Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje bejelentette árnyékkormányát, amelyben egyelőre egyetlen politikus sem kapott helyet.

Árnyékkormányt jelentett be vasárnap Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. 

Karácsony a sajtótájékoztatón az Index cikke szerint arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc év után az "embereket szolgáló" kormányt kell állítani az "embereket szolgává tevő" kormány helyett. (Az eseményen az MSZP vezetői is részt vettek a lap szerint.)

Karácsony bejelentette az árnyékkormányát – nincs köztük politikus

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az árnyékkormány a leendő kormány mintegy felét teszi ki, Karácsony ezt azzal magyarázta, hogy koalíciós kormányt akar létrehozni a demokratikus pártok mindegyikével.

Karácsony bejelentette az árnyékkormányát – nincs köztük politikus

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A most bemutatott miniszteri poszt-várományosok a következőek:

Komáromi Zoltán, háziorvos – egészségügyi miniszter

Daróczi Gábor, oktatási szakértő, a Romaversitas Alapítvány volt igazgatója – oktatási miniszter

Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke – szociális miniszter

Mellár Tamás, a KSH egykori elnöke – pénzügyminiszter

Andor László, volt EU-biztos – gazdasági és foglalkoztatáspolitikai miniszter

Ámon Ada, Energiaklub egykori vezetője – környezetvédelmi miniszter

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere – önkormányzati miniszter

Önálló egészségügyi minisztérium kell

Karácsony az egészségügyről elmondta, az a legproblémásabb terület jelenleg, ezért is kell különálló minisztérium, amely képes a terület önálló érdekeit képviselni. Komáromi Zoltán (aki amúgy nemrég lépett ki az Együttből) a társadalombiztosítást új alapokra kívánja helyezni, emellett a területen dolgozók anyagi megbecsülését hangoztatta.

Lelkiismereti szabadság kell az oktatásban

Daróczi Gábor az Index cikke szerint arról beszélt, a tömérdek feladat közül a legfontosabb a lelkiismereti szabadság az oktatásban, vagyis hogy ne kerüljön azért "bajba" egy tanár, vagy diák, mert más véleménye van. Az MTI tudósítása szerint az oktatásra a GDP 6 százalékát kellene költeni Daróczi szerint, aki ingyenes első diplomát is beígért, valamint azt, hogy a Diákhitel 2-t fizetők adójóváírással visszakapják az eddig befizetett részeket. A romák oktatására szóló ösztöndíjprogramokra évente egy kisebb stadion árát költené. 

Rendezni kell a nyugdíjakat

Hegyesiné Orsós Éva arról nyilatkozott, hogy a 100 ezer forint alatti nyugdíjak kérdését rendezni kell, de a legkevesebbet kapókat külön is segíteni kell. 

Emellett  a"gyerekszegénység mérséklése, a családi pótlék emelése, illetve a szociális terület munkatársainak szakmai, pénzügyi megerősítése" még fontos feladat a cikk szerint.

Átlátható költségvetés kell

Mellár Tamás független képviselő-jelölt arról beszélt a cikk szerint, hogy a legfontosabb feladat a költségvetés átláthatóságának megteremtése.

Ehhez Mellár szerint újra ősszel kell elfogadni a költségvetéseket, el kell törölni, hogy kormányrendeletekben lehessen óriási összegeket átcsoportosítani, és az MNB pénzszórását is meg kell akadályozni.

Egyszerűsíteni kell az adórendszert, ma 60-féle adónem van, és progresszív adórendszert kellene bevezetni. Az oktatásra és egészségügyre többet kell költeni állami szinten – vázolta fel Mellár Tamás.

Új Munka törvénykönyvével kell kezdeni, nemi egyenlőség kell a bérezésnél

Andor László arról beszélt, mindent egy új Munka törvénykönyve kidolgozásával kell kezdeni, amibe a munkavállalói és munkáltatói oldalt is bevonják. A nemzeti foglalkoztatási szolgálatot is korszerűsítené, ami így továbbképzéseket is adhatna. Egyenlő munkáért pedig egyenlő bért adnának a munkavállalóknak, nemre való tekintet nélkül. A közmunkások bérszintjét is a minimálbérig hozná föl.

Paks II. felülvizsgálatával kezdenének

Ámon Ada Paks II. felülvizsgálatával kezdené az új környezetvédelmi tárca munkáját, mint elmondta az Index cikke szerint, "felfüggesztjük, felülvizsgáljuk és megszüntetjük a Paks 2 beruházást". Az energiatermelést Európában már bevált modern alapokra helyezné, a klímavédelmet kiemelten kezelné, és a zöldhatóságot megerősítené.

Hangsúlyos szerepet kell adni az önkormányzatoknak, ezért lenne külön minisztérium

Wittinghoff Tamás arról beszélt, hogy ma már nem érezhető, hogy a rendszerváltozással az egyének s települések visszakapták az önrendelkezésüket, az iskolák elvétele is ezt mutatja. 

(Index, MTI)

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Ez a kormány nagyon gyorsan lépjen ki az árnyékból,legkésőbb április 9-én, mert nagy szüksége van az országnak a szakértelmére, a társadalommal és a többi parlamenti párttal való konstruktív együttműködési készségére, a szociális érzékenységére.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...hát persze hogy most mindent megigérnek...
mackoka46
Végre miniszter foglalkozik az egészségünkkel.
verőce21
Mostmár csak be kellene kerülnie a Parlamentbe a maszopnak!
Commenter
Ez a kormány nagyon gyorsan lépjen ki az árnyékból,legkésőbb április 9-én, mert nagy szüksége van az országnak a szakértelmére, a társadalommal és a többi parlamenti párttal való konstruktív együttműködési készségére, a szociális érzékenységére.
tudode
Úgy legyen!
.
Bajnai Gordon "is" szakértő kormánnyal oldott megl a VILÁGVÁLSÁG kezelését, sőt még Orbán is üzent külföldről a Bajnai kormánynak, elismerve válságkezelő munkáját:
.
privatbankar.hu/migracio/orban_megint_kulfoldon_dicserte_a_bajnai-kormanyt-231457
.
De az óta ALKOTMÁNYOS PUCCSOT hajtott végre 2011-ben, amely miatt szinte minden szinten UTOLSÓK KÖZÖTT kullogunk.
.
2014-ben ZSÁKBA SZARKÁT vettünk a LAZA "FOLYTATJUK"-kal, és legalább NÉGYEZER MILLIÁRDOT vont ki kézen, közön a KÖZJÓ SZOLGÁLATÁBÓL, megrövidítve a NÉPFELSÉGET!
.
Karácsony árnyékkormányának számolnia kell azzal, ha mégis NYERŐK "lennének" ott lihegne a PATÁS ÖRDÖG, és az ördögfiókái a nyakunkban, mint ahogy azt az Antall kormánytól tette, napjainkig, mintha SAJÁT ELLENZÉKÜK LENNÉNEK!
Eladott Ország
Ez normális körülmények között nem lenne hírérték. Nem normális körülmények között viszont évtizedes háborúban állunk/élünk: úgynevezett jobboldali, konzervatív emberek gyűlölik ellenségként az úgynevezett baloldali, liberális embereket (és viszont) azért, mert ez a mesterséges csatazaj biztosítja a Fidesz számára a politikai túlélést. Annak evidenciája, hogy egy igaz hazafinak semmi köze nem lehet, sőt: kutya kötelessége gyűlölni és levadászni más politikai szimpátiákkal bíró honfitársát, mert az nem magyar és árulja a hazát. Az a földhözragadt téveszme, hogy semmi más nem számít, csak legyen kit gyűlölni és ki ellen megvédeni a nemzeti nyomort. Ebben a mesterséges háborús zajban már tegnap is késő volt példát mutatni, de még mindig nem késő meghaladni a szekértábor-logikát. Ki kell állni minden lehetséges fórumon és el kell mondani, hogy a politikai lövészárkok egyik, vagy másik oldalán állni nem jelent életbiztosítást. Ott, ahol a kormány háborút vív az ország egyik fele ellen, ott a másik fele sem érezheti biztonságban magát. Hogy háborúban nem lehet építkezni, csak rombolni, hogy békét kell kötni egymással, mert mindenkinek csak egy élete van. Akkor is, ha konzervatív, akkor is ha liberális. Hogy konzervatívnak lenni nem jelent felsőbbrendűséget, és fordítva.
kereső
@Eladott Ország: és ezt a "háborút " az ellenzékii pártok is sziveskedjenek befejezni! A mi érdekünkben.Vagy győzünk mi mindnyájan,vagy megyünk a levesbe!mindnyájan.Az,hogy "néhányan" beülhetnek a parlamentbe ellenzéket játszani, az ország szempontjából nem opció! Azon már rég túl vagyunk.
JAJMÁR
Hú, ez a kép... futurisztikus !
És mozdul.. nagggyon jó!

A jelöltek személyével is ki vagyok békülve :)
JAJMÁR
A Karácsony Gergely kimondottan aranyos a rövid zakóujjal. Csak kevés a nő.
cs.n.
A Fidesz pedig roppant értelmes és konstruktív módon reagált erre, miszerint Soros György. Pedig azt is mondhatták volna, hogy Kellemes Húsvétot, de nem. Soros György tényálladék van.
Pálinkás Pál
Nos..ez egy sajtónak ,népnek felállt kamukormány...Tételezzük fel hogy megnyerik a választást..szerintetek melyik koalíciós partner adná áldását erre??? Röhejes úgy ahogy van ,Ezzel a felállással karácsony 10 percig nem lenne ME..és lehetne kiírni az új választásokat...lehet ezzel eljátszogatni...de előadni mint komoly tervet baromi nevetséges...És a magyar ember inkább ismert nevekre vevő...lehet én vagyok tájékozatlan ,de pl Ámon Ada nevét itt láttam először...Kicsit utánanézve...látom a hölgy eléggé zöldpárti...ez sem feltétlen előny itthon..hisz itthon abban merül ki a környezetvédelem hogy szivatják az öregebb autók tulajait!!Szóval...ezzel az "árnyékkormánnyal" lehet játszadozni,de realítása a nullával egyenlő!!
kereső
@Pegero: igen,ezt látjuk a fidesznél is teljesen a maga pőreségében.
1bitang
@tudode: " ... ZSÁKBA SZARKÁT ... " Nem kell becézni a SZART!
kereső
@Pegero: a fidesz tele van/sőt csak azokkal/ megélhetési politikusokkal.Igy aztán nem igen lehet szemrehányást tenni ugyanezért az ellenoldalra.
Peller Anikó
"koalíciós kormányt akar létrehozni a demokratikus pártok mindegyikével."

Nna, mostmár csak győzni kellene. De édes, drága Karácsonyi Benőke, a választások előtt is meg kell ezt tenni, összefogni, szinkronizálni, visszalépegetni, megdumálni a jobbikot és az ellempét, a dékát, minden mozdítható erőt és akkor el fognak menni a szavazók választani.

Máskülönben egymás ellen harcoltok csak minta donki hóte és a fidesz csak röhög.

Ti meg mehettek az árnyékszékbe.
nyanya001
Remélhetőleg április 8-án Magyarországon karácsony lesz, rá egy hétre, húsvét után :P
1bitang
Az, hogy kik lennének a (virtuális) kormánytagok, lényegtelen. Az " emútnyócév" anyagi és erkölcsi pusztítását csak hosszú évek keserves munkájával lehet -úgy-ahogy- kompenzálni. Ebbe nem egy tisztségviselő fog belerokkanni vagy belebukni (hacsak nem politikai Einstein). Sajnos,, erre a társadalom sincs felkészülve. A kevés bites állampolgárok csodavárása nem fog teljesülni. Nem csodálkoznék, ha a következő években rendszeres lenne a politikai szereplők folytonos cserélődése. Ez -önmagában- nem baj. Csak előre vigyen mindent.
Ezért fogok szavazni akár Jobbik(os)ra is, mert rá (is) fog hullani a csalódottak átka. A lényeg, hogy a jelenlegi "uralkodó osztály" végleg a történelem szemétdombjára -és börtönbe- kerüljön.
kereső
@Pegero: nem vagyok narancssárga .Irigy meg főképp nem.Te az ellnre mondtad a megélhetésit,én meg a fideszre.Egál.És "hót"nyugodt vagyok.
1bitang
@Pegero: Hááát, a jelenlegiek köpönyegforgatásáról, jelleméről, sunyiságáról olyan könyvet lehetne írni, amit senki nem olvasna el a terjedelme miatt.
Qqberci
Ámon Ada helyett jobban el tudnám képzelni Ürge-Vorsatz Diánát...
justhpeter
Az azért érdekelne, hány párt támogatásával alakult ki ez a névsor ? Hol a tömeges garancia az árnyékkormány mögött ?
Pálinkás Pál
@Pegero: A legnagyobb köpönyegforgató a te sz@ros ducéd!!!Vonánál egyetértünk,az a fhürered fiatalabb kiadása!!! de Fletóval mi a bajod???
wagabund
ha nyernek, akkor a koalíciós partnerek úgyis beleköpnek a levesbe..ha nem, akkor meg a most bemutatott "árnyékminiszterek" egy életen át mesélhetik a vasárnapi ebédnél, hogy gyerekek...miniszter is voltam...dehát a nép ugye..
Pálinkás Pál
@Pegero: Nem látom itt a tényeket!!! A magyar történelemben nem tudsz a fidesznél kártékonyabb alakulatot mutatni...
Hellcat
@Shikari: Az, hogy egyikük munkásságát sem ismered az téged minősít és nem őket. :D
Hellcat
@Shikari: Hát nem tudom te mit hallottál pl Budaörsről de én csak jót...nagyon jót...vagy ez a hír már nem ért el Romániába? :D Viszont figyi én nem akarok itt vitatkozni nem kell agresszívnak lenni nem a hülyeséghez való hodo akarom elvenni...felőlem annyira vagy hülye amennyire akarsz. :)
Hellcat
@Shikari: Persze ezt terjesztette róla a fidesz miután nem sikerült sokadszorra sem "bevenniük" Budaörsöt...te meg felzabáltad a kormánypropagandát mint tyuk a taknyot. A "tény" szótól meg annyira távol állnak a bejegyzéseid amennyire csak távol állhat. Ne erőlködj nagyon mert a végén beszarsz...tudom nagy rajtatok most a nyomás...üt vág titeket a fidesz gondolom, hogy kommenteljetek bőszen mert süllyed a hajó. Szar lehet :D
Hellcat
@Shikari: Hát majd meglátjuk. Minden esetre addig is jó seggnyalást! :)
evacica
@Hellcat:Az ilyen agy mosott narancsködben élő Shikari félékkel felesleges vitázni! Ész érve nincs, ha a főnök a pirosra azt mondja hogy fekete, ha látja is hogy piros ő akkor is azt fogja szajkózni amit a főnök mond!
evacica
Gratulálok Karácsony Gergelynek, most ez a legjobb megoldás! Pártoktól független jó szakgárdából álló kormányra van szüksége az országnak! Csak így tovább a győzelemért, nincs lehetetlen csak akarni kell és összefogni!!!
Hellcat
@Shikari: @durbincs: Ne haragudjatok de nem értem mit beszéltek...a sügér még mindig nem tud magyarul...csikari ha kiveszed a fejed orbán valagából akkor talán megértem mit hablatyolsz. :) Nem akarok én nektek rosszat csak ha már magyar oldalra kommunikáltok akkor törekedjetek a magyar használatára. Mindenkinek könnyebb lesz. Köszi! További szép napot :)
Hellcat
@evacica: Nézd milyen szépen egymásra találtak itt feljebb :) csikari még le is írta..."Sz@rnak sz@r mellett a helye!"...könnyekig hatódtam :D
Hellcat
@Shikari: Beszoptad buzi, CSAK magyar állampolgárságom van. :D Szar lehet ennyire hülyének lenni.
Hellcat
@Shikari: Vádaskodni a te illibsi fajtád szokott. És libsi sem vagyok ez sem nyert :D:D:D Bújj vissza a cigánykirály meleg ánuszába, akkor nem kell szembesülnöd a tényekkel. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.