A Fidesz arra kéri az ügyészséget, hogy adjon tanúvédelmet "a Czeglédy-Gyurcsány-ügy" tanúinak – közölte Budai Gyula, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, az elmúlt napokban Gyurcsány Ferenc és a baloldal teljesen összezárt Czeglédy Csaba, "a Gyurcsány-párt és az MSZP titkos pénztárnoka" mellett.

Szabadlábra helyezése után az ügyvéd elsőként a korábbi miniszterelnökkel egyeztetett

- tette hozzá.

Budai Gyula úgy fogalmazott, Gyurcsány Ferenc és az MSZP teljes védelmet ad egy köztörvényes bűnözőnek, egy "durva adócsalónak". Ebből is látszik, hogy a korábbi kormányfő és a baloldal "legmagasabb politikai szinten jóváhagyott korrupciós ügyéről" van szó – jelentette ki.

Azok, akik tudhatnak róla, valójában mi folyt a bűnszervezetben, hová tűnhettek az ellopott milliárdok, valószínűleg nem mernek beszélni és vallomást tenni, hiszen azt láthatják, hogy Gyurcsány Ferenc és az MSZP falaz Czeglédy Csabának. Ezért a Fidesz azt kéri az ügyészségtől, adjon tanúvédelmet ezeknek az embereknek

- nyomatékosította a képviselő.

A Fidesz arra kéri az ügyészséget, hogy adjon tanúvédelmet "a Czeglédy-Gyurcsány-ügy" tanúinak

Czeglédy Csaba várakozik az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A szakértő szerint Czeglédy Csaba ügye nem egyedi

Czeglédy Csaba ügye nem egyedi, az elmúlt tíz évből számos olyan példát lehet hozni, amikor rendeltetésellenesen gyakorolták a képviselőjelöltek a mentelmi jog intézményét, így a jogalkotónak érdemes lenne felülvizsgálni azt

- mondta az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth rádió 180 perc című műsorában kedden.

Szánthó Miklós jelezte:

a mentelmi jog a képviselők védelmén keresztül biztosítja a parlament zavartalan működését, azonban a rendszerváltáskor kialakult jogi hagyomány kiterjesztette a mentelmi jogot a képviselőjelöltekre is.

A mentelmi jog egyrészt a képviselő szólásszabadságát, másrészt a büntetőeljárások alóli feltételes mentességét biztosítja mandátuma alatt – mondta az igazgató. Ebből következik, hogy a mentességek arra az időszakra vonatkoznak, amikor már fennáll a képviselői mandátum vagy képviselő-jelöltség státusza – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: Czeglédy Csaba esetében ez fordítva történt, mivel ellene előbb indítottak büntetőeljárást, minthogy jelölték volna.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló és a Human Operator Zrt.-hez köthető személyek, az azt követő szinten lévő közvetítő cégek, illetőleg a céghálózat alján levő és strómanok által vezetett kilenc iskolaszövetkezet segítségével a diákmunka közvetítés után járó közterhek megfizetését elkerüljék. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

A Csongrád Megyei Főügyészség január 26-án újabb nyomozásra jelölte ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád Megyei Vizsgálati Osztályát. Az eljárásban újabb bűncselekmény az öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett gazdasági csalás bűntettének megalapozott gyanúja merült fel.

A politikust független képviselő-jelöltként csütörtökön délután vették jogerősen nyilvántartásba a Vas megyei 1-es számú választókerületben. Ezért az ügyészség döntött a nyomozás felfüggesztésesről, megszüntette a gyanúsított előzetes letartóztatást. Miután a legfőbb ügyész indítványára – mely az újabb bűncselekményre is kiterjedt – a Nemzeti Választási Bizottság jogerősen felfüggesztette az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogát az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el. Péntek este ismét őrizetbe vették, és indítványozták előzetes letartóztatását; a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája hétfőn harminc napra elrendelte az előzetes letartóztatást.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Gurcsány is megszólalt

Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását hétfőn délután rendelte el ismét a Szegedi Járásbíróság. 

A bíróság osztotta az ügyészi álláspontot, amely szerint a gyanúsított esetében fennáll a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye.

