Több mint 5 éve, 61 hónapja folyamatosan nőnek a bérek Magyarországon, a tendencia vélhetően a követező hónapokban is folytatódik – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH kedden kiadott jelentése szerint januárban a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ami hathavi csúcsnak számít.

A miniszter hozzátette: a béremelkedés az ágazatok közül a szállítást, a raktározást, az egészségügyet és az építőipart, területi megoszlást tekintve pedig Békés, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyét érintette a legnagyobb mértékben.

Varga Mihály kiemelte, számítottak rá, hogy a 2016 novemberében a kormány és a szociális partnerek által aláírt hatéves bérmegállapodás hatására jelentősen emelkednek a bérek, a fizetések növekedési üteme azonban meghaladta a várakozásokat.

Felidézte, a bérmegállapodás értelmében idén január elsején a minimálbér 8, a szakmunkás garantált bérminimum 12 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a hatéves bérmegállapodás nagy hangsúlyt helyez a munkaadói közterhek csökkentésére is. Ezt támasztja alá, hogy 9 százalék lett a társasági adó, a korábbi 27 százalékról tavaly 22-re, idén pedig 19,5 százalékra csökkent a munkaadói járulék összege.

Varga Mihály szerint már 61 hónapja folyamatosan nőnek a bérek Magyarországon

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. MTI Fotó: Mónus Márton

A tárcavezető bízik benne, hogy a következő évek reálbér-növekedése lehetőséget teremet arra, hogy a következő években 2-2 százalékponttal csökkenteni tudják a munkaadói járulékot, hiszen a cél, hogy a munkaadókat terhelő járulék 2022-re 11,5 százalékra mérséklődjön.

Varga Mihály: a kormány jövőre vonatkozó tervei közül a legfontosabb, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán maradjon

Az elért egyensúlyi eredményeket nem szabad kockára tenni, a magyar államadósság már 7 éve csökken, az államháztartási hiány évek óta nagyon kedvező szinten tudják tartani, tehát nincs eladósodási folyamat

- hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által az MTI-nek eljutatott közlemény szerint a tavalyi 10 százalék feletti reálbér-növekedés után idén év elején még nagyobb mértékben, 11,5 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek Magyarországon. A kimagasló reálbér-növekedés főként a közszféra életpálya-programjainak és a kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodásnak köszönhető.

Kiemelték: a kormány céljaival összhangban a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek között létrejött többéves megállapodás eredményeként a minimálbér bruttó összege a 2010. évi 73 500 forintról 2018-ra 138 000 forintra, azaz 88 százalékkal nőtt, a garantált bérminimum összege pedig 89 500 forintról 180 500 forintra, azaz 102 százalékkal emelkedett. Idén is a bérek további érdemi emelkedésére számítanak, ami a foglalkoztatás folyamatos bővülésével párhuzamosan tovább növelheti a magyar gazdaság teljesítményét – olvasható az NGM közleményében.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
ja nőnek persze. Már az egeket súrolják. Csak nem a bérek, hanem azok az összegek amiket kormányszinten többek között a segítségeddel és tudtoddal sikkasztottak el a kósák és tiborczok (is) állami szinten. Kuss neked is, menj szépen valamerre, keresd meg a svájci sapkás kamucelebedet, tudod, a promó-videós szandálkát oszt vágd gerincre azt a repedtsarkút,ahelyett hogy itt emelkedő bérekről pofázol,azaz hazudsz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Valóban. Mi több a bérek növekedésénél csak az árak szárnyalása gyorsabb.
Persze, te észre se veszed, hiszen a ti béretek növekedése leelőzi az árak emelkedését. És úgy könnyű. És az EU-s milliárdokból lecsípett morzsákról már ne is beszéljünk.
tudode
Mi történt?
.
A GAZDI megengedte, hogy fényezze az ŐFELSÉGE dicsőségét, annak, aki ELADTA A SZAKTUDÁSÁT pártkatonaként
.
------ Jöhet a rendeleti költségvetés - döntött a parlament
www.napi.hu/magyar_gazdasag/johet_a_rendeleti_koltsegvetes_dontott_a_parlament.612389.html
.
Úgy repkednek a MILLIÁRDOK az "un. rendeleti költségvetés óta" a KÖZJÓ SZOLGÁLATA elől, mint a SICC!!!
.
Koncepció ONE ÁSZ ami van/lett térkövezés, stadionépítés orrba szájba még ott is ahol FELKOPIK A LAKOSSÁG ÁLLA!
Jozefina
Valahogy meg kell venni a válsztókat!!! 8 éve loptok, csaltok, hazudtok. Eddig miért nem volt rá alkalmatok??? Igaz eddig ti loptátok ki a nép szemét is!!!
Clavigo
Jóóó van Miska..Tőled nem is várunk többet. Este,,mikor haza mész,,,ne felejtsd lehányni azt,,amit a tükörben látsz..
Commenter
@Clavigo: :D Tőlem az őt rossz kerületben állampénzen propagáló szandálkára is ráhányhat , de nem fog, mert 1. ezek mind gyönyörűnek tartják magukat, fölösleges tükörbe néznie, tudod a tükör hazudik mint a mesében. 2. Mivel neki nem a hagyományos eü ellátás jut mindig van nála Torecan vagy bemigráncsolt Daedalon ami megszünteti a hányingert, de baromi álmosságot okoz, meg némi zavartságot. Azért is kába a a képen meg beszél hülyeségeket emelkedő bérekről. Mindjárt azt is elmondja hogy nemhogy utolértük, de le is hagytuk Ausztriát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.