Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) országszerte esőre, ónos esőre, erős szélre, havazásra, hófúvásra figyelmeztet.

Szinte az ország egész területén jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani, a várható mennyiség általában 15-25 milliméter lesz, északnyugaton 5-15 milliméter, a Dunántúl déli felén viszont 25-40 milliméternyi csapadék is lehullhat.

A sok eső miatt Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében másodfokú, míg a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Visszatér a tél: több megyére is figyelmeztetést adtak ki

Mivel délutántól észak, északkelet felől egyre nagyobb területen lehet hóesés,

a havazás veszélye miatt Budapestre és Pest, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Erős hófúvásokra kell számítani az Északi-középhegységben, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, éjszakától néhol a Nyugat-Dunántúlon is. Ezeken a részeken viharos, óránként 60-80 kilométeres széllel is számolni kell, az Alföldön is előfordulhatnak helyenként 70 kilométer körüli széllökések.

A hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, a fővárosra, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A késő délutáni, esti óráktól a délkeleti megyékben

az eső ónos és fagyott esőbe mehet át, ezért ónos eső miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másodfokú, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet szombat

délelőtt általában plusz 1-8 Celsius-fok között, délkeleten 9-10 fok körül valószínű. A déli órákban már csökkenni kezd a hőmérséklet. Késő estére 0 és mínusz 6 fok közé hűl le a levegő.

Cikk- és címlapkép: 

(MTI)