Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje bejelentette árnyékkormányát, amelyben egyelőre egyetlen politikus sem kapott helyet.

Árnyékkormányt jelentett be vasárnap Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. 

Karácsony a sajtótájékoztatón az Index cikke szerint arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc év után az "embereket szolgáló" kormányt kell állítani az "embereket szolgává tevő" kormány helyett. (Az eseményen az MSZP vezetői is részt vettek a lap szerint.)

Karácsony bejelentette az árnyékkormányát – nincs köztük politikus

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az árnyékkormány a leendő kormány mintegy felét teszi ki, Karácsony ezt azzal magyarázta, hogy koalíciós kormányt akar létrehozni a demokratikus pártok mindegyikével.

Karácsony bejelentette az árnyékkormányát – nincs köztük politikus

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A most bemutatott miniszteri poszt-várományosok a következőek:

Komáromi Zoltán, háziorvos – egészségügyi miniszter

Daróczi Gábor, oktatási szakértő, a Romaversitas Alapítvány volt igazgatója – oktatási miniszter

Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke – szociális miniszter

Mellár Tamás, a KSH egykori elnöke – pénzügyminiszter

Andor László, volt EU-biztos – gazdasági és foglalkoztatáspolitikai miniszter

Ámon Ada, Energiaklub egykori vezetője – környezetvédelmi miniszter

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere – önkormányzati miniszter

Önálló egészségügyi minisztérium kell

Karácsony az egészségügyről elmondta, az a legproblémásabb terület jelenleg, ezért is kell különálló minisztérium, amely képes a terület önálló érdekeit képviselni. Komáromi Zoltán (aki amúgy nemrég lépett ki az Együttből) a társadalombiztosítást új alapokra kívánja helyezni, emellett a területen dolgozók anyagi megbecsülését hangoztatta.

Lelkiismereti szabadság kell az oktatásban

Daróczi Gábor az Index cikke szerint arról beszélt, a tömérdek feladat közül a legfontosabb a lelkiismereti szabadság az oktatásban, vagyis hogy ne kerüljön azért "bajba" egy tanár, vagy diák, mert más véleménye van. Az MTI tudósítása szerint az oktatásra a GDP 6 százalékát kellene költeni Daróczi szerint, aki ingyenes első diplomát is beígért, valamint azt, hogy a Diákhitel 2-t fizetők adójóváírással visszakapják az eddig befizetett részeket. A romák oktatására szóló ösztöndíjprogramokra évente egy kisebb stadion árát költené. 

Rendezni kell a nyugdíjakat

Hegyesiné Orsós Éva arról nyilatkozott, hogy a 100 ezer forint alatti nyugdíjak kérdését rendezni kell, de a legkevesebbet kapókat külön is segíteni kell. 

Emellett  a"gyerekszegénység mérséklése, a családi pótlék emelése, illetve a szociális terület munkatársainak szakmai, pénzügyi megerősítése" még fontos feladat a cikk szerint.

Átlátható költségvetés kell

Mellár Tamás független képviselő-jelölt arról beszélt a cikk szerint, hogy a legfontosabb feladat a költségvetés átláthatóságának megteremtése.

Ehhez Mellár szerint újra ősszel kell elfogadni a költségvetéseket, el kell törölni, hogy kormányrendeletekben lehessen óriási összegeket átcsoportosítani, és az MNB pénzszórását is meg kell akadályozni.

Egyszerűsíteni kell az adórendszert, ma 60-féle adónem van, és progresszív adórendszert kellene bevezetni. Az oktatásra és egészségügyre többet kell költeni állami szinten – vázolta fel Mellár Tamás.

Új Munka törvénykönyvével kell kezdeni, nemi egyenlőség kell a bérezésnél

Andor László arról beszélt, mindent egy új Munka törvénykönyve kidolgozásával kell kezdeni, amibe a munkavállalói és munkáltatói oldalt is bevonják. A nemzeti foglalkoztatási szolgálatot is korszerűsítené, ami így továbbképzéseket is adhatna. Egyenlő munkáért pedig egyenlő bért adnának a munkavállalóknak, nemre való tekintet nélkül. A közmunkások bérszintjét is a minimálbérig hozná föl.

Paks II. felülvizsgálatával kezdenének

Ámon Ada Paks II. felülvizsgálatával kezdené az új környezetvédelmi tárca munkáját, mint elmondta az Index cikke szerint, "felfüggesztjük, felülvizsgáljuk és megszüntetjük a Paks 2 beruházást". Az energiatermelést Európában már bevált modern alapokra helyezné, a klímavédelmet kiemelten kezelné, és a zöldhatóságot megerősítené.

Hangsúlyos szerepet kell adni az önkormányzatoknak, ezért lenne külön minisztérium

Wittinghoff Tamás arról beszélt, hogy ma már nem érezhető, hogy a rendszerváltozással az egyének s települések visszakapták az önrendelkezésüket, az iskolák elvétele is ezt mutatja. 

(Index, MTI)

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Ez a kormány nagyon gyorsan lépjen ki az árnyékból,legkésőbb április 9-én, mert nagy szüksége van az országnak a szakértelmére, a társadalommal és a többi parlamenti párttal való konstruktív együttműködési készségére, a szociális érzékenységére.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.