Március 15. örökre szólóan nemzeti önbecsülésünk és a haza legjobb tudásunk szerinti szolgálatának ünnepe – mondta a Parlamentben elmondott ünnepi beszédében Áder János köztársasági elnök csütörtökön, a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrendek átadása előtt.

Az államfő úgy fogalmazott: 1848. március 15. világossá tette: a magyarok nem akarják kiengedni kezükből a saját sorsuk feletti döntés jogát.

A forradalom első évfordulóján, 1849-ben, a honvédő háború közepette csak keveseknek jutott ideje az ünneplésre; március 15. hősei különböző posztokon, de mind a haza ügyét szolgálták

- emlékeztetett.

Pedig a százhetven esztendővel ezelőtti forradalom – ahogy Kossuth fogalmazott: – "lármájából" a magyarok igazságot kereső, szabadságban reménykedő hangja hallatszott fel az égre – fűzte hozzá.

Áder János elmondása szerint ekkor bebizonyosodott, hogy a magyarok ragaszkodnak szabadságjogaikhoz, a nemzeti függetlenséghez, a haladás szelleméhez, és hajlandók áldozatot hozni érte. Ha kell vitákban, ha kell, heves ütközetekben, de – miként az áprilisi törvények kimondták – "jogban és érdekben" egyesítve.

"Ezért nem tudta kikezdeni 1848-49-et sem az idő, sem az elhallgatás, sem a történelemhamisítás, sem a kisajátítás. Az elmúlt 170 év politikai csörtéi során el-eltévedő pengék sem tudtak sebet ejteni rajta" – fogalmazott.

Áder: március 15. nemzeti önbecsülésünk és a haza szolgálatának ünnepe

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Parlament kupolacsarnokában 2018. március 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A köztársasági elnök hangsúlyozta: március 15. örökre szólóan nemzeti önbecsülésünk és a haza legjobb tudásunk szerinti szolgálatának ünnepe. Ezért vált hagyománnyá és ezért köszöntik ezen a napon mindazokat, akik a legjobb tudásukkal szolgálnak – méltatta a kitüntetetteket.

Mint hozzátette, a nemzeti ünnep alkalmából díjazott művészeket, tudósokat, közéleti személyiségeket ma is a tenni akarás, a haladás eszménye sarkallja egyre jobb és jobb teljesítményre.

Ők azok, "akik művészetükkel örök érvényű értékeket képviselnek, hűek nemzeti hagyományainkhoz, s egy zavaros eszméktől terhelt világban is meg tudják mutatni, mi a katarzis. Akik tudományos munkájukkal, kutatásaikkal egyszerre a jelent és a jövőt is szolgálják. Azokat, akik szorgalmukkal, fáradhatatlanságukkal, elkötelezettségükkel mindannyiunknak példát mutatnak" – emelte ki az államfő.

Áder János a kitüntetettekhez fordulva köszönetet mondott, amiért tehetségükkel, szorgalmukkal, hűségükkel, józanságukkal, áldozatukkal, türelmükkel példát mutatnak és ezzel másokat is jobb teljesítményre sarkallnak.

Áder János Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke társaságában adta át a díjakat.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Igen, feltétlenül az lenne, ha valaki már megint nem rondított volna bele. Kollégiumi szobatársad tett róla hogy ma is lesilányítsa egy roppant veszélyes, hordószónok fizetett magán-ünnepévé, (k)áder " megbeszélés vagyok" (ld. az angol beszólását) jános!
Pálinkás Pál
Jankó..ez nem hangzik jól egy becstelen ember szájából!!!
Commenter
Igen, feltétlenül az lenne, ha valaki már megint nem rondított volna bele. Kollégiumi szobatársad tett róla hogy ma is lesilányítsa egy roppant veszélyes, hordószónok fizetett magán-ünnepévé, (k)áder " megbeszélés vagyok" (ld. az angol beszólását) jános!
wpym
Ok, ok káder koma, csak ez a fene nagy ünneplés ne lenne munkaszüneti nap, főleg ne hosszú hétvége.
quadrocopter
"Áder: március 15. nemzeti önbecsülésünk és a haza szolgálatának ünnepe"

Így van! Márpedig a hazát üres zsebbel elég nehéz szolgálni, miközben egyesekből ömlik a lopott közpénz! Csak nem ez az önbecsülés, Bajszos Szar?
nyanya001
Igen, miközben Orbán bosszúért liheg ha nyernek április 8. után.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.