Magyarországon a nők 90 százalékának van gyereke vagy szeretne gyermeket, ezért a nők támogatásának fontos eszköze a családpolitika – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán az MTI-nek.

Novák Katalin New Yorkból üzent – az államtitkár szerint sokan "irigykedve" tekintenek a magyar családpolitikára és a magyar nők helyzetére

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Novák Katalin azután nyilatkozott telefonon New Yorkból, hogy felszólalt az ENSZ Nők Helyzetét Vizsgáló Bizottságának 62. ülésén. Az ENSZ minden évben nőnap környékén rendezi meg a tanácskozást, amely a világszervezet egyik legnagyobb rendezvénye, mivel azon nemcsak a tagállamok szakpolitikusai, hanem a nők helyzetével foglalkozó civil szervezetek is képviseltetik magukat.

Az államtitkár úgy fogalmazott, sokan "irigykedve" tekintenek a magyar családpolitikára és a magyar nők helyzetére, ami nemzetközi összehasonlításban nagyon jónak mondható.

Példaként említette az egyenlő hozzáférést az oktatáshoz, valamint azt, hogy már több nő szerez diplomát, mint férfi.

A magyar eredményeket és jó gyakorlatokat ismertető beszédében kiemelte, Magyarországon a nők 90 százalékának van gyereke vagy szeretne gyermeket, ezért a nők támogatásának fontos eszköze a családpolitika.

A kormány arra törekszik, hogy megadja a nőknek a választás szabadságát: akár három évig is otthon maradhatnak szülés után a gyerekükkel, de vissza is térhetnek a munkaerőpiacra, közben pedig nem esnek el az állami családtámogatásoktól sem.

Novák Katalin szólt arról, hogy a női foglalkoztatottság 62 százalékon áll, de kihívást jelent még a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele. Éppen ezt segítik majd az országszerte megnyíló család- és karrierpontok, amelyek a helyben való rugalmas foglalkoztatást támogatják, összehozzák a munkaadói és -vállalói oldalt, átképzéseket szerveznek, segítenek önéletrajzot írni vagy felkészülni egy állásinterjúra – tette hozzá.

Az államtitkár beszédében megemlítette a Nők 40 programot is, amelynek köszönhetően már 220 ezer nő tudott negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonulni.

A bizottság visszatérő témái között szerepel a kora gyermekkori intervenció, valamint a kapcsolati erőszak problémája. Utóbbi szinte minden országban gondot jelent és sehol sem teljesen megoldott – fűzte hozzá Novák Katalin.

Közölte, a bizottság ülése alatt a tagállamok kísérőrendezvényeket is szerveznek, amelyeken egy-egy "szeletét" mutatják be a nőket támogató intézkedéseiknek, illetve a nők által felmutatott eredményeknek. Magyarország idén a bölcsődei rendszerét, valamint – igazodva a tanácskozás egyik kiemelt témájához, amely a vidéki nők helyzete – tehetséges vidéki magyar nők sikertörténetét is bemutatta – ismertette az államtitkár.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Hülye picha halvány gőze sincs a való világról.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
Gondolom Lédy? osztani kell az észt aztán reggel felébredve sorra jönnek a csontvázak a rendszerből ugye, ja és sikeresen lecsőkkenmt az el- kivándorlás na ébredhetnének máshol is, sokan régi ruhákkal, cipőkkel, ped palackkal fütenek, ez a szint lesz lejjebb is???
csipetke
Ez a nő egy Mars-lakó,de hogy nincs tisztában a valósággal,az biztos.A legtöbb nő egy gyereket vállal,most elég sokan vannak már,akik egyet sem.Ha otthonmarad a gyerekkel,egy fizetés kiesik, a legtöbb pár hitelt törleszt,így nagyon meg kell húzni a nadrágszíjat,hogy megéljenek,a gyerek sokba kerül manapság.Nem mindenki olyan szerencsés,mint sajátlábon álló Récsöl.Így szépen lassan kihal a magyar,mert még a két szülő se pótlódik..
nezelodo
Nagyon tájékozatlan lehetett a hallgatóság, vagy illemtudó, hogy nem röhögtek kórusban.
Pálinkás Pál
@CsipkeRózsa: Talán valami fekete hajléktalan társaságot...mert én még nem hallottam amerikait irigykedni ránk,pedig ismerek néhányat!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél