Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje vasárnap árnyékkormányának tagjaival és szakértőkkel tárgyalt egy antikorrupciós ügyészség felállításának lehetőségéről.

Karácsony Gergely a budapesti találkozót követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, korábban ismertetett tíz miniszterelnök-jelölti vállalása közül az első volt a közpénzből szerzett "fideszes magánvagyon" jogállami úton történő visszaszerzése a tiszta közélet megteremtése érdekében.

Az MSZP-Párbeszéd ennek érdekében létrehozna egy antikorrupciós ügyészséget, illetve támogatná az európai antikorrupciós ügyészséghez csatlakozást – emelte ki, majd hozzátette, olyan antikorrupciós szabályokra van szükség, amelyek mindenkor garanciát jelentenek a korrupcióval szemben.

Karácsony Gergely így képzeli el a korrupcióellenes ügyészség működését

Karácsony Gergely elmondta, tanácsadó testületének tagját, Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsmant kérte fel az antikorrupciós ügyészségről szóló javaslat részleteinek kidolgozására, kormányra kerülésük esetén pedig őt is javasolná az intézmény élére.

Kaltenbach Jenő kifejtette, becslések szerint a korrupció miatt évente 500 milliárd forint kár éri az államit, ami időarányosan az uniós támogatások felének felel meg.

Így nem mehetnek tovább a dolgok

- jelentette ki, felhívva a figyelmet arra is, hogy a korrupció miatt a magyarok többsége elvesztette a bizalmat a politikában. Erre utal az a felmérés is, amely szerint Európában Magyarországon a legalacsonyabb azok aránya, a megkérdezettek mindössze 23 százaléka, akik értelmét látják fellépni a korrupcióval szemben.

Kiemelte, ez is azt mutatja, hogy nagy szükség lenne egy olyan antikorrupciós ügyészségre, amely valóban függetlenül működik. Kaltenbach Jenő példaként említette, hogy szisztematikusan átvilágítanák az elmúlt nyolc év közbeszerzéseit, azok árazását pedig objektív szakértőkkel vizsgáltatnák meg.

Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti képviselője elmondta, kormányra kerülésük esetén szigorítanák a vagyonosodási vizsgálatokat és a vagyonnyilatkozati rendszert, továbbá felülvizsgálnák az állami földek bérbeadásáról szóló döntéseket, és megsemmisítenék a trafiktörvényt, lehetővé téve a dohánytermékek újbóli versenyalapú értékesítését.

A szocialista politikus megerősítette, bevezetnének egy olyan "oligarchaadót is", amely új, 75 százalékos terhet vetne ki a kizárólag állami, illetve uniós közbeszerzéseken szerzett tisztességtelen profitra, valamint a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégekre.

Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta, Romániában az antikorrupciós ügyészség ezer olyan jogerős ítéletet hozott, amelyben politikusokat köteleztek összesen 300 milliárd forint értékű vagyonelkobzásra.

Újabb kérdésekre reagálva hangsúlyozta, a választók azt várják el az ellenzéki pártoktól, hogy minél több körzetben legyen világos, ki az esélyes jelölt. "Nem rajtunk múlik a megállapodás" – jelentette ki, és komoly előrelépésnek nevezte, hogy a nap folyamán egy tárgyalóasztalhoz ülnek az LMP-vel. Az MSZP-Párbeszéd kormányfőjelöltje reményét fejezte ki, hogy ezen a találkozón elindul egy olyan folyamat, amelynek végén létrejön egy a mostaninál szélesebb együttműködés. Ehhez szerinte az kell, hogy az LMP is belássa, az együttműködés kialakítása érdekében nem várhatnak további pártok csatlakozására.

Az ellenzéki politikus további kérdésekre műbalhénak nevezte a Jerusalem Post német cégek útján történő magyar befolyásolási kísérletről szóló cikkét. Szerinte a legnagyobb multinacionális cégek a magyar kormánynál kilobbizták, hogy szinte ne is kelljen társasági adót fizetniük, ezért kormányra kerülése esetén olyan intézkedéseket hozna, amelyek alapján ezeknek a vállalkozásoknak a mostaninál sokkal több adót kell fizetniük.

