A Demokratikus Koalíció (DK) az MSZP után az LMP-vel is meg szeretne egyezni a koordinált egyéni jelöltállításáról – mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a párt elnöke. Gyurcsány Ferenc nem válaszolt egyértelműen igennel vagy nemmel arra a kérdésre, hogy biztosan kizárják-e az együttműködést a Jobbikkal.

A DK az LMP-t is bevonná a koordinált jelöltállításba

A politikus a vasárnapi hódmezővásárhelyi polgármester-választásra hivatkozva azt mondta, a demokratikus ellenzék süket, ha nem hallja, hogy az egyéni körzetekben nincs helye közöttük versengésnek. Az együttműködő demokratikus pártok a Fidesz legerősebb ellenfelei, ezért ha mindenütt csak egy jelöltet indítanak, akkor ők lesznek a legerősebb kihívók – tette hozzá. A pártelnök szavai szerint a DK és az MSZP ezt korán felismerte, amikor döntött az egyéni körzetek elosztásáról, de a megállapodást ki kell szélesíteni. Bejelentette: "nem függetlenül természetesen" a hódmezővásárhelyi eredménytől, megbízta Molnár Csaba ügyvezető alelnököt, hogy kezdeményezzen hivatalos tárgyalást az LMP-vel. A tárgyalások célja, hogy minél több körzetben lépjenek fel közösen a Fidesszel szemben, ezért a DK kész a kölcsönös visszalépésekre – hangsúlyozta.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, az LMP-vel csak úgy lehet megállapodni, hogy abban az MSZP is részt vesz, hiszen a DK és a szocialisták korábban már elosztották egymás között az egyéni körzeteket. Hangsúlyozta, nem szükséges mind a 106 körzetben megállapodniuk az LMP-vel, de 15-20-ban "ajánlatos lenne egy korlátozott együttműködés".

Egy újabb felvetésre azt felelte, a DK nem tud arról, hogy az LMP és az MSZP korábban tárgyalt volna hivatalosan a koordinációról. Az utóbbi időben az LMP, a szocialisták és a DK között is zajlottak informális konzultációk, "hívjuk ezeket elköteleződés nélküli tapogatózásnak" – tette hozzá. Úgy fogalmazott: lényegesen rugalmasabbnak látták az LMP hozzáállását egy, az MSZP-vel és a DK-val "történő együttműködés megfontolását illetően, mint a schifferi időkben".

Ha a többi ellenzéki párt megállapodik a Jobbikkal, akkor "gondolkodni kell" – válaszolt arra, hogy együttműködnének-e Jobbikkal. Hangsúlyozta, hogy a választóik egy része bárkire hajlandó szavazni, ha leválthatják a Fidesz, egy másik részük viszont azt mondja, hogy nem támogatja a Jobbikkal együttműködő pártokat. Ez egy végtelenül nehéz, bonyolult, erkölcsi, politikai dilemma, amit lehet, hogy újra kell gondolni a hódmezővásárhelyi választás után, "de óvnék mindenkit attól, hogy ne értse, vannak bizonyos elvek, amelyekhez meg kell próbálni ragaszkodni a politikában" – mondta.

Gyurcsány Ferenc az újra feltett kérdés után sem válaszolt egyértelműen arra, hogy biztosan kizárják-e az együttműködést a Jobbikkal. Vannak olyan kérdések a magánéletben és a politikában, amelyekre "igennel és nemmel egyszerűen nem lehet válaszolni" – fogalmazott. A DK álláspontja nem változott, sem formális, sem informális módon nem működnek együtt a Jobbikkal, de az, hogy "ez az álláspont megváltozhat-e a jövőben, azt nem tudom" – összegzett.

Az, hogy az LMP megállapodik-e a Jobbikkal az egyéni körzetekről, az a két párt dolga, arra a DK-nak nincs hatása – reagált arra, hogy az LMP hétfőn bejelentette, a Jobbikkal és az MSZP-vel készülnek tárgyalni a koordinációról.

Gyurcsány Ferenc a sajtótájékoztatón ezek mellett azt is elmondta, hogy március 15-én, a fővárosi Fővám téren közösen ünnepelnek az MSZP-Párbeszéddel.

A múlt hét több témáját érintve, a diáktüntetések kapcsán azt mondta, pártjuk támogatja a Független Diákparlament követeléseit.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Igen. Mindenki mindenkivel, aki ellenzéki párt! Csak így lehet! Ha ez megvalósul elmegyek szavazni. Ha nem akkor minden mindegy. Minek az a 200 méter is a szavazóhelyiségig?
Peller Anikó
A jobbikkal is meg kell egyezni Feri, a vásárhelyi győzelem is nekik köszönhető.

Az elempével csak igyekezni kell, de ők helyből idióták, velük nem lehet egyezkedni. Még.

Mindenkivel meg kell egyezni akár az önfeladás árán is, mert ez nem csupán a haza érdeke hanem élet haláél kérdése is.

Másképp nem lehet győzni csak ha mindenki belátja ezt. Az őrjöngő fideszgecik ellen, a külföldi szavazatok mellett, a totális médiafölény ellenére, a 60%-os lejtésű választási törvények ellenére. Csak teljes összefogással lehet nyerni.

Összefogással viszont lehet.
kulabombaafityiszre
Az biztos,ahol én lakom ha egy ellenzéki jelölt a lesz fidesszel szemben a akkor rá fogok szavazni pártállástól függetlenül.
Madácsi Pali
A Jobbik már elzárkózott a további együttműködéstől. Az LMP viszont csak megbontja a már létező koordinációt az MSZP-Párbeszéd és a DK között. Nem méltóak a szavazatokra, hisz nem a választók akaratát akarják megvalósítani. Remélem az MSZP nem dől be, mert akkor nekik sincs a parlamentben a helyük!
Béla333
Elképzelhetetlennek tartom, hogy az én körzetemben akár egy MSZP-sre, akár egy DK-sra szavazzak!
rohács1926
@Béla333: egnap, 18:30
Persze, persze; inkább a fidesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.