Négy héttel a jelentkezési határidő vége előtt már több mint 17,5 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, közel kétszer annyian, mint 2014-ben.

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján, április 8-án nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak. Négy évvel ezelőtt 97 külképviseleten szavazhatott mintegy 28 ezer választópolgár.

A Nemzeti Választási Iroda szombat reggeli adatai szerint 17 572-en vetették már magukat fel a külképviseleti névjegyzékbe,

2014-ben 37 nappal a választást megelőzően mintegy feleannyian, mindössze 9 ezren voltak a külképviseleti névjegyzékben.

Április 8-án 117 külképviseleten lehet szavazni:

a legtöbben, 2754-en Londonban voksolnának,

Münchenben 1221-en,

Stuttgartban 1044-en,

Berlinben 859-en,

Hágában 782-en,

Brüsszelben 777-en,

Bernben 756-an,

Beregszászon 529-en,

Düsseldorfban 483-an,

Manchesterben 465-en,

Csíkszeredán 443-an,

Dublinban 416-an,

Bécsben pedig 409-en jelezték szavazási szándékukat.

A külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet még négy hétig, március 31-éig lehet benyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda oldalán. Ha a választópolgár igényli, a kitöltésben segítséget nyújtanak a helyi választási információs szolgálatok, illetve a központi választási információs szolgálat, amely a [email protected] e-mail-címen fogad elektronikus leveleket és a 06-1-795-3310-as telefonszámon érhető el munkaidőben.

A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy – nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében – nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat a külképviseleteken, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást.

Címlapkép:  Pixabay

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ők már nem a fidesz mellett fognak kardoskodni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cs.n.
Csíkszereda és Beregszász kissé kilóg a sorból, azok nem a rothadó Nyugaton vannak, hanem itt, a virágzó Keleten. Kérdés, ki megy innen Ukrajnába meg Romániába dolgozni, hacsak nem állami alkalmazott pl. egy külképviseleten.
Desischado
Még több kellene, de ez már valami, hogy kétszer ennyien szavaznak. A határon túliak kivételével, üdvözlöm a szavazók szándékát!
kukac50
A külföldön dolgozó emberek közül egy sem fog a Fideszre szavazni Változást akarnak élhető országot a megélhetéshez elegendő munkabért! persze ez mellet nyugalmat szeretet megértést nem hazudozást gyűlölet keltést akarnak az országban.
peterkelemen
@kukac50: Nagy tévedésben vagy. Sajnos sok olyan magyarral beszéltem a facebookon, aki kint él, de a fideszre fog szavazni.
peterkelemen
SENKI ne szavazhasson külföldről. Az az igazságos. Mit nem lehet ezen megérteni? Kurva egyszerű.
kukac50
@peterkelemen: Nekem meg sok rokonom él kint, azok és ismerőseik nem szavaznak a Fideszre mert itthon esélyük nincs olyan életszínvonalon élni mint pl:Francia országban Angliában vayg Németországban. Londonban a diákok is kapnak pénzt a megélhetésükre, nem kell fizetni a tanulásukért úgy mint Magyarországon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.