Arra a felvetésre, hogy a kormánypártok bírálták, amiért találkozott a kötelező kvótákat támogató Christian Kern volt osztrák kancellárral, Karácsony Gergely azt mondta: nem Ausztriának kell megmondania, hogy Magyarország mit gondoljon kvótaügyben, és Magyarországnak sem kell megmondania, Ausztria mit gondoljon.

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Kovács Tamás

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Nagyon jó, hogy elképzelte. Kreatív! Reméljük ilyen kreatívan fogja megvalósítani is! Ne maradjunk már örökre egy "következmények nélküli ország ahol egy kamukormány bármit megtehet!
Eladott Ország
Nem kevésbé röhejes, hogy szegény román honatyáknak még megszabhatja valaki, hol töltsék le a szabad rablás limitjén kívül eső botlások következményeképp – szégyen, még ilyet! – rájuk mért éveket: itt viszont senkinek nem kell aggódni, egyrészt mert úgyse bukik le senki semmivel, de ha, ad absurdum, a körülmények szerencsétlen összjátéka következtében netán mégis elindulna valami kis látszatnyomozás, akkor se kell fosni, legkésőbb Peti bácsi majd ügyesen elintézi, mint anno Tibi bácsi a bármit a Három kívánságban. Van tehát bőven még mit tanulni, szőröstalpúkáim: ha adhatok egy jó tanácsot, ne amatőrködjetek ott tovább, inkább vegyétek meg a magyar franchise-t, azaz hívjátok meg részmunkaidős miniszterelnöknek a miénket, persze a nagyszerű brigádjával együtt, ők majd rendet tesznek nálatok is, csak hagyjátok, hogy kifuthassák magukat egy kicsit. A korrupcióellenes ügyészség egy megfelelő és tisztes összeg fejében magától fog lemondani és eltakarodni, attól fogva pedig már csak arra kell ügyelni, hogy ne ragadjatok le holmi pár százezer euróknál: a tétel az minimum milliárdos legyen, akkor kutya baja nem lesz egyikőtöknek se.
Eladott Ország
Az uniós szakbizottság jelentése szerint el kell indítani Magyarország ellen a 7-es cikkely szerinti eljárást, és ha nem csatlakozunk az európai ügyészséghez, fel kell függeszteni az EU-pénzek folyósítását. Senki nem boldog, ha az országát korruptnak látja az Unió is, mégpedig annyira, hogy amennyiben Magyarország (és Lengyelország, ugyanis ketten ücsörgünk a szégyenpadon) nem hajlandó együttműködni a korrupció feltárásában, akkor szívás van. Függetlenül a 7-es cikkelytől. Tehát hivatalosan is szétlopják az uniós forrásokat, nem az ország fejlődésére, hanem a klientúra gazdagodására folyik el a rengeteg pénz. Bár ez a propagandát nem fogja érdekelni és ezerrel óbégatják majd, hogy Soros és a hazaárulók intézték el, megtámadva így hazánkat, ez hazugság. A Fidesz pártcsaládjának tagja nyújtotta be a javaslatot.
Béla333
Az egész jó ötlet rossz pályára megy, mehet, ha:
1./ Nem csak az elmúlt 8 évet kellene hogy vizsgálja egy korrupciómentes ügyészség, hanem az elmúlt 30-at!
2./ Ne pártpolitikus vezesse, mert az képtelen a pártjától függetlenül dolgozni, pártoktól független kell hogy legyen!
3./ Még el sem kezdődött a tárgyalás a Jobbikkal, már arról szövegel Karácsony, hogy miért kell őket kihagyni, holott az egésznek csak a Jobbikkal együtt van értelme.
amaramaistanna
K.G. egy szója, aki húsnak képzeli magát, de sosem lesz az, csak egy áruló, megélhetési szója...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.