Az 1848-49-es magyar szabadságharcnak nyújtott lengyel segítség máig eleven tanúsága a két egymással szolidáris nemzet barátságának – áll abban az üdvözlő táviratban, amelyet Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Áder János köztársasági elnöknek küldött. Hasonló üdvözlő táviratot küldött Orbán Viktor kormányfőnek Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is. .

A PAP hírügynökség által idézett levélben Duda jókívánságait fogalmazta meg, és rokonszenvéről biztosította a magyar nemzetet és személyesen Áder Jánost is.

Rámutatott a lengyel-magyar barátság "hosszú és dicsőséges" hagyományára, mely "része a közös európai történelemnek", és mely Európa számára kivételes példáját jelenti a két baráti nemzet közötti szolidáris kapcsolatoknak.

A 170 évvel ezelőtti események e kapcsolatok "eleven példájaként maradtak emlékezetünkben"- írta a lengyel államfő, utalva a magyar szabadságharcnak nyújtott lengyel segítségre.

Meggyőződését fejezte ki, hogy e különös kapcsolatok hangsúlyozására alkalmat adnak a március 24-én Veszprémben megrendezésre kerülő magyar-lengyel barátság napi ünnepségek is.

Az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett ünnepi üdvözlő táviratáról tájékoztatott Twitter közösségi honlapján Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a lengyel-magyar testvériség a közös szabadságszereteten alapszik. "A magyar nemzet nem egyszer bizonyította nagyságát, Európa okkal lehet hálás neki" – fogalmazott.

Március 15- üdvözlő táviratában a lengyel szenátusi elnök, Stanislaw Karczewski Twitter közösségi honlapján azt a kívánságát fejezte ki, hogy a magyarok "a következő évtizedekben továbbra is Európa számára példaértékű társadalmat alkossanak".

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.