Már a líbiai fővárosban, Tripoliban is kérhetik a magyar választópolgárok, hogy ott szavazhassanak az április 8-ai magyarországi országgyűlési választáson. Ezzel 118-ra nőtt a külképviseleti szavazásra lehetőséget biztosító helyszínek száma.

Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, akik a választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, az ország külképviseletein voksolhatnak, ehhez március 31-én 16 óráig kell a magyarországi lakóhelyük szerinti jegyzőtől kérniük felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Eddig 117 külképviselet közül választhattak a szavazók, de mostantól már a Tripoliba szóló kérelmeket is elfogadják, ezzel 118-ra nőtt a külképviseleti szavazásra lehetőséget biztosító helyszínek száma. 2014-ben 97 külképviseleten lehetett szavazni, és 28 161-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben.

Az áprilisi választásra eddig 28 ezer választópolgárt vettek fel a külképviseleti névjegyzékbe a választási irodák, továbbra is London a legnépszerűbb, ott már 4719-en vannak, de népszerű München (2289) és Stuttgart (1778) is.

A külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet március 31-ig lehet benyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország külképviseletein, személyesen szavazhatnak. A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy – nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében – nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat a külképviseleteken, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a www.valasztas.huoldalon lehet tájékozódni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Jáj a migráns aki a fityeszre szavaz jöhet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.