Választ kell találni a következő évtizedekben várható afrikai migrációs nyomásra – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzése szerint a klímaváltozás következtében is bekövetkező, tízmilliókat mozgásba hozó afrikai migráció a 21. század egyik fontos kihívása lesz Európa számára is. A kedden közölt elemzés szerint a kutatók többsége egyetért abban, hogy a klímaváltozás közvetve vagy közvetlenül konfliktusok sorát okozza az elkövetkező évtizedekben, emberek tízmillióit – sőt szélsőséges esetben és nagyobb időtávlatban akár egymilliárd embert – kényszerítve lakóhelye elhagyására.

Bakondi György erre reagálva elmondta, hogy egy NATO-elemzés szerint 2020-ig mintegy 60 millió afrikai fog útnak indulni, ami komoly kihívást jelent. Hozzátette, hogy ma is sokan eljutnak Líbiába vagy Marokkóba, majd onnan kísérelnek meg bejutni az Európai Unióba.

A főtanácsadó úgy látta, a fentiek miatt is van nagy jelentősége az ENSZ migrációs politikájának. Úgy fogalmazott, ha meggondolatlanul, a pillanatnyi politikai érdekeknek megfelelő döntést hoznak a világszervezetben, akkor annak nagyon súlyos következményei lesznek Európára nézve.

"Tehát egy olyan időszakban vagyunk, amikor a politikai döntések a jövőt fogják meghatározni, adott esetben nagyon negatívan" – mondta Bakondi György.

A főtanácsadó a Kossuth Rádió 180 perc című keddi műsorában elmondta, a kérdésben a V4-ek közös fellépése biztosított, sőt már a brüsszeli politikusok is megszokták, hogy a négy országgal számolni kell és külön egyeztetni. A kormány felvetései nemcsak a magyar lakosság körében népszerűek, hanem szerte Európában is – jelentette ki.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
A jelenlegi trendeket figyelembe véve minden harmadik afrikai gondolja úgy, hogy majd Európában találja meg boldogulását.
Nessy
Aki tanult történelmet, az tudja, hogy népvándorlás volt, van és lesz.
Mi hogy is kerültünk ide a Kárpát medencébe? A klíma változás, az éhinség, a vízhiány talán még csökkenthető lenne, de ahhoz nem kerítés kell. Ma még pont a legnagyobb klíma szennyezők azok, akik tagadják az egészet, és akik felgyorsítják a folyamatot.
Nessy
@verőce21: Mint ahogy az elmúlt évszázadban sok európai indult útnak Amerikába.
Tőlünk is hány millióan vándoroltak ki a két világháború között, és után?
verőce21
@Nessy: De az 1000 millió és 3 millió között azért érzed a különbséget?
Peller Anikó
@neszi: kurvamód okos vagy nem idióta. Ha tanultál volna történelmet akkor elolvas6tad volna hogy háború mindig volt van lesz.

Nyugodtan kivándorolhatsz Afrikába vagy Arábiába ha annyira szereted őket, ne fogd vissza magad.

Határvédelemről is tanulhattál volna valamit, mondjuk az oviban.
Nessy
@verőce21: A három millió csak tőlünk ment ki. De ettől függetlenűl igazad van! Az elmúlt évszázadban iszonyatos népesség robbanás volt, és lassan a bolygó képtelen lesz ellátni embert, pláne úgy, hogy minden a felső 10 - 20% kezében van.Félő, hogy az utódaink nehéz időszak elé néznek.
Akár János jelenéseit, akár Nostradamust, akár a tudósok figyelmeztetéseit nézzük, ki miben hisz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.