Bár a 2014-es polgármester-választáson még simán nyert a Fidesz, 61 százalékkal győzött (8160), míg a jobbikos 17,1 (2287), az MSZP-s pedig 14,9 százalékkal (2004 szavazat) szerepelt, most máshogy döntöttek a polgárok, sőt jól mutatja az eltérő hozzáállást az is, hogy ma sokkal többen mentek el szavazni, mint 4 éve.

Márki-Zay Péter megválasztási beszédéről itt olvashat.

A mostani részvétel nemcsak más időközi választáshoz, hanem a korábbi rendes választásokhoz képest is feltűnően magas volt. Fél hétkor a szavazók 61,35 százaléka már leadta a szavazatát. Vagyis feltehetően mozgósította a szavazókat, hogy az eredménynek országos tétje van: hiszen több következtetést is levonhatunk majd belőle az országos politikai viszonyokra vonatkozóan.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert novemberben meghalt a várost 2012 óta vezető fideszes polgármester, Almási István. A várost korábban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányította, ő azonban képviselőként-miniszterként nem indulhatott. A Fidesz-KDNP az eddigi alpolgármestert, Hegedűs Zoltánt indította, az oldalán Orbán Viktor miniszterelnök is beszállt a kampányba, amikor személyesen fogadta dolgozószobájában.

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely új polgármestere

Fotó: Facebook

Az ellenzék egy váratlant húzott: ezúttal nem külön-külön jelölttel szálltak be a versenybe, hanem az MSZP-től kezdve a DK-n és az LMP-n át a Jobbikig a függetlenként induló Márki-Zay Pétert, a kiábrándult volt Fidesz-tagot támogatta. Márki-Zay ellen elég heves ellenkampányt indított a Fidesz, az utolsó napokban még egy őt gyalázó szórólap is megjelent.

Elindult független jelöltként egy pártjával szembeforduló szocialista, Hernádi Gyula is, akit emiatt kizártak az MSZP-ből. Az ellenzék vádja szerint a Fidesz kezére játszott az indulásával. Ám az adatokból most látszik, hogy alig tudott szavazatot szerezni, így nem is veszélyeztette Márki-Zay esélyeit.

Már Márki-Zay győzelme is hatalmas meglepetés, hát még a különbsége. Több mint 15 százalékpontot vert a fideszesre egy olyan városban, ahol a Fidesz évtizedek óta egyeduralkodó. És ahol eddig az ellenzéki jelöltek 10 százalék körüli arányokat értek el a választásokon. Márki-Zay 57% fölötti eredményének a kormánypárt és az ellenzék számára is sok tanulsága van.

(index.hu)

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Orbánt már nyugtatózzák. Náci Bayer meg őrjöng hiába hazudozta szét az országot az aljadék haverjaival együtt. Lázár meg most kapott szívinfarktust. :D
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Nem lesz könnyű dolga a fideszes többségű önkormányzati tagok mellett.
De (bízzunk benne), hogy legalább a rálátása okán, tud és mer is majd teríteni. Reméljük, hogy a ""lámpastiklik"" általa napvilágra kerülhetnek.
Peller Anikó
No lám, a századvég meg a fideszvég hiába hazuggya tele az összelopkodott médiát, íme a közvéleménykutatás.

Megmozdulnak az emberek ha van összefogás és nem egymást marja ez a féleszű ellenzék.

Köszönjük a pártoknak, hogy nem indítottak ellenjelölteket.
JAJMÁR
NEM AZ ELLENZÉK GYŐZÖTT, a fides vesztett. Hódmezővàsàrhely, köszönjük!
Màrkay-Zaj Péter gratulàlok, ez " jó mulatság, férfimunka volt" :)
peterkelemen
Orbánt már nyugtatózzák. Náci Bayer meg őrjöng hiába hazudozta szét az országot az aljadék haverjaival együtt. Lázár meg most kapott szívinfarktust. :D
peterkelemen
Nagyon eltudnám képzelni ezt a Márki-Zay Pétert az ország miniszterelnökének is. Nagyon tetszett a tegnap is beszéde is. Okos, intelligens és rátermett ember.
JAJMÁR
@namihami: No meg reméljük,hogy a nehéz helyzete àpr.8-ig tart,és fordul a kerék. Mert az forog :)
karma1
@peterkelemen: Latod, Draga Baratom, en ERROL probaltalak meggyozni - par napja latom, hogy - bar talan nem miattam - de nemileg valtoztattal a gondolkodasmododon...
Errol beszeltem: EL KELL MENNI AZ UTOLSO DEMOKRATIKUS LEHETOSEGGEL MEGTARTOTT VALASZTASI NEPSZAVAZASRA, MERT EZ AZ UTOLSO LEHETOSEGUNK!