A bíróság megállapította azt is, hogy jogszerűen vették őrizetbe a gyanúsítottat pénteken – közölte a csoportvezető ügyész.

Hankó Faragó Miklós, Czeglédy Csaba ügyvédje a döntés után újságíróknak elmondta, fellebbeznek a nyomozási bíró döntése ellen. A védő álláspontja szerint Czeglédy Csaba mentelmi jogát egy újabb bűncselekmény, gazdasági csalás gyanúja ügyében nem függesztette fel a Nemzeti Választási Bizottság, mivel azzal addig meg sem gyanúsították ügyfelét.

Czeglédy Csaba a tárgyalóteremből kijövet azt mondta, a „jogállamiság megcsúfolása, ami történt”.

A csaknem háromórás nyomozási bírói ülést a bíróság folyosóján végigvárta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Molnár Csaba, a párt európai parlamenti képviselője, valamint Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége is.

A Fidesz arra kéri az ügyészséget, hogy adjon tanúvédelmet "a Czeglédy-Gyurcsány-ügy" tanúinak

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke várakozik a Szegedi Járásbíróság folyosóján, ahol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre 2018. március 3-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Gyurcsány Ferenc még a tárgyalás előtt azt mondta:

a kormánypártok és a hozzájuk közel álló médiumok a legelső perctől kezdve azt a hamis, megalapozatlan és hazug látszatot kívánják kelteni, hogy Czeglédy Csabának köze van a demokratikus ellenzéki pártok finanszírozásához, sőt, még tiltott pártfinanszírozás is szóba került.

Az atv.hu cikke szerint Gyurcsány Ferenc azt mondta: gyáva a miniszterelnök.

Azt tudom neki mondani, hogy személyemben emberére talált. Amikor arra próbálják meg rávenni Czeglédy Csabát, hogy hamisan tanúskodjon ellenem, akkor nyilvánvalóan azon túl, hogy gazemberek, bűncselekményt követnek el

– tette hozzá a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc szerint mindez nem marad következmények nélkül, amelyek jogállamiak és jogszerűek lesznek majd

- írta meg az atv.hu.

A Fidesz szerint Czeglédy az MSZP és a DK közös titkos pénztárnoka

Az MSZP és a DK közös titkos pénztárnokának nevezte a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csabát Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc hétfőn is rohant Czeglédy Csabához. 

Czeglédy Csaba a Gyurcsány-párt és az MSZP közös titkos pénztárnoka. Teljesen egyértelmű, hogy ezért védelmezik őt, ezért tesznek meg mindent, hogy kikerüljön az előzetesből, és hogy mentesüljön a felelősségre vonás alól az ellene indult büntetőeljárásban

- mondta hétfőn Budai Gyula. Szerinte ezért gyűjtöttek neki ajánlásokat is és akarták a mentelmi jog mögé bújtatva kihozni az előzetes letartóztatásból.

Forrás: MTI, ATV

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
budigyula! te mi az anyád picsáját kavarsz???!!! remélem rágalmazásért és becsületsértésért megszívatnak, úgy hogy a szaros gatyádat is leperlik rólad!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
Nem halkan kérdezem, kijaza fityesz, meg fityesz frakció, akik bárkit megvádolhatnak, következmények nélkül hazudhatnak?!
terlasz
Ez az ember a gátlástalan silányságával válhatott Orbán öklévé!
quadrocopter
Tudja valaki, hogy a horda milyen jogcímen "kéri" az ügyészslget, amikor semmilyen minőségben nem vesz részt a büntető eljárásban?
A hatályos Be.-ben nincs ilyen lehetőség, csak azé'...
Eladott Ország
@quadrocopter: A fidesz az állampárt jogán nem kéri, utasítja a hatalmi ágakat. A többpárti demokrácia megszűnt létezni.
kukac50
A Fidesz tanúvédelmet kérjen a Tiborc ügyben Farkas Flórián, Simicskó és az Olaf által feltárt 42 csalási lopási jogtalan eljárás ügyében!
Yoda69
@terlasz: Ez orban okle? Akkor a fuhrer nem tette volna kieso helyre a listan.
Bar ugyis mindegy, mert orban is megy a levesbe Aprilis 8.-an

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.