. Azt szeretnék, hogy ne összeszerelő üzem legyen az ország, és ne süllyedjen vissza a feudalizmusba.

Kálló Dániel, a Független Diákparlament szóvivője szerint a jelenlegi oktatási rendszer rombolja a kreativitást, kiirtja a vitakultúrát a gyerekekből, és ezáltal a társadalomból is.

Egy ellentétes vélemény már támadásnak számít, senki nem meggyőzni, hanem legyőzni akarja a másikat

- tette hozzá.

Több felszólaló is arra buzdított mindenkit, hogy vegyen részt az parlamenti választáson.

A demonstráció a Deák téren kezdődött, majd a résztvevők a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán vonultak a Parlament elé. Sokan azt skandálták, hogy "Szabad ország, szabad oktatás!", "Semmit rólunk nélkülünk" és "Mi vagyunk a jövő!".

A tömegben uniós és magyar zászlókat lehetett látni, valamint olyan táblákat, mint

"Kifelé a papokkal az iskolából!", "Balog Zoltán mondjon le!", "Autonómiát óvodától egyetemig", "Feladjuk a leckét".

A tüntetésen részt vett Vona Gábor, a Jobbik és Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, Dúró Dóra, a parlament oktatási bizottságának jobbikos elnöke, valamint Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Nagyon szimpatikus az ME jeloltek jelentkezese a megmerettetesre: erre 2006 ota nem volt pelda... Nagyon komoly megmerettetesre lehet szamitani - adja az Isten, hogy odafigyeljenek rajuk...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Donáld Tramp
@karma1: Bla Bla... Nyugodtan alszol Nyú zéélaand
Donáld Tramp
@karma1: @F_Viktor: MÁR EGY ÉVE AZ UTCÁN KELLENE LENNETEK !!! TŐBB 10-EZRES TŐMEGGEL
NEM ITT MÁSHÓNAPPAL ELŐBB OSZTANI AZ ÉSZT
karma1
@Donáld Tramp: Milyen utcara kene kimennunk??? Ahol elek, ott semmi problema nincs... A baj nem itt van, hanem otthon.
Abban viszont igazad van, hogy mar reg az utcan kene lennie az ellenzeknek, ha IGAZAN ellenzekiek akarnanak mutatkozni...:o)

Mit jelent az a "MÁSHÓNAPPAL" ?
karma1
@Donáld Tramp: Igen, pontosan, Itt nyugodtan alszom. Otthon voltak remalmaim, hogy egyedul egy gyerekkel hogyan oldom meg a masnapot, a jovot. Ha egyaltalan tudod, hogy mi a felelos gyerekneveles...
koszpeko
@Donáld Tramp: Miért nem a szőröstalp cirminek szólsz ilyeneket be?
Te is egy geci bérenc vagy ahogy a durbincs,verőce,shikari meg a többi féreg.
Mi a faszt kerestek egy baloldali hírportálon???
Keressetek egy narancsködös olyan sötét honlapot amilyen ti vagytok és szopjátok egymás faszát miközben nyaltok a gecinek!!!
Zeta
A szülők támogatását hiána élvezik, ha azok nincsendk kint velük az utcán. Lehegnek bármilyen párt hívei , szimpatizánsai ott kellene álniuk az elsőorban. Nem lenne szabad magukra hagyni őket! Hol vannak a civilszervezetek, a szakszervezetek, a Tanárok? Nem kell beszédet mondani, átvenni, meglovagolni a kiállásulat, de ott kell lenni mellettük Védeni Őket! Segíteni!
Az ő jövőjükért nekünk kell segíteni őket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél