Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i beszédében egy újabb határt lépett át azzal, hogy politikai és jogi szankciókkal fenyegette meg a változást akaró embereket – mondta az MSZP-Párbeszéd kormányfőjelöltje pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely kifejtette, a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásból tudható, hogy a változást akarók vannak többségben, a Fidesz pedig egy "szervezett kisebbség, amely nemcsak az adófizetők pénzét lopja el, hanem a nemzeti büszkeségünket is ki akarja sajátítani, egy olyan politikát képvisel, amilyet csak diktátorok szoktak".

Karácsony Gergely reagált: Orbán Viktor megfenyegette a változást akaró embereket

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Talpra magyar! közös ellenzéki (MSZP, PM, DK, Liberálisok, Együtt), az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából rendezett megmozduláson Budapesten a Fővám téren 2018. március 15-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

"Azt mondta Orbán Viktor, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van. Pontosan tudjuk, kik mondták ezeket a mondatokat" – fogalmazott az ellenzéki politikus, majd aláhúzta, "csak diktátorok fenyegetik az ellenzéket politikai és jogi szankciókkal".

"Csak Erdogan és Putyin mond ilyeneket manapság, pont azok a vezetők, akikkel olyan bájosan szokott csevegni a miniszterelnök" – fűzte hozzá.

Karácsony Gergely súlyos stratégiai hibának nevezte, hogy szerinte Orbán Viktor Brüsszelbe háborúzni jár, Törökországba, Oroszországba és Kínába pedig baráti látogatásokra.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt kérte, ne hagyják magukat megfélemlíteni azok, akiknek fontos, hogy igazságos és szabad országban éljenek. Nekik azt ajánlotta, tanuljanak a hódmezővásárhelyi polgároktól, akiket szerinte szintén meg akartak félemlíteni, de ezzel csak azt érték el, hogy még többen mentek el szavazni.

Kiemelte, a változást akarók többségben vannak és mindenkorra véget vethetnek annak a politikának, amely kiátkozza és megfenyegeti azokat, akik nem Orbán Viktor hívei.

"Egy közös hazát szeretnénk Magyarországból, ahol fel sem vetődhet, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök saját magát fosztja meg attól a lehetőségtől, hogy mindannyiunk miniszterelnöke legyen" – fogalmazott, hozzátéve, Orbán Viktor csütörtökön "egyértelművé tette, hogy nem is kíván mindannyiunk közös miniszterelnöke lenni". "Éppen ezért alkalmatlan arra, hogy vezesse ezt az országot" – mondta.

Karácsony Gergely szerint április 8. után egy olyan Magyarországot építenének, ahol a hatalom a népet szolgálja a félelem- és gyűlöletkeltés, valamint a korrupció helyett.

"Ez egy elképesztő nagy baromság" – válaszolta az ellenzéki politikus a Fidesz azon állítására, hogy migránsokat telepítenének üres lakásokba. A kormány saját alkalmatlanságáról próbálja elterelni a figyelmet ezzel a "képtelen váddal" – mondta, majd megjegyezte, Zuglóban ők vették ki a lakásrendeletből a félreérthető mondatokat.

Az ellenzéki választási együttműködésről szóló kérdésre válaszolva beszélt arról is, a Jobbik nem gondolja komolyan a kormányváltást, ha nem ül le velük egy tárgyalóasztalhoz.

Kijelentette, "ezer baja" van a Jobbik politikájával mégis kész velük tárgyalni, mivel minden párt mögött választók vannak, akiket tisztelnek.

"Én a Jobbikot nem szeretem, azt hiszem, ez egy kölcsönös érzés, (...) az országomat viszont szeretem annyira, hogy ha a választópolgároknak az az akarata, hogy legyen tárgyalás, együttműködés az ellenzéki oldalon, akkor ezt nekünk létre kell hozni" – fogalmazott, majd megjegyezte, a "magyar választópolgárok nagyon jelentős része gondolja azt, hogy igenis az ördöggel is szövetkezni kell a Fidesszel szemben, én azt gondolom, hogy nekünk ezt meg kell tennünk".

Újabb kérdésekre megerősítette, akár ellentételezés nélkül is készek lemondani választókerületekről az LMP javára, hogy világossá tegyék, valóban együttműködni akarnak. Arra kérte az LMP-t, hogy az együttműködés kialakításában ne várjanak a Jobbikra, mert ők nem akarnak jönni.

Karácsony Gergely válaszaiban szólt arról is, ő számít Orbán Viktor első számú kihívójának a baloldalon, ezért szerinte vagy a jelenlegi kormányfő, vagy ő alakít majd kormányt.

Az MSZP-Párbeszéd kormányfőjelöltje ismételten illegitimnek és igazságtalannak nevezte a hatályos alaptörvényt, amelyet a választópolgárok akaratával kíván eltörölni.

(MTI)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A tegnapi napon végleg kiderült, amennyiben a Fidesz-KDNP ismét megnyeri a választásokat, úgy búcsút mondhatunk a szabad választásoknak, a demokráciának és az Európai Uniónak. Orbán Viktor egy esetleges győzelmet követően el fogja tiporni az ellenzéket, annak minden egyes támogatójával együtt. Nem tűri meg a konkurenciát, sem azt, hogy valaki ellen nyernie kelljen. Orbán Viktornak elege van abból, hogy még vannak olyanok, akik nem elégednek meg vele és kormányával, így azok eltiprásáról döntött. Nyílt lapokkal játszik, amit tegnapi beszéde pontosan megmutatott. Amennyiben nem lesz kormányváltás április 8-án, a Jóisten kegyelmezzen nekünk. Ha eddig azt hittük egy európaiatlan, elnyomott országban éltünk, akkor gondoljuk ezt át újra. Ami április 8-a után fog következni, arra a mi generációnk nincs felkészülve, és az sem biztos, hogy a korábbiak fel lennének. Visszatérhetnek azok az idők, amikor luxus volt átlépni az országhatárt. Ha elveszik szabadságunkat, nem marad már semmi számunkra. Április 8-án valóban nem az elkövetkezendő 4 év sorsáról döntünk, hanem gyermekeink és unokáink, az ország jövőjének sorsáról. Ne várjunk addig, hogy újra megtapasztaljuk milyen is diktatúrában élni, milyen is az, amikor vallásunk, pártállásunk vagy épp nemi identitásunk miatt bélyegeznek meg. Szabadság, vagy diktatúra: ez lesz a tét.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
@durbincs: Matyar még nem menni?
Gatyaturkesz volt ma?
Tucc beszélni a szádba tömött "minivirsliktől"?
Van már nemzethy óvszer a fejeden?
Ha meghúzzák fejeden lefelé a bőrt, akkor elköpöd magad?
quadrocopter
@durbincs: Matyar még nem menni?
Gatyaturkesz volt ma?
Tucc beszélni a szádba tömött "minivirsliktől"?
Van már nemzethy óvszer a fejeden?
Ha meghúzzák fejeden lefelé a bőrt, akkor elköpöd magad?
karma1
@quadrocopter: Ha mar valaki el akarja venni az orszagunkat, az senki mas nem lehet, mint putyin. Neki kellenek gyarmatok, foleg, ha azok minel kozelebb vannak Brusszelhez, a fejlett nyugathoz.
Ha mar erkolcsileg nem tud hozzajuk kozeledni, legalabb foldrajzilag akar...
Fogja meg veroce szegyellni azt, amit ideirt, de arrol mar nem lesznek hireink, mert majd megjelenik az oldalon, mint "uj hajnal" vagy "demokraciat mindenkinek" nickname alatt...
Ugy fogja levedleni ezt a troll figurajat, mint kigyo a boret...:o))
karma1
@durbincs: en nem beszel roman? Mi az hogy krogyazik? Mas bajod ma mar nincs? Elhuznal a redvasba?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.