Magyarországon a nők 90 százalékának van gyereke vagy szeretne gyermeket, ezért a nők támogatásának fontos eszköze a családpolitika – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán az MTI-nek.

Novák Katalin New Yorkból üzent – az államtitkár szerint sokan "irigykedve" tekintenek a magyar családpolitikára és a magyar nők helyzetére

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Novák Katalin azután nyilatkozott telefonon New Yorkból, hogy felszólalt az ENSZ Nők Helyzetét Vizsgáló Bizottságának 62. ülésén. Az ENSZ minden évben nőnap környékén rendezi meg a tanácskozást, amely a világszervezet egyik legnagyobb rendezvénye, mivel azon nemcsak a tagállamok szakpolitikusai, hanem a nők helyzetével foglalkozó civil szervezetek is képviseltetik magukat.

Az államtitkár úgy fogalmazott, sokan "irigykedve" tekintenek a magyar családpolitikára és a magyar nők helyzetére, ami nemzetközi összehasonlításban nagyon jónak mondható.

Példaként említette az egyenlő hozzáférést az oktatáshoz, valamint azt, hogy már több nő szerez diplomát, mint férfi.

A magyar eredményeket és jó gyakorlatokat ismertető beszédében kiemelte, Magyarországon a nők 90 százalékának van gyereke vagy szeretne gyermeket, ezért a nők támogatásának fontos eszköze a családpolitika.

A kormány arra törekszik, hogy megadja a nőknek a választás szabadságát: akár három évig is otthon maradhatnak szülés után a gyerekükkel, de vissza is térhetnek a munkaerőpiacra, közben pedig nem esnek el az állami családtámogatásoktól sem.

Novák Katalin szólt arról, hogy a női foglalkoztatottság 62 százalékon áll, de kihívást jelent még a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele. Éppen ezt segítik majd az országszerte megnyíló család- és karrierpontok, amelyek a helyben való rugalmas foglalkoztatást támogatják, összehozzák a munkaadói és -vállalói oldalt, átképzéseket szerveznek, segítenek önéletrajzot írni vagy felkészülni egy állásinterjúra – tette hozzá.

Az államtitkár beszédében megemlítette a Nők 40 programot is, amelynek köszönhetően már 220 ezer nő tudott negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonulni.

A bizottság visszatérő témái között szerepel a kora gyermekkori intervenció, valamint a kapcsolati erőszak problémája. Utóbbi szinte minden országban gondot jelent és sehol sem teljesen megoldott – fűzte hozzá Novák Katalin.

Közölte, a bizottság ülése alatt a tagállamok kísérőrendezvényeket is szerveznek, amelyeken egy-egy "szeletét" mutatják be a nőket támogató intézkedéseiknek, illetve a nők által felmutatott eredményeknek. Magyarország idén a bölcsődei rendszerét, valamint – igazodva a tanácskozás egyik kiemelt témájához, amely a vidéki nők helyzete – tehetséges vidéki magyar nők sikertörténetét is bemutatta – ismertette az államtitkár.

Forrás: MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Kik azok a "sokak", akik irigykedve tekintenek a magyar nők helyzetére, kiket kérdezett meg erről?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
Gondolom Lédy? osztani kell az észt aztán reggel felébredve sorra jönnek a csontvázak a rendszerből ugye, ja és sikeresen lecsőkkenmt az el- kivándorlás na ébredhetnének máshol is, sokan régi ruhákkal, cipőkkel, ped palackkal fütenek, ez a szint lesz lejjebb is???
csipetke
Ez a nő egy Mars-lakó,de hogy nincs tisztában a valósággal,az biztos.A legtöbb nő egy gyereket vállal,most elég sokan vannak már,akik egyet sem.Ha otthonmarad a gyerekkel,egy fizetés kiesik, a legtöbb pár hitelt törleszt,így nagyon meg kell húzni a nadrágszíjat,hogy megéljenek,a gyerek sokba kerül manapság.Nem mindenki olyan szerencsés,mint sajátlábon álló Récsöl.Így szépen lassan kihal a magyar,mert még a két szülő se pótlódik..
nezelodo
Nagyon tájékozatlan lehetett a hallgatóság, vagy illemtudó, hogy nem röhögtek kórusban.
Pálinkás Pál
@CsipkeRózsa: Talán valami fekete hajléktalan társaságot...mert én még nem hallottam amerikait irigykedni ránk,pedig ismerek néhányat!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.