A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája hétfőn harminc napra elrendelte Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Előzetesbe került Czeglédy Csaba – ezt mondta az ítélet után
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Szanka Ferenc elmondta, hogy a bíróság osztotta az ügyészi álláspontot, amely szerint a gyanúsított esetében fennáll a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye.

A bíróság megállapította azt is, hogy jogszerűen vették őrizetbe a gyanúsítottat pénteken – közölte a csoportvezető ügyész.

Hankó Faragó Miklós, Czeglédy Csaba ügyvédje a döntés után újságíróknak elmondta, fellebbeznek a nyomozási bíró döntése ellen. A védő álláspontja szerint Czeglédy Csaba mentelmi jogát egy újabb bűncselekmény, gazdasági csalás gyanúja ügyében nem függesztette fel a Nemzeti Választási Bizottság, mivel azzal addig meg sem gyanúsították ügyfelét.

Czeglédy Csaba a tárgyalóteremből kijövet azt mondta,

a "jogállamiság megcsúfolása, ami történt".

A csaknem háromórás nyomozási bírói ülést a bíróság folyosóján végigvárta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Molnár Csaba, a párt európai parlamenti képviselője, valamint Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége is.

Az ügyről nagyvonalakban

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló és a Human Operator Zrt.-hez köthető személyek, az azt követő szinten lévő közvetítő cégek, illetőleg a céghálózat alján levő és strómanok által vezetett kilenc iskolaszövetkezet segítségével a diákmunka közvetítés után járó közterhek megfizetését elkerüljék. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

A Csongrád Megyei Főügyészség január 26-án újabb nyomozásra jelölte ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád Megyei Vizsgálati Osztályát. Az eljárásban újabb bűncselekmény az öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett gazdasági csalás bűntettének megalapozott gyanúja merült fel.

A politikust független képviselő-jelöltként csütörtökön délután vették jogerősen nyilvántartásba a Vas megyei 1-es számú választókerületben. Ezért az ügyészség döntött a nyomozás felfüggesztésesről, megszüntette a gyanúsított előzetes letartóztatást. Miután a legfőbb ügyész indítványára – mely az újabb bűncselekményre is kiterjedt – a Nemzeti Választási Bizottság jogerősen felfüggesztette az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogát az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Madácsi Pali
Orbánisztán birósága a törvényesség látszatát is messzire kerüli.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Orbánnak már nincs más választása. Mint a tudatlan birkái, menekül előre. Hogy a veszte felé-e, az majd kiderül. Én remélem, hogy látom még őt vezetőszáron..
kereső
@quadrocopter: Miért is emlegettem a TASZ-t,és Schiffer-t?Vonatkozatssunk el attól,hogy egy politikusról van szó az ügyben,és hogy Ő a jogsértés elszenvedője.Tudom,hogy nem tehetnének semmit?-pedig dehogynem!Felemelhetnék a hangjukat a nyilvánvaló ellen,mint "jogvédők"! Vagy már ez is oldalfüggő lett? A jogsértés,még az "új" ügyre való tekintettel is fennáll, mintahogy azt Dr Sándor Zsuzsa birónő nagyon közérthetően,és világosan levezette.
Jogot sértett az NVB,az ügyészség, a biróság!A "jogvédők" meg hallgatnak.
Na ezt hiányolom én.
Lehet,hogy március 15-én elő kell venni azt a 12 pontot?-és követelni kell a jog előtti egyenlőséget?,meg a sajtószabadságot?
Majd milyen szépen fog Orbán szónokolni 1848 dicsőségéről/ a migráncsozás,meg sorosozás árnyékában,/, mi meg közben hányhatunk folyamatosan.
A jogsértést elszenvedő, meg -jogtalan előzetes miatt-kérhet kártéritést!-mondod:Akármennyit is itélnek meg valakinek,nem fogja őt kárpótolni a szabadsága elvételéért.
kereső
Hankó Faragó Miklós azt mondta: az új gyanúsítás alapja egy évekkel ezelőtti polgári peres ügy, amelynek végrehajtása rendben zajlik, az iratokból pedig az derül ki, hogy ha volt gazdasági csalás az ügyben, akkor az Czeglédy cége sérelmére történt.
kukac50
Czeglédy egy politikai fogoly! Demokráciában 2018-ban lehetséges ez?

37 városban dolgozott az Elios csapat, Orbán Viktor veje. Hány polgármester,polgármester helyettes vagy közjegyző vagy képviselő bizottsági tag van letartóztatva ?
A rendőrség már nem hivatkozhat arra,hogy nincs feljelentés mert az Olaf már megtette Októberben!
Polt Péter a lámpaügyben is legye4n ilyen gyors mint a Czeglédy ügyben!
Nekem az a sanda gyanúm,hogy valamelyik Fideszesnek tetszik a vállalkozása és szeretnék megszerezni! Nagy pénzek forogtak ott hiszen minden hónapban 4500 embernek fizettek munkabért.
CsipkeRózsa
@Shikari: Nem jöttek bele a szocik, Orbán küldi őket oda alattvalói által. Jogtalanul!
evacica
Ez mutatja, hogy hová süllyedt ez az ország és kormánya ! Az ember mindig azt hiszi, hogy már lejjebb nem mehet, de Orbán bizonyítja, hogy még mindég van lejjebb! Hogy lehet egy vezető ennyire piti és kis stílű?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.