Trócsányi László igazságügyi miniszter részt vett az európai uniós Bel- és Igazságügyi Tanács pénteki brüsszeli ülésén, illetve ehhez kapcsolódóan a terrorizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen, amelyet a 2004-es madridi robbantásos merénylet óta minden évben megrendeznek.

A miniszter az ülést követően az MTI-nek azt mondta, a megemlékezésen elhangzott, hogy küzdeni kell a radikalizáció minden formája, különösen a Nyugat-Európában a börtönökben terjedő szélsőséges eszmék ellen.

Trócsányi László részt vett az uniós Bel- és Igazságügyi Tanács brüsszeli ülésén

Trócsányi László igazságügyi miniszter (b) és Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke a Sulyok Dezső kisgazdapárti politikus emlékére rendezett konferencián az Országház Delegációs termében 2018. február 26-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Ma Európa veszélyeknek van kitéve, ezért fontos, hogy a tagállamok és az unió közösen küzdenek azok ellen, akik a kontinensünk biztonságát fenyegetik – közölte, hozzátéve: az áldozatok támogatására is kiemelt hangsúlyt kell fektetni, ideértve a közvetett áldozatokat is, ezek a cselekmények ugyanis a társadalom egészét traumatizálhatják.

Trócsányi László kitért arra: az Igazságügyi Minisztérium évek óta kiemelten kezeli az áldozatvédelem kérdését, amelynek keretében az elmúlt évben élére állt az Áldozati Jogok Európai Hálózata működtetésére irányuló kezdeményezésnek. A hálózat 2018. január 1-je óta budapesti székhellyel működik, munkaprogramjában a terrorizmus áldozatainak támogatása kiemelt helyen szerepel – ismertette a miniszter.

Mint elmondta, az igazságügyi tanács ülésén a miniszterek vitát folytattak a házassági ügyekkel és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokkal kapcsolatos joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló rendelet egyik meghatározó aspektusáról, a központi hatóságok közötti együttműködésről.

Kiemelte: Magyarország teljes mértékben egyetért azzal, hogy a rendelet céljainak eléréséhez elengedhetetlen a kompetens, gyorsan intézkedő központi hatóságok közötti együttműködés, ehhez megfelelő pénzügyi és humán erőforrások kellenek, mindezt azonban a szubszidiaritás elvével összhangban kell szabályozni.

Magyarország támogatásával egyetértés született a készpénz-helyettesítő fizetési eszközökkel összefüggő csalás és hamisítás elleni küzdelemről szóló irányelvjavaslat szövegéről, a jogalkotási folyamat következő állomásaként megkezdődnek a tárgyalások az Európai Parlamenttel – közölte Trócsányi László.

Elmondta még, hogy a bankkártyákra és virtuális fizetési eszközökre is vonatkozó új szabályozást a technika fejlődésének gyors üteme és egy semleges, könnyen alkalmazható szabályozás igénye indokolja.

Tájékoztatása szerint a miniszterek mindezek mellett eszmecserét folytattak az elektronikus bizonyítékokhoz való hozzáférésről is, ugyanis évek óta fennáll az igény a vonatkozó uniós szintű szabályozás létrehozására.

Az Európai Ügyészség (EPPO) létrehozásával kapcsolatban a bizottság az EPPO felállítása érdekében szükséges lépésekről adott tájékoztatást, ez a tervek szerint 2020 novemberében valósulhat meg.

Az egyéb napirendi pontok keretében a bizottság tájékoztatást adott a jogellenes online gyűlöletbeszéd elleni fellépéssel kapcsolatos fejleményekről – számolt be az igazságügyi miniszter.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Gazságügyi vén szaros csicska!
Mi van az uniós ügyészséggel, temetőbogár?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.