Nagy-Britannia az egyik legfontosabb szövetségese Magyarországnak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, miután brit kollégájával tárgyalt.

Szijjártó Péter a közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország szerint "óriási nagy baj" az EU szempontjából a britek kilépése," nagyon sajnáljuk a brit emberek döntését", de kizárólag nekik van joguk dönteni az országuk jövőjéről. Magyarország bár sajnálta, mindig tiszteletben tartotta a britek döntését – emlékeztetett.

Nagy-Britannia az egyik legfontosabb szövetségese Magyarországnak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Boris Johnson brit külügyminiszter érkezik sajtótájékoztatójukra, amelyet megbeszélésük után tartottak a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. március 2-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Hozzátette: mindez az Európai Bizottság kudarca, hiszen a brit kormány világossá tette, mire lenne szükség, hogy maradjanak az unióban, de a bizottság "nem hallotta meg a britek szavát".

Szijjártó Péter úgy látja, a britek kilépése komoly gazdasági veszteség az EU-nak, és komoly politikai veszteség is, mert mindig számíthattunk rá az európai jövőről szóló vitákban, annak az álláspontnak a képviseletében, hogy erős EU csak erős tagállamokra épülhet. A szuverenitás fontosságának hangsúlyozásában mindig számíthattunk Nagy-Britannia támogatására – fűzte hozzá.

Azt mondta, a Brexitről folytatott tárgyalások végén fair megállapodásra van szükség az EU és Nagy-Britannia között. Magyarország álláspontja szerint a lehető legmélyebb és legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodásra van szükség, meg kell maradnia a komoly belbiztonsági együttműködésnek a súlyos európai terrorfenyegetettség miatt, valamint a közös védelem- és biztonságpolitikában is szoros együttműködésnek kell maradnia.

A külügyminiszter megjegyezte: a Nagy-Britanniában élő magyarok jogainak megvédését a magyar kormány prioritásnak tartja.

Kitért rá: Nagy-Britannia a 11. legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta az 5 milliárd eurót, több mint 800 brit cég mintegy 50 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ennek a Kakaskának mindig az a legjobb barát vagy társ, ahol éppen házal.
Persze, ez van, amikor egy hatodosztályú futsalos miniszteri kinevezést kaphat. Nagy rá a ruha, csak feszengeni tud benne.
Nessy
@namihami: Ezt a pár mondatot tudta megjegyezni, ergo mindenhol ezt mondja.
Aztán mire hazaér, rájön, hogy nem úgy van az úgy van, és jön a Soros bérenc, támadja kishazánkat etc.
quadrocopter
Azannyát, pedig a britek emberségesen bánnak a "migrikkel" akkor mi a közös nevező?
tudode
Ez csak amolyan protokoll szöveg:
.
De ha Matolcsynak mindenki rokona, miért NE LEHETNE az is, akiknek ajtót mutattunk, és visszamásztak az ablakon barátja, szövetségese!
.
Kicsi ez a világ!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.