Nincs tovabb! Ha durcasan otthon marad valaki, azzal, hogy "ez nem erinti ot, nem szamit, ugyse gyozunk", akkor a fide$$ megy tovabb elore mint az uthenger, es onnantol kezdve kiesett ez az utolso lehetoseg is.
Nagyon nehez helyzetben lesz Marki-Zay - akinek a nevet sem hallottam egy honappal ezelott -, mert allandoan kuzdenie kell, de o fiatal, friss, rendkivul okos, intelligens,. es jo hazafi is.
Remelem, hogy minden felelosen gondolkodo magyarhoz eljut ennek a gyozelemnek a masodlagos - vagy inkabb megis elsodleges? - uzenete: orban legyozheto osszefogassal!!!
Most arra kell nagyon figyelni - foleg az olyan okos, ertelmes es a magyarokert aggodo embereknek, mint amilyen Te is vagy - , hogy hogy kommunikalja le ezt a fidesz, milyen aljas eszkozoket probalhat meg bevetni aprilis 8-an.
Gratulalok Markinak, meg Neked is...:o)))) (Te tudod, mirol beszelek)
quadrocopter
Ezt a rohadt nagy szopást! Örülök, mint gyerekkoromban karácsonykor!

Látjátok finnyás bal- és jobb fácánok, ha összefogtok, simán meg lehet szopatni ezt a mocskos, bűnöző csürhét!
quadrocopter
Gratula az új polginak és a normális szavazóknak! (B****átok meg, lehúztam 1.5 dl. jégert - ebben a rohadt nagy hidegben!)
csipetke
@peterkelemen: 21:38 Megnéztem a "győzelmi"beszédét a hír tv-n,ő egy igazán vallásos ember,nem úgy,mint Orbán,aki csak megjátszotta.Nem lesz egyszerű dolga,10 fideszes képviselővel kell ezentúl dolgoznia.Többdiplomás ember,könnyen átlátja majd a huncutságokat..
cikicakk55
Most van a hír-tv-ben a Csongrád04 szervezésében egy sajtótájékoztató Hegedűs Zoltán és Lázár János válaszol az Újságírók kérdésére.Én eddig szerettem hegedűs,bár nem rá szavaztunk,de mint embert tiszteltem és egész biztos vagyok benne,ha nem a Fidesz színeiben indult volna akkor nyer.Így viszont egy ember miatt nem választotta a város a több ezer korrupt ingyenélőt.Most azonban kiábrándultam hegedűsből,mert azt nyilatkozta,hogy a " Piszkos kampány nyert, a becsületesség és az őszinteség és tisztaság felett" Hogy nem szakadt rá a plafon! Mondjuk Ő rá eddig illett,amit mondott,de a FideSS soha nem tartozott az Őszinte,becsületes és tiszta elrkölcs tagjai közé..nehéz dolga lesz az új Polgármesternek,mert elmondta,hogy legelső dolga az lesz,hogy az összes eddig megnyert Vásárhelyi projekt anyagait és anyagi tisztaságát,a kiadások jogosságát na és a tenderek becsületes elbírálását átnézi. Ebben benne van a közvilágítás tendere is. Most minden azon múlik,hogy az önkormányzatnál mennyire fognak az eddig csupa Fideszes közszolgák, városi képviselők együttműködni az Új emberrel.
peterkelemen
@karma1: Elismerem, hogy igazad volt. Látod nekem van önkritikám szemben másokkal, akiknek nincs. :D Most a lényeg, hogy április 8-án MINDANNYIAN menjünk el szavazni, de mondom még egyszer nagyon, de nagyon figyeljetek oda videózzatok, fotózzatok mert ezek a geci fideszesek csalnak.
quadrocopter
Összefogást, összefogást, összefogást, összefogást, összefogást,összefogást, összefogást
Összefogást, összefogást, összefogást, összefogást, összefogást,összefogást, összefogást
Összefogást, összefogást, összefogást, összefogást, összefogást,összefogást, összefogást
Összefogást, összefogást, összefogást, összefogást, összefogást,összefogást, összefogást
április 8.-ra is, hogy a mocskos, sunyi.aljas bűnözők végre sittre kerüljenek!

