Mentelmi joga miatt megszüntette az ügyészség a több mint 6 milliárdos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, Czeglédy Csabát képviselőjelöltként jogerősen nyilvántartásba vették, ezért az ügyészség döntött a nyomozás felfüggesztésesről, megszüntette a gyanúsított legutóbb március 15-ig meghosszabbított előzetes letartóztatást.

Az 5-20 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel gyanúsított bűnszervezeti vezetőt – az Országgyűlésről szóló jogszabály rendelkezései szerint – mint képviselőjelöltet a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg. A büntetőeljárási törvény előírásai alapján a mentelmi joggal rendelkező személlyel szemben a mentelmi jog fennállásának ideje alatt a büntetőeljárás nem folytatható, vele szemben kényszerintézkedés nem foganatosítható függetlenül attól, hogy vele szemben a nyomozás már megindult, gyanúsítottként hallgatták ki és előzetes letartóztatását rendelték el.

Czeglédy Csaba hivatalosan képviselőjelölt lett, ezért kiengedték az előzetes letartóztatásból

A hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az eljárás mindaddig nem folytatható a képviselőjelöltként nyilvántartásba vett terhelttel szemben, ameddig a mentelmi joga fennáll. A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál. A Csongrád Megyei Főügyészség előterjesztést tett a Legfőbb Ügyészségnél Czeglédy Csaba képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztésének indítványozására – tudatta a csoportvezető ügyész.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló és a Human Operator Zrt.-hez Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló és a Human Operator Zrt.-hez köthető személyek, az azt követő szinten lévő közvetítő cégek, illetőleg a céghálózat alján levő és strómanok által vezetett kilenc iskolaszövetkezet segítségével a diákmunka közvetítés után járó közterhek megfizetését elkerüljék. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK is jogi képviseletét is ellátta több ügyben. A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája legutóbb december 13-án hosszabbította meg három hónappal Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@wagabund: olvasd csak el még egyszer! Nem a vád szerint, hanem a gyanú szerint.

"A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózato"
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
..."Czeglédy Csaba hivatalosan képviselőjelölt lett, ezért kiengedték az előzetes letartóztatásból"...

na kérem...erre varrjunk gombot, ne egy fingra...hat milliárddal tartozik a vád szerint, de most esélye van rá, hogy országgyűlési képviselő legyen...nagy tételben fogadnék, hogy meg is választják...

senkinek nem ég a pofáján a bőr? mert ez szégyen..
human
Kár hogy a mentelmi jogot egyesek kijátszák. Pedig egy nagyon fontos intézmény. Vegyük például az orosz választást. Putyin egyetlen kihívója ellen koncepciós eljárást indítottak és el is ítélték. Így nem indulhat a választáson. Egyértelmű, hogy pusztán azért fogták perbe, hogy ne indulhasson. Na ez ellen találták ki a mentelmi jogot. Ezzel lehet élni és visszaélni.
kereső
@wagabund: olvasd csak el még egyszer! Nem a vád szerint, hanem a gyanú szerint.

"A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózato"
Apatszerek
A két párt meghálálja a milliók párt kaszába való landolását, nem kell ezen rugózni, az igaztalanság... igazságszolgáltatásnak nevezett maffia képződménye... a nagy demokráciába.már csak így működik. Az igazság az embertől független,. pártpolitikai rendszerben működő,... a demokrácia természetes kiszolgálója...
Pálinkás Pál
@wagabund: és a mangalica aki ellopott 3000 milliárdot,az lehet ME??? Furcsa logikád van!!!De egyszer véget ér orbán mentelmi joga is!!! .Ha valamelyik keleti csodaország nem ad neki menedéket,szar dolga lesz!!
vukkocska
A Budai Gyulának meg habzik a szája. :)
lampa laz
Olgánál mesélt..., Czeglédy Csaba kétlábon járó bomba a fidesz számára, ezért vágták előzetesbe. Rengeteg mocskos dolgot tud kormánypárti politikusok gennyes ügyeiről. A másik, h Gyurcsányt elkapják rajta keresztül. Csutirém nem nyugszik, Fecó feje kell neki.
Már a kezébe nyomták szabadulása után az OLAF jelentést is. Csak ne, h történjen vele is valami...
vukkocska
@wagabund: nem a vád szerint, hanem a gyanú szerint. Nem mindegy. A vád alá helyezés egy nyomozás befejezése után van, az ügyészség emel vádat. Vagy nem. Szóval, erre varrjál gombot, ne a szellentésre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.