"Ön szerint nem vagyok magasan képzett?" - kérdezte nyílt levélben egy több mint tíz évet tanult, diplomás ápoló az aneszteziológus társaság elnökétől.

Forrás: Index
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Az, hogy a jól képzett szakápoló kisebb beavatkozásoknál "altathasson", nem ördögtől való. Sok évtizeden át altattak a "szundi babák", csak aztán megszüntették, mondván van elég orvos. Már akkor sem volt, de jól hangzott! Kialakult egy olyan álláspont, hogy csak az orvos csinálhat mindent, a diplomás ápoló, aki mögött van pár évtizedes gyakorlat nem. Pedig, amikor kikerül az egyetemről a doki, pont az öreg nővéreknek kell rájuk figyelni, mert a gyakorlatban szarvas hibát tudnak elkövetni, akaratukon kívűl.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Az, hogy a jól képzett szakápoló kisebb beavatkozásoknál "altathasson", nem ördögtől való. Sok évtizeden át altattak a "szundi babák", csak aztán megszüntették, mondván van elég orvos. Már akkor sem volt, de jól hangzott! Kialakult egy olyan álláspont, hogy csak az orvos csinálhat mindent, a diplomás ápoló, aki mögött van pár évtizedes gyakorlat nem. Pedig, amikor kikerül az egyetemről a doki, pont az öreg nővéreknek kell rájuk figyelni, mert a gyakorlatban szarvas hibát tudnak elkövetni, akaratukon kívűl.
szép új világ
@Shikari: Te elhiszed azt amit írtál? Mer ha igen, akkor már legalább egy ember hisz benne.
Nessy
Az, hogy a kormány propaganda és a tények messze vannak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől, az csak ellenzéki hiszti! Ezzel csak az a probléma, hogy ebbe a hisztibe bele is lehet halni.
Az tény, hogy az egészségügyünk világhírű, tökéletesen működik,csak egy zavaró tényezőt kell kiiktatni belőle: a BETEGET!
nyanya001
A felvételen Bayer Zsolt, a Békemenetek nagy szervezője, magából kikelve ezen a videón épp arról értekezik, hogy az orvosoktól elvenné a diplomát, és szanaszét verné a fejüket és utána csukná mindet börtönbe. Hogy a publicista milyen apropóból, mikor és hol osztotta meg hallgatóságával ezeket a magvas gondolatokat, a videóból nem derül ki. A hír azonban igaz, március 15-re Békemenetet hirdettek Orbán Viktor támogatói.
www.nyugat.hu/tartalom/cikk/_bayer_zsolt_orvosoktol_elvennem_a_diplomat_vernem

Mocskos tróger !
görbetükör
Ezzel most nem értek egyet.
Ha valóban a nem problémás betegről van szó, az egy dolog (bár probléma itt is fennállhat) de ha orvoshiány miatt van az ápolói helyettesítés, az szerintem sorozatos tragédiákhoz vezet.
Az ápolónőnek inkább nem kellene felvállalni ezt a felelősséget. A beteg élete nem függhet attól, hogy valaki elég képzettnek tartja magát, vagy sem.
namihami
Egy húszéve az ágy és orvos mellett dolgozó nővér vagy egy kéthete az egyetem padjait elhagyó ""márorvos"" képességei tűnnek jobbnak?
Nem vitatom az 5 év egyetemen szerzett tudását, de nem lennék biztos abban, hogy pl. egy 20 éves szülésznői gyakorlat vagy egy 20 napja orvossá avatott szülészorvos kezei között érezném a lányomat nagyobb biztonságban.
Eriksson
@nyanya001: Belelapoztam a videó-gyűjteménybe, igen viccesre sikeredett. :)))
Az viszont nem vicces, hogy a vicceseket valakik vérkomolyan veszik. :(((
Nessy
@görbetükör: Az "ápolónő" az általában a betegágy mellett dolgozó szakápolót jelenti.
Viszont ezen a területen is egyre nagyobb a szakosodás.
A műtősnők mellett voltak "altatósok" ( szundi babáknak becézték) akik az anaszteziát tanulták, nem középiskolás fokon. Az "intenzíves" nővér is egy másik terület. A nővérek is egy - egy osztályon dolgozva, annak ismerik minden problémáját. A szülésznő szintén egy külön szakterület.
Az anasztes nővér sem nyitott szívműtétnél altat önállóan. Minden altatott beteg mellett ott a beavatkozást végző orvos, néha nem is egy.
Eriksson
@namihami: Az orvosi diploma önmagában nem sokat ér, ha nincs mögötte tapasztalat, gyakorlat. Viszont a tapasztalat és a gyakorlat, diplomát igénylő munkavégzésre nem jogosít.
Egyszerűen egy szakápoló nem kompetens.
görbetükör
@Nessy: - azért gondolom, ha téged, vagy közvetlen hozzátartozódat műtenék, nyugodtabb lennél, ha altatós orvos lenne, aki az altatást végzi.
Főleg, ha tudod, hogy orvoshiány miatt lesz orvos helyett "szundi baba".
namihami
@Eriksson: Igazad van. Csak talán a 20 év gyakorlat többet ér, mint az 5 év elmélet (némi-NÉMI- gyakorlattal).
Ezért hoztam pl. a szülésznői példát...
Nessy
@görbetükör: Kisebb műtétnél nem kellett mély altatás. De a beavatkozást orvos végezte. A nagy műtétemnél természetesen orvos altatott. Ilyenkor nem is egy orvos áll a műtőasztalnál, hanem team. Ezt a kettőt kell külön választani. Ja, és miután ott dolgoztam a kórházban, minden esetben nyugodt voltam.
Eriksson
@namihami: Persze, hogy többet, de ez így van. Emlékszel, hogy néhány éve kitalálta az Eü. minisztérium vagy ki, hogy vénás injekciót, infúzióbekötést csak orvos végezhet? Na, ez a másik véglet.
görbetükör
@Nessy: orvos hiány miatt manapság a kisebb műtétek is életveszélyesek. Tényleg mindegy, hogy ki altat. Talán sokszor jobb fel sem ébredni, mert a szepszis kínhalál. Úgyhogy én semmikor nem lennék nyugodt.
Nessy
@görbetükör: Ne légy ilyen pesszimista! Ha nem bízol a kezelő orvosodba, akkor keress mást, ha tudsz. A bizalom fél gyógyulás.:-))
görbetükör
@Nessy: - a kezelő orvosomba bízom, de a kórházi körülményekbe nem. És ez nem pesszimizmus. Igen, itt csak fél gyógyulás lehetséges, hogy átkom fogja azokat, akik tehetnek róla!!!
Nessy
@görbetükör: Amen! Ebben igazad van.
simmering73
Ragadjuk meg az üstökénél a problémát. Azért nincsenek aneszteziológusok, mert elmentek külföldre. Nekünk meg jók lesznek az ápolókból avanzsált altatónővérek. Az orvosoknak meg nem kell tartani a műhiba perektől, az olyan ritka, mint a fehér holló.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.