Orbánt már újraélesztették - sajnos?
karma1
@peterkelemen: En nem is vitatkozni akartam Veled, hanem csak megmutatni, hogy mi lesz a lenyeg aprilis 8-an,. (Mar ha nem akarunk ve'res polgarhaborut).
Te egy rendkivul okos, ertelmes ember volt, akivel lehet beszelni, ervelni, - ezt en mindig is tudtam. Most is igy van, en viszont azt mondom Neked, hogy rendkivul sok dologban Neked van igazad, tehat megtortent az elso, oriasi repedes, amit az osszefogas hozott elo... Mondom, aprilis 9-e utan lehet gondolkodni kormanyalakitason, minden egyeb "finom" kerdesen... Amikor majd az onjelolt ME jeloltek is belelathatnak a koltsegvetesbe, hogy tulajdonkeppen milyen kerdesekkel is kell megbirkozniuk.
En addig minden ME jelolt megnyilvanulasat ures handabandanak tartom.
Iranyokat ki lehet jelolni, de szamokat, osszegeket ongyilkossag emlegetni, mert abba az igero is belerokkanhat, ha az elso 100 napos tevekenysege utan szamonkerik.
karma1
@peterkelemen: Amire Te szoktal utalni - hogy a fidesz mennyire szemet modszerekkel mukodik -, arra a legjobb pelda a IX. keruleti polgi valasztas volt 2014-ben. Mar nyeresre allt Gegessy, aki regota vezette a keruletet mindenki m,egelegedesere, es egy oraval a szavazohelyisegek bezarasa elott buszok jottek, tok idegen emberekkel, es azok egyszerre adtak le a szavazataikat feloraval a zaras elott. mikor ezt kesobb firtattak, akkor azt mondtak, hogy ezek "sportolok" voltak, akik egy fontos sportesemenyen voltak versenyezni a szurkoloikkal egyutt, es csak most ertek haza szavazni. Soha senki nem tudta ellenorizni ezt a fideszes allitast, igy azota a fideszes Bacska Janos vezeti a keruletet,. (Az info elsokezbol, a legjobb baratnomtol jott, aki ott el 65 eve.)
verőce21
Gratulálok a nyertesnek! - "...a függetlenként induló Márki-Zay Pétert, a kiábrándult volt Fidesz-tagot támogatta" a lakosság többsége.
A szavazói fele azt hitte, hogy most is Fideszes! Így történhetett. A Fidesz csak önmagát verheti meg a választásokon.
Kíváncsi leszek, mit tud kezdeni majd az új Polgármester a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Képviselő-testülete 14-ből 10 egyéni képviselőjével szemben?
adrenalink
A fityisz országos választási kampánya eddig sem volt egy babazsúr, de az a 6 hét gecicunami ami ezek után következik, azt hiszem embert próbáló lesz...!
simmering73
Na itt az első agyhalott aki máris megmagyarázza, hogy a fidesz jelöltje nyert, csak az a balf@sz nép nem naprakész a politikában. Elmebeteg.
quadrocopter
@verőce21: Chummmy csicska, méteres méretes kékeres, Товарищи в Hódmezővásárhely - конец!
verőce21
@quadrocopter: (22:47) Most azt hiszed, megváltozott valami Bugris?
quadrocopter
@verőce21: Miért, nem tusz már olvasni srem, csicska? Még nem találtál új szavakat stupid?
verőce21
@quadrocopter: (22:58) Olvass te is! A lófasz szopcsivégén továbbra is te vagy!
quadrocopter
@verőce21: Nem csalódtam az értelmi és értelmezési képességeidben csicska, kapsz levegőt a méretes méteres kékerestől? A lézer-Piszkost és a helyi csicskésát lenyomni a saját tanyáján?
Mi- sutpid?
vadnarancs
Kevés volt az ukrán meg a román levélben szavazó... Orsóst ne keressétek, Grazban lesz pár napig. Anikó asszony már Kecskeméten van a sürgősségin. Lázár felszívott egy utcát és Demcsákot lovagoltatja. A sok fideszseggnyaló meg retteg. Igaz, most nem Sorostól és nem a migráncsoktól... Hanem a NÉP AKARATÁTÓL!!!
karma1
Mar megint oriasi hazugsagon ertek lazart is es orban statisztikai kozmetikusait...
lezerjanko azt szajkozza, hogy "dehat most is annyian 9400-an mentek el a fidesz reszerol szavazni, mint 2014-ben"
IGEN??? AKKor hol van a fidesz MASFELSERES tamogatottsaga, ami allitolag mar 54 % korul mozog? Mert akkor valamelyik egy oriasi hazugsag.

A santa kutya es a hazug ember relacioja meg mindig fonnall, mint jo nepi bolcsesseg...:o))))
karma1
@karma1: volt = voltal, az elso mondatban. Ja , meg vagy is...@peterkelemen:
Yoda69
Gratulalok a demokratikus oldal gyozelmehez. Ugy latszik ebredeznek a magyarok, es rajonnek vegre mi az igazsag.
Aprilis 8-an oda kuldjuk a fideSSt ahova valo: a politika szemetdombjara.

MEG 51 NAP!!!
division
@verőce21: Azt hiszik innentől majd lesz ingyen ebéd minden héten:-))))
division
@karma1: Semmit nem jelent ez a győzelem. Egyébként meg annyira bírom ahogyan szerelmet vallasz ennek a Péter gyereknek folyton, aki egy nagyon okos, művelt ember, csak éppen állandóan le akar lőni mindenkit:-)) Nagy ügy, veszített a Fidesz, és mi van ha netalán veszít áprilisban is országosan? Megmondom, semmi. Akik 20 éve csak a rendszert szidják mert ugye mindenért ők a felelősek azok továbbra is a saját akármijükben fognak fürödni, ahogy fentebb is írtam nem lesz ingyen ebéd.
3dwhite
Mi ez a vezetéknév? Underground clubba jàrogat mixelgetni?
division
@Tavryni őrnagy: Mondhatjuk. Vagy csak a földön járok?
Pálinkás Pál
@karma1: Azért itt más a helyzet...nem indítottak külön jelölteket...erről beszélek hónapok óta,
ápr 8.-án mindenhová 1 jelölt fideszirtás címen!!persze ez csak fikció,köszönve a széthúzó ellenzéknek
Pálinkás Pál
A győzelemnek örülök...de nem látom most itt Shikari nevű mongolidiótánk omlengését szeretett pártjáról,vezéréről...homok került a gépezetbe szekus???
RonaGyuri
Egy jóslat

Mit szól Őfenesége az eseményekhez?

„Kellemes húsvéti ünnepeket!”
karma1
@RonaGyuri: Es holnap be lesz tiltva a Liedl buktareklamja is,... MInt ahogy nem lehetett buktat kapni az uzletben 2016. oktober 3.-an, mert allitolag "elfogyott az alapanyag"...:o))))
szaboria1
Gratulálni lehet mert ez bizonyítja az emberek bizalma igen is meg ingott a Fidesszel szemben. A képviselő testületben biztos lesznek olyanok akik ráébrednek a város érdekeit kell képviselni és nem egy pártot.
dr. prédikátor
Lézerannyitisérszarjankó!!! meg a többi fityfasz seggén lógó szopó seggnyalonc! Rendesen bekaptátok a vastag cumit!!!Szopjatok csak! reggel délbe meg este!!!
Klubtag
@cikicakk55: Gratulálok szűkebb pátriád higgadt, okos, aktív polgárainak, akik példát mutattak az országnak.A neheze most jön...egyetlen ellenszer az új polgármester "magányos" küzdelméhez a minden lehetséges módú nyilvánosság!!! A lakosság megértette, hogy nem presztizs-beruházásokra, hanem a normálisabb élet reményére és megvalósítására van szükség.
Sámannus
Földindulás volt Vásárhelyen ami lemosta a fütyiszt.
Új süti kerül mától az asztalunkra úgy hívjuk, hogy fütyiszbukta. Nyaminyami igen finom .
Állítólag eladó egy vadászkastély a város határában...
Cicamama55
Amikor kb. 2-3 hete az ATV-ben beszélt, higgadt, jó szándékú, őszinte, küzdő emberként ismertem meg. Én úgy éreztem, hasonló személyiségjegyekkel rendelkezhet, mint Karácsony Gergely. A jó cél érdekében képes bármire, s ez a lényeg! Ha bennem, az idegenben pozitív érzelmeket kelt, akkor az őt ismerőkben még inkább! Hajrá!
sokanvagyunk
Gratulálok, kitartást és sikeres munkát kívánok neki - bár a Gittegyletek, a Bélyeggyűjtők, meg a különféle maffiaalakulatok mind sikerüknek kívánják elkönyvelni az ő győzelmét -, nem feledve a tényeket: 10 kormánypárti, 2 MSZP-s és két Jobbikos képviselővel kell együtt dolgoznia függetlenként.
cikicakk55
@verőce tegnap 22'32
Ne áltasd magad! Nagyon jól tudtuk,hogy nem Fideszes. Ha a Fideszre akartunk volna szavazni akkor az évek óta megbecsült rendes és emberséges Hegedűsre szavazunk. Pont azért vesztett a szerencsétlen,mert bár milyen jó ember,de Fideszes. Miért olyan hihetetlen számodra,hogy egy egész városnak elege lett a Fideszből.
verőce21
@cikicakk55: (11:07) Te se áltasd magad! Egy önkormányzati tisztégviselői (Pm.) hely elvesztése/megszerzése nem a világ. Egy kiadós fricska, mindkét félnek!
Így jót nevettünk mindketten és ez már megérte. @Horizont:
Pöpec
@Horizont: Kevéssé tisztelt vitapartnered most nem mondja, hogy libsi-bolsi meg, hogy soha többé hatalmat nekik. Már mindegy neki, sőt, csak egy fricska! Adja ő még lejjebb is!
Aki Én
@verőce21: ...igazából azért nyert, mert fideszesnek nézték...
Ez basszus még tőled is szánalmas.
@division: Az feltűnt, hogy minden fontos szavazáson bukik a fidesz? Veszprém, hmmm?
Mondhattok bármit, az emberek nagy többségének tele a töke veletek hazaáruló hazugokkal.
verőce21
@Aki Én: (21:29) Nincs semmi jelentősége, hogy nyernek itt-ott, annak sem, hogy miért.
("Aranyból is cseppen" - tartja a közmondás!)
Aki Én
@verőce21: Ja, ja... valószínűleg éppen a jelentéktelenség miatt töltötte ott az elmúlt heteket a komplett fidesz vezérkar. Valószínűleg ezért nem is hír a közröhely tévén :):):)
De hát ti nagy demokraták, így értékeltek egy szabad választást :)
Na, a fideszes népszavazás érdektelenség miatt érvénytelen volt..., upsz, hoppácska ::)
verőce21
@Aki Én: A Fidesz csak önmagát verheti meg szavazásokon!

pl. lehetetlen törvényt hoz az érvényes népszavazási részvételre. (vagy egy kiképzett fideszes kitör és ellenjelöltként nyer függetlenként, de NEM az ellenzék embereként! Összekeveritek!)
upsz!
Lepényleső
Na ugye,mindenki nem tojik be,bár meg van fenyegetve.
szep napot
Az Orban es a Fidesz sajnos igy is jol jart. Az aprilisi valasztasokat siman nyerik, de szerencsere mar nem 2/3-dal. Evvel a "vereseggel" osszekapjak a szavazoikat. Azt senki nem gondolja, hogy az osszes ellenzeki part osszefog az egesz orszagban es majd kozosen fuggetlen jeloltek moge beallnak. Az ellenzeki partok parton belul nem tudnak donteni nagyon fontos dontesekrol.
Yoda69
@szep napot: Pont ellenkezoleg. A fideSSnek eddig is megvolt a 2 millios tabora, ezutan is meglesz. A birkatabor marcsak ilyen :)
Viszont ez a gyozelem mozgositja az eddig ketkedoket, hogy meg nincs minden veszve. Szerintem nagy aranyu reszvetel varhato Aprilis 8-an. Talan meg rekord is szuletik. A statisztika azt mutatja ha 55%-osnal nagyobb a reszvetel akkor bukik a fideSS.
A korzetekben a leg eselyesebb jeloltre kell szavazni a fideSS jeloltjevel szemben, es akkor nyert ugyunk van.

MEG 41 NAP!!!
Aki Én
@verőce21: Leszarom a baloldalt. Ki mondta, hogy ők nyertek? A fidesz bukott, de brutálisat. Ha kell az ördöggel is alkut köt a többség, csak ezek takarodjanak a szemétbe.
verőce21
@Aki Én: (12:20) Tégedet pedig valószínűleg mind a két (jobb-bal) oldal lesz@rik, esetleg lesz@rnak! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.