A rendkívüli időjárás miatt vasárnap 300, szombat óta 440 beavatkozást végeztek a tűzoltók, elzárt település pedig nincs az országban – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap este az MTI-t.

Nincs vége az ítéletidőnek! A hétvégén 440 esetben volt szükség a tűzoltókra – elzárt település nincs az országban – mintegy húszezer fogyasztó maradt áram nélkül

Egy férfi tolja kerékpárját a hófúvásban a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton 2018. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Mukics Dániel elmondta, hogy egyre kevesebb járásban van riasztás hófúvás és ónos eső miatt.

A tűzoltókat a legtöbb esetben a hó súlya miatt kidőlt fákhoz riasztották, sokszor elakadt, árokba csúszott, keresztbe fordult járművek mentéséhez hívták őket

- ismertette.

Nincs vége az ítéletidőnek! A hétvégén 440 esetben volt szükség a tűzoltókra – elzárt település nincs az országban – mintegy húszezer fogyasztó maradt áram nélkül

Gyalogos sétál a behavazott utcán Gyálon 2018. március 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Operatív törzs már nem működik minden megyében, 18 órakor befejezte működését Somogy, Vas, Heves, Zala, Nógrád és Fejér megyében. A többi megyében, valamint országos szinten is működik operatív törzs – fűzte hozzá.

Lezárt útszakasz már csak Borsod megyében van, elzárt település pedig nincs az országban.

Mukics Dániel közlése szerint mintegy húszezer fogyasztó maradt áram nélkül. Békés megyében hét településen 6300, Hajdú-Bihar megyében 25 településen 10 ezer, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 13 településen 3700, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy településen 300 fogyasztó.

Az áramszolgáltatók szakemberei dolgoznak a helyreállításon, kijelölték a melegedőhelyeket is, de azokat eddig senki nem vette igénybe.

Hétfőn újabb havazás jön

Az OKF illetékese felhívta a figyelmet arra, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint hétfőn havazás várható Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg, ónos eső pedig Békés megyében. Ezért azt kérte, hogy akik reggel indulnak, tegyék korábban, és tájékozódjanak az útviszonyokról, valamint a riasztásokról.

Hozzátette:

legyen mindenkinél feltöltött mobiltelefon, hogy ha segítséget kellene hívnia, tárcsázhassa a 112-t.

Tovább kéreti magát a tavasz – maradnak a mínuszok

Nincs vége az ítéletidőnek! A hétvégén 440 esetben volt szükség a tűzoltókra – elzárt település nincs az országban – mintegy húszezer fogyasztó maradt áram nélkül

Autók közlekednek a hófúvásban a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton 2018. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A következő napokban is többfelé várható havazás, és mínusz 10 fok körüli hideg, a hét második felében viszont napközben 10 Celsius-fok körüli maximumok is lehetnek napsütéssel – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn több helyen várható kisebb havazás, délkeleten havas eső, néhol ónos eső is kialakulhat. A legkisebb eséllyel északnyugaton valószínű csapadék. Az északkeleti, északi szél megélénkül, ami a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten néhol hordhatja a havat. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 2, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között valószínű.

Kedden és szerdán főként délen és keleten várható kisebb havazás, havas eső. Több helyen megerősödhet, szerdán akár viharossá is fokozódhat a szél. Kedden a leghidegebb órákban mínusz 7 és 0, szerdán mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakul a hőmérséklet. Kedden napközben mínusz 1 és plusz 5, szerdán plusz 1-6 fok között alakulnak a csúcsértékek.

Csütörtökön változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csapadék nem valószínű. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A minimumhőmérséklet általában mínusz 7 és mínusz 3, a szélvédett, vastag hóval borított, gyengén felhős tájakon mínusz 10 fok körül valószínű. A nappali maximumok plusz 1-6 fok között alakulnak.

Pénteken sok napsütés várható csapadék nélkül. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 3, a vastag hóval borított, gyengén felhős tájakon mínusz 10 fok körül valószínű. Napközben plusz 2-8 fokig melegszik a levegő.

Szombaton többnyire gyengén felhős, napos, csapadékmentes idő várható. A szél megélénkül, néhol megerősödik. A minimumhőmérséklet általában mínusz 6 és mínusz 1 fok között, a szélvédett, vastag hóval borított, gyengén felhős tájakon mínusz 8 fok körül valószínű. A nappali maximumok plusz 4-9 fok között alakulnak.

Vasárnap hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Csapadék nem valószínű, de helyenként megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és 0, a legmagasabb hőmérséklet plusz 7-12 fok között alakul – olvasható az előrejelzésben.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.