Szeretjük Magyarországot, szeretjük a kultúránkat, ezért szeretjük a lovainkat is – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, a felújított Nemzeti Lovarda átadásán.

Orbán: szeretjük Magyarországot, szeretjük a lovainkat
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A lovardát azért újíthatta fel 3,2 milliárd forintból a kormány, mert egy példaértékű polgári kezdeményezéssel sikerült megmenteni a pusztulástól – mondta, és hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Lovarda méltó helyet biztosít a versenyzőknek.

A kormányfő szavai szerint a magyarokban megmaradt a lovas nemzeti lelkület, ami a lovas társadalomnak köszönhető, ahogyan az is, hogy az idén 140 éves Nemzeti Lovardát nem tudták "ledózerolni", 2006-ban ugyanis még úgy tűnt, "itt bizony kő kövön nem marad".

Orbán Viktor úgy fogalmazott: az elmúlt évek azt bizonyítják, hogy kormány és a lovas világ jó lóra tett, amikor szövetségre lépett egymással.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy

noha a ló ma már ritkábban látható a mindennapi életben, de a szabály maradt a régi: mindenkinek akkora a becsülete, ahogy a lovaival bánik.

Kifejtette: senki sem tudhatja pontosan, hogy a magyarok ősei hogyan is érkeztek a Kárpát-medencébe, de az biztos, hogy mindent tudtak a lovakról, és a lovaik is mindent tudtak róluk. "Be is nyargalászták együtt Európát a feje búbjától a sarkáig, a mai Belgiumtól az Ibériai-félszigetig és a Balkánig" – mondta, hozzátéve: nem zárható ki, hogy "azért maradtunk végül itt, a Kárpát-medencében, mert a sztyeppék szabadságához szokott lovaink ezen a helyen érezték magukat a legjobban".

Orbán Viktor szerint sokáig sorolható,

mit sikerült kihoznia Magyarországnak a lónevelésből; Kisbér, Kincsem, Imperiál, Bábolna, Hortobágy, Szilvásvárad: híres lovak és híres ménesek.

Felelevenítette ugyanakkor, hogy a 20. század "elválasztotta a magyar embert a lovától", a magyar huszárnak ugyanis paripájáról leszállva lövészárokba kellett bújnia, majd a magyar gazdáknak be kellett adniuk a lovaikat a kolhozba, a szocializmus pedig a lovaglást úri huncutságnak nyilvánította.

Most azonban "azért jöttünk ide, hogy néhány évtized múlva azt mondhassák az emberek, amikor visszatekintenek erre a hideg februári napra: lehet, ez volt a pillanat, amikor a magyar újra lovas nemzetté nyilvánította magát"

- mondta a kormányfő.

Végül hozzátette azt is: ma már elmondható, hogy az állami ménesgazdaságok ismét a magyar lótenyésztés nemes hagyományainak letéteményesei, ahol új Kincsemek és Imperiálok nőhetnek fel.

86 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Kihagyta, hogy mennyivel drágább lett az eredetinél és azt is, hogy ketten építhették, két cég,
a West-Hungária Bau Kft. – amely a Várkert Bazáron is dolgozott –, valamint a felcsúti polgármester gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. alkotta konzorcium. Mészáros gyerekek! Mert azok is a saját lábukon állnak!
Elmentem ...hányni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
@kokopelli: https://civilhetes.net/meszaros-kozelbe-erhet...
a meglovasítás a mániája az már biztos a dakotának-SZERETJÜK MAGYARORSZÁGOT-de ahhoz nekünk már semmi közünk,mert tiborcz pityu és mészáros lölő be van jegyezve -smeg lehet nézni a papirokban-"senkinek semmi köze hozzá" monddá fényetető vejkó-ekkora bűnöző nincs még egy a Földön!
verőce21
Hajdan az építész a felújítás kedvéért bontott, most azért bontott, hogy régiesítsen! :)
papa.49
Hát csutigeci Hódmezőn a LÓSZERSZÁM JUTOTT NEKED, MEG A BANDÉRIUMODNAK !!!
evacica
AZ EMBEREKET KÉNE SZERETNI ÉS SZOLGÁLNI, DE TE ARRA KÉPTELEN VAGY! TE CSAK MAGADAT A PÉNZT MEG A HATALMAT SZERETED!
mackoka46
Imádják a hazai rablásból származó zsákmányt.
durbincs
@dr. prédikátor: @dr. prédikátor: szégyellje magát? italosan megint itt ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél