Közös, a visegrádi országokból (V4) hívható adományvonal létrehozását javasolja Magyarország, hogy egy esetleges humanitárius katasztrófa esetén gyorsan segíthessenek egymásnak a tagországok – Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország – polgárai – közölte pénteken Soltész Miklós.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI-nek Varsóból telefonon nyilatkozva elmondta: csütörtökön az adományvonalról is tárgyalt Jacek Sasinnal, a Minisztertanács Állandó Bizottságának elnökével, valamint Krzysztof Kozlowski belügyminisztériumi államtitkárral, és mindketten kedvezően fogadták a magyar kezdeményezést.

Közös V4 adományvonal létrehozását javasolja Magyarország

Soltész Miklós. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hozzátette: korábban Pozsonyban és Prágában is kedvező volt a javaslat fogadtatása. A döntés az adományvonal létrehozásáról egy következő V4-es külügyminiszteri találkozón születhet meg.

Soltész Miklós kifejtette: az adományvonal a segítségnyújtás nagyon gyors és egyszerű formája, amely Magyarországon már bevált, a 2013-as dunai árvíz idején például nagyon sokan segítettek így.

Elmondta: 2004-ben, amikor a Tátrában végzett hatalmas pusztítást a vihar, vagy tavaly, a lengyelországi, emberáldozatot is követelő szélvihar után is sokan szerettek volna segíteni Magyarországról, de nem volt meg a segítségnyújtás gyors, mindenki számára könnyen elérhető lehetősége.

Azt szeretnék, ha a nagyon jó, és egyre erősebb visegrádi együttműködés a politika és a gazdaság mellett az embereknél is megmutatkozna, egyre jobban odafigyelnének egymásra – tette hozzá.

Az adományvonal tervezett hívószáma 1335, a XIV. századi visegrádi királytalálkozó dátuma. Az államtitkár beszélt arról is, hogy középtávon az adományvonallal a V4 országokon kívül is segíthetnek majd.

Beszámolt arról: a lengyel politikusokkal folytatott megbeszélésen szó volt a közel-keleti helyzetről is, és egyetértettek abban, hogy meg kell őrizni a nemzetek kultúráját és Európa kereszténységét, ugyanakkor szükség van a szolidaritásra. Az üldözöttek melletti kiállást pedig akárcsak Magyarország, Lengyelország is úgy akarja kifejezni, hogy helyben segít – tette hozzá Soltész Miklós.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
mi van Viktor már megint mit lopsz el tőlünk, hogy segélyre szorulunk? =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.