Az MSZP-Párbeszéd kormányra kerülése esetén meghallgatná a pedagógusok, diákok és szülők oktatási követeléseit – mondta Karácsony Gergely, az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltje vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke kifejtette, olyan oktatáspolitikát folytatnának, amely nem elzárkózik, hanem kifejezetten keresi a párbeszédet az érintettekkel.

Karácsony: az MSZP-Párbeszéd meghallgatja a tanárok, diákok és szülők oktatási problémáit

Fotó: MTI/Bíró István

Megerősítette, hatalomra kerülve visszaállítanák a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, ingyenessé tennék az első diploma megszerzését, az oktatási kiadásokat pedig legalább a GDP 6 százalékáig emelnék.

Karácsony Gergely szólt arról is, az oktatás minden szereplője változást akar, mivel a magyar kormány rendkívül egyenlőtlen hozzáférést biztosít az oktatáshoz, ezzel pedig gyakorlatilag vesztes csatába küldi az országot, hiszen a jövőben a tudás minden korábbinál fontosabb lesz.

Az MSZP-Párbeszéd kormányfőjelöltje beszélt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) legfrissebb, az oktatás helyzetéről készített felméréséről. Elmondta, ez alapján a magyar oktatási rendszer és a magyar fiatalok tudása is leszakadóban van az európai versenytársakhoz képest. Példaként említette, hogy a kutatás szerint minden negyedik fiatal gyakorlatilag funkcionális analfabétaként kerül ki az iskolákból.

Hiller István, az MSZP választmányi elnöke is azt emelte ki, hogy olyan reformokra készülnek, amelyek az oktatás minden szereplője számára elfogadhatóak. Példaként említette, hogy támogatják a Tanítanék mozgalom követeléseit.

Karácsony Gergely kérdésre válaszolva erkölcsi győzelemnek nevezte, hogy a hódmezővásárhelyiek a kormányoldal megfélemlítő politikája ellenére is vasárnap délelőttig nagy számban vettek részt az időközi polgármester-választáson. Reménykeltő a magas részvétel – hangsúlyozta az ellenzéki politikus, aki további reakcióiban közölte, nyitottak további ellenzéki megállapodásokra.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
Örvendezés közben nézzék már meg mi is történik Kalocsán? Ott a baloldal kivel van? Miért nem álltak ki a képviselőnő mellett/mögött?

Aztán ha erre van (jó) válasz, lehet lapogatni egymás hátát..
Béla333
Karácsony is jobban tenné, ha szétnézne egy kicsit a közvetlen környezetében!
Molnár Zsóóóti már megint elkezdett kavarni!
Ki hisz még ennek az MSZP-nek?
kereső
@wagabund: nemhogy jó,de válasz sincs részükről.Csak úgy,ahogy szokott lenni.
wagabund
@kereső: pontosan erre utaltam.(nagyon nyakatekerten)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél