Annak ellenére, hogy sokat fáztunk az elmúlt napokban, ez a tél összességében enyhébb volt a szokásosnál, az évszak középhőmérséklete országos átlagban több mint 1,5 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a sokéves átlag, ugyanakkor több mint 20 százalékkal több csapadék is hullott, mint egy szokásos télen.

Olvassa el, ha úgy gondolja, ez a tél kemény volt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek készített elemzéséből. megtudhattuk, az évszak középhőmérséklete 1,63 fok volt, ami mintegy 1,7 fokkal haladja meg az 1981-2010-es sokéves átlagot.

A 2017/18-as tél összességében a 18. legenyhébb az 1901-től vezetett mérésekben. Ennek oka, hogy csak az évszak végére fordult igazán téliesre az időjárás, az első két téli hónap, de különösen a január enyhébb volt a szokásosnál.

A december összességében 2,2 fokkal volt melegebb az átlagosnál, az egész országban a sokévi átlag felett alakult a havi középhőmérséklet. A Tiszántúlon helyenként csaknem 3 fokkal volt melegebb a szokásosnál a december.

A január is rendkívül enyhe volt: az ilyenkor átlagos mínusz 1 fokhoz képest, a hónap középhőmérséklete plusz 2,79 fok volt. Ezzel 1901 óta az idei volt a 6. legmelegebb január, országos átlagban csupán egy napon maradt el a középhőmérséklet az átlagtól.

Január 6-án és 7-én új országos melegrekord született: január 6-án, több helyen is megdőlt az országos melegrekord. A legmelegebbet, 17,4 fokot Babócsán mérték, ami 0,7 fokkal volt magasabb, mint az addigi rekord, amelyet 1975-ben Sopronban mértek. Másnap Mohácson 17,7 fok volt, ami mindössze 0,1 fokkal, de meghaladta a korábbi napi melegrekordot.

Februárban a hónap elején még folytatódott a januári tavasz, a középső hetek átlag körüli hőmérsékleteket hoztak, az utolsó öt napban viszont igen zordra fordult az időjárás. Így a február a hó végi hideghullám következtében hidegebb lett az átlagosnál, mintegy 0,8 fokkal maradt el a havi középhőmérséklet a sokévi átlagtól.

A február 25-28. közötti időszak átlaghőmérséklete mínusz 7,6 fok volt. A minimumok és a nappali maximumértékek is alacsonyabbak voltak az átlagosnál. A szokásos csaknem plusz fokos átlagos maximum helyett országosan mínusz 10,5 fokos értékek jellemezték február utolsó napjait.

Többször dőltek napi országos és budapesti hidegrekordok.

A február végéig a tél legalacsonyabb hőmérséklete mínusz 18 fok volt, amelyet február 26-án mértek Kékestetőn. Az évszak legmagasabb hőmérséklete, plusz 18,8 fok volt, amelyet december 12-én regisztráltak Drávaszabolcson.

A három hónap csapadékösszege 135 milliméter volt, amely az 1981-2010 közötti telek átlagát 22 százalékkal meghaladja. Ugyanakkor megjegyezték, hogy az egyes hónapok jelentősen különböztek egymástól.

A december 1901 óta a 21. legcsapadékosabb volt. Országos átlagban mintegy 40 százalékkal több csapadék hullott a normálnál. A legnagyobb csapadékmennyiséget egy északkelet – délnyugat irányú sávban, a Felső-Tisza vidéken, illetve a Dráva mentén regisztrálták. A havi csapadékösszeg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghaladta a 100 millimétert, ugyanakkor az Ipoly mentén nem érte el a 20 millimétert sem. Ebben a hónapban bár több településen volt havazás, hózápor, összefüggő hóréteg nem alakult ki az ország egészén. A hóréteg havi maximuma Kékestetőn 35 centiméter volt, amelyet december 11-én mértek.

Olvassa el, ha úgy gondolja, ez a tél kemény volt

A csapadékos december után a január szárazabbnak bizonyult, az ország nagy részén 15-20 milliméternyi csapadék hullott. Februárban, a hónap végi havazásoknak köszönhetően főként a Dunántúlon, az alacsonyabban fekvő területein is többfelé meghaladta a hóvastagság a 20 centimétert. Az erős-viharos szél a Dunántúlon sokfelé hófúvást okozott. A hóréteg vastagsága Kékestetőn elérte a 102 centimétert – emelték ki az elemzésben.

A február az előzetes adatok alapján átlag feletti csapadékot hozott, országosan 45 milliméter körüli értékkel, ami mintegy 37 százalékkal múlja felül a normálértéket. Egy nap alatt a legtöbb csapadék (56,4 milliméter) december 15-én, Békésszentandráson hullott december 15-én.

(Index.hu)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Desischado: Egy valamit ne feledjünk el AKKOR MINDENKI MEGTUDTA VENNI A TÉLI TÜZELŐJÉT, nem nagyon lehetett hallani a saját lakásában megfagyott emberekről !!!
Persze tudom ez most téged nem vigasztal, sőt ne is segít rajtad, de az igazsághoz ez is hozzátartozik !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Ez a tél még nem ért véget, és nagyon kemény.
papa.49
31 évvel ezelőtt ezekben napokban hasonló volt az időjárás, akkor egy galván üzemben dolgoztam, és éjszaka nem egyszer volt -25 fok, hó is volt bőven sokszor a Zsiguli volt a hóeke, a csomagtartójában 3 mázsa döglött cementtel, meg téligumival !!!
Fradigege
@papa.49: 1 hetes iskola szünet volt. Baromira élveztem. Úszóedzésre sem tudtam menni. Kényszer nyaralás volt.
cs.n.
Nem volt ez kemény tél, csak az utóbbi pár nap volt olyasmi.
Desischado
@cs.n.: Megnéznélek, mennyire találnád a telet keménynek, ha nem tudnál rendesen, illetve alig fűteni! Sajnos, tapasztalatból beszélek.
papa.49
@Desischado: Egy valamit ne feledjünk el AKKOR MINDENKI MEGTUDTA VENNI A TÉLI TÜZELŐJÉT, nem nagyon lehetett hallani a saját lakásában megfagyott emberekről !!!
Persze tudom ez most téged nem vigasztal, sőt ne is segít rajtad, de az igazsághoz ez is hozzátartozik !!!
papa.49
@Desischado: Voltak akkor is elesett emberek, saját hibából, vagy csak rosszul jártak, de az állam többféle módon segített rajtuk ...
Desischado
@papa.49: Pontosan, Most meg hiába fordultam az önkorihoz is. A fának meg egyre brutálisabb az ára, és semmi kedvezmény nincs rajta.
Főlökött
Most beszéltem a tavasszal, azt mondta, hogy ő lenne a soros, de mindíg megállítják. :)
papa.49
@Desischado: A gáz minősége meg olyan szar, hogy a kazán állandóan leáll ,,fűtőérték,, hibára, vajon miért is !!!
Desischado
@papa.49: Na, mit gondolsz miért? Mert agyon hígítják, fűtőértéke semmi.
papa.49
@Desischado: Pontosan, egy adalék mindennap feltesz egy 2 literes fazékban vizet forralni a nejem, a bojlerből kiengedett 60 fokos vízből általában 10 perc múlva forr fel ... Ezekből az adatokból kikövetkeztethető a gáz ,,fűtőértéke,, ami kb. 7-9 ezer lehet a 14 ezer helyett ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.