A következő napokban szinte minden megyében havazásra, a nagy erejű széllökések miatt pedig hófúvásokra számíthatnak a közlekedők – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A közleményben azt írták, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján hétfőn dél felől havazás kezdődik, a hóval borított tájakon az akár 45-60 kilométer/órás – a Bodrogközben akár 65 kilométer/óra feletti – északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében okozhat hófúvást. Hétfő délutántól, estétől az ország déli részein a már frissen lehullott havat is hordhatja a szél.

Havazás, széllökés, hófúvás: erre számíthatunk az utakon a következő napokban

Havas autó Nagykanizsán 2018. február 20-án. MTI Fotó: Varga György

Novemberben 760 kilométeren hófogó rácsokat helyezték ki azokra a helyekre, ahol a hófúvások az elmúlt években jelentősek voltak – tudatta a társaság.

Kiemelték, hogy az összes bevethető járművet az utakra rendelik, hogy a hófúvásos szakaszokon 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgozzanak.

Mindezek ellenére a közútkezelő csak a viharos széllökések befejeztével tud eredményesen fellépni, mert a szél folyamatosan visszahordja a burkolatra a letakarított havat – tették hozzá.

A fentiek miatt arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak, és még indulás előtt tájékozódjanak.

A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és az Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, a telefonos elérhetőségek az Útinform és a Közút honlapján találhatók. Az Útinform az alábbi linken kora reggeltől késő estig minden nap háromóránként tesz